Η διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου από τη ΝΔ είναι αλήθεια πως δεν έπεσε ως “κεραυνός εν αιθρία”, καθώς η “ρήξη” ανάμεσα στον ανεξάρτητο -πλέον- ευρωβουλευτή και το Μέγαρο Μαξίμου φαινόταν εδώ και πολύ καιρό βαθιά.

Ads

‘Αλλωστε, ο ίδιος ο κύριος Κύρτσος έστρεφε εδώ και αρκετό καιρό τα “πυρά” του κατά της κυβέρνησης για πολλούς τομείς της πολιτικής της, από την διαχείριση της πανδημίας μέχρι την ακρίβεια και την πορεία της οικονομίας.

Εκείνο όμως που ενόχλησε στην πραγματικότητα το κυβερνητικό επιτελείο, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση της διαγραφής από την Πειραιώς, αφορούσε την ηχηρή διαφοροποίησή του αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. Μάλιστα, ο Γιώργος Κύρτσος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τις διώξεις δημοσιογράφων, όπως η Γιάννα Παπαδάκου και ο Κώστας Βαξεβάνης, αλλά και δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση, όπως η Ελένη Τουλουπάκη. Παράλληλα, έκανε λόγο για “κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis*.

Μάλιστα μια ανάρτηση του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ προ ολίγων ημερών φαίνεται πως προκάλεσε νευρική κρίση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς διεμήνυε πως οι θέσεις της Ελένης Τουλουπάκη «θα βρουν απήχηση στην ΕΕ».

Ads

Στην ανάρτησή του, ο Γ. Κύρτσος έγραφε, ότι «η δίωξη κατά Τουλουπάκη, είναι μία λεπτή διεθνοπολιτική υπόθεση. Η κ.Τουλουπάκη αντεπιτίθεται πολιτικά,θεσμικά. Καταγγέλει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κουκούλωμα σκανδάλου Novartis. Οι θέσεις της θα βρούν απήχηση στην ΕΕ, εφόσον κυβέρνηση, Δημόσιο δεν έχουν στραφεί κατά Novartis.».

Μάλισα συμπλήρωνε, με δεύτερο tweet: «Σε ευρωπαϊκή περιπέτεια μπαίνει η κυβέρνηση. Ο συνδυασμός, δίωξης δημοσιογράφων, δίωξης δικαστικής λειτουργού με το σκεπτικό ότι πήραν μέρος στη «σκευωρία της Novartis» και ασυλίας της ίδιας της πολυεθνικής, εκθέτει Μητσοτάκη, κυβέρνηση στην ΕΕ. Το βλέπουν όλοι, όχι το Μαξίμου».

Υπενθυμίζεται πως είχε είχε προηγηθεί επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, προς τη Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε να κληθεί για ακρόαση η διωκόμενη εισαγγελέας.

Οι σκέψεις για διαγραφή και η κατάλληλη “αφορμή”

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν υπάρξει και τότε σκέψεις άμεσης διαγραφής, επικράτησε όμως η άποψη να μην προβούν άμεσα σε αυτή την ενέργεια αλλά να περιμένουν την “κατάλληλη ευκαιρία”.

Αυτή φαίνεται πως βρέθηκε σήμερα το πρωί όταν ο Γιώργος Κύρτσος έκανε ανάρτηση στο Twitter σημειώνοντας:

«Παγίδα για κυβέρνηση,Ελλάδα η δίωξη δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. Η κόντρα Βρυξελλών-Ουγγαρίας,Πολωνίας για κράτος Δικαίου στο ζενίθ. Το Ευρ.Δικαστήριο δέχθηκε σύνδεση κονδυλίων με σεβασμό δικαιωμάτων. Η κριτική από έγκυρα ΜΜΕ ,όπως ARTE,σκληραίνει.Το Μαξίμου θεατής των εξελίξεων».

Η Πειραιώς αντέδρασε σχεδόν άμεσα κατηγορώντας τον ευρωβουλευτή πως “δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει” κατέληγε η ανακοίνωση διαγραφής του Γιώργου Κύρτσου.

Γεωργιάδης: Ο Κύρτσος πήρε το μέρος των “σκευωρών”

Πιο σαφής αναφορικά με τους λόγους της διαγραφής υπήρξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιαδης, ο οποίος με ανάρτησή του στα social media έσπευσε να ζητήσει  συγγνώμη από τους ψηφοφόρους του κόμματός του γιατί τον είχε προβάλλει προεκλογικά και κατηγορώντας τον ανεξάρτητο πλέον ευρωβουλευτή ότι πήρε το μέρος των “σκευωρών” στην υπόθεση Novartis.

Αναλυτικά η ανάρτηση Γεωργιάδη

*Ο Γιώργος Κύρτσος ήταν ένας από τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές που είχα προβάλει προεκλογικά.

Ζητώ συγγνώμη από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας για το σφάλμα μου. Η ταύτιση Ελλάδος (που έχει πλήρη σεβασμό στην Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης) με Χώρες που δεν έχουν είναι ντροπιαστική και επί της ουσίας και επί προσωπικού προσβολή σε όλους εμάς που αποδεδειγμένα πλέον είχαμε πέσει θύματα της σκευωρίας Novartis.

Αντί να εξηγήσει στην ΕΕ τί πραγματικά έγινε στην Ελλάδα με αυτό πήρε το μέρος των σκευωρών. Θλίψη η συμπεριφορά του και αχαριστία στην παράταξη*

Κύρτσος κατά Μητσοτάκη: Με τη διαγραφή μου παραδέχεται διεθνώς την ενοχή του

Από τη μεριά του ο Γιώργος Κύρτσος με ανάρτησή του επιτίθεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας με νόημα πως με την απόφαση της διαγραφής του “είναι σα να παραδέχεται διεθνώς την ενοχή του”.

“Πρέπει να είναι δεσμευμένος ο Μητσοτάκης για να με διαγράψει επειδή.. “συκοφάντησα”τη χώρα, διαφωνώντας με κουκούλωμα σκανδάλου Novartis και δίωξη δημοσιογράφων,Τουλουπάκη. Είναι σαν να παραδέχεται διεθνώς την ενοχή του. Εκθέτει την κυβέρνηση σε σκληρή ευρώ-κριτική” σημειώνει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.