Σκάνδαλο προκύπτει από τη συμφωνία του υπουργείου Παιδείας με την εταιρεία Cisco για την τηλεκπαίδευση, με τις επίμαχες συμβάσεις να δημοσιεύονται σήμερα, ύστερα από πιέσεις 4 μηνών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τη μία η κυβέρνηση φέρεται να έδωσε στην εταιρεία δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών, και από την άλλη την πλήρωσε και με 2 εκατομμύρια ευρώ, αν και μέχρι σήμερα ισχυριζόταν πως οι υπηρεσίες της προσφέρονταν δωρεάν.

Ads

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο 172 σελίδων, το οποίο δημοσιεύτηκε το Σάββατο περιλαμβάνονται κάποιες από τις συμβάσεις της εταιρείας Cisco με το υπουργείο παιδείας για την παροχή της τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Webex αλλά και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και η πράξη 109/21 του ελεγκτικού Συνεδρίου που φέρεται να ενέκρινε τις συμβάσεις.

Πάντως η χρονική συγκυρία της δημοσίευσης των συμβάσεων μάλλον δεν είναι και πολύ τυχαία, καθώς η Νίκη Κεραμέως σήμερα Δευτέρα έπρεπε να απαντήσει σε ερωτήσεις του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Νίκου Φίλη στη Βουλή για το θέμα της τηλεκπαίδευσης και της σύμβασης με τη Cisco.

Ολόκληρο το κείμενο των συμβάσεων, που δόθηκε στη δημοσιότητα:

Με μια πρώτη ανάγνωση των συμβάσεων, σύμφωνα με την Αυγή, προκύπτουν τα εξής ζητήματα:

Ads

Πρώτον, η συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με τη Cisco δεν είναι δωρεάν. Αντιθέτως, θα κοστίσει σε πρώτη φάση 1.896.630 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Τόσο κοστολογούνται οι 113.892 άδειες χρήσης του λογισμικού Webex, καθώς και οι 5.306 άδειες χρήσης λογισμικού Cisco Jabber, την προμήθεια των οποίων ενέκρινε στις 16/03/2021 το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Άρα, το επιχείρημα ότι η πλατφόρμα Webex χρησιμοποιείται αζημίως για το ελληνικό δημόσιο, δεν ισχύει πλέον. Ένα σημαντικό ερώτημα που εγείρεται είναι εάν η δαπάνη που εγκρίθηκε μόλις προ ολίγων ημερών είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη χρονιά, όταν ακόμα η Υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «δωρεάν» παραχώρηση των υπηρεσιών της εταιρείας.

image

Δεύτερον, η προμήθεια των αδειών της Cisco δεν γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από την ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου Κοινωνία της Πληροφορίας (η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), μέσω του προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Επιπλέον, προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι, η προσφορά της Cisco αντικαθιστά λογισμικό και εξοπλισμό που σε παλαιότερο χρόνο είχε κατακυρωθεί στη Huawei.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Αμερικανική πολυεθνική αντικαθιστά την Κινεζική εταιρεία ως ο προνομιακός πάροχος λογισμικού τηλεδιασκέψεων, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε όλο το φάσμα του Ελληνικού Δημοσίου.

image

Τρίτον, οι άδειες για το Webex έχουν διάρκεια 12 μηνών. Με τη λήξη τους, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποφασίσει εάν (α) θα σταματήσει τη συνεργασία με την εταιρεία, (β) θα πάρει προσφορές από άλλες εταιρείες, ή (γ) θα τις ανανεώσει. Επί της ουσίας, η παράταση της σύμβασης θα πρέπει να θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη.

image

Τέταρτον, παραμένει ανοιχτό και προς διερεύνηση το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Στα έγγραφα δεν υπάρχει γνωμάτευση της αρμόδιας Αρχής. Η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει προηγηθεί της ενεργοποίησης της πλατφόρμας.

Οι διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε η κ. Κεραμέως με τη Cisco, προβλέπουν τη διαγραφή, μετά το πέρας της χρήσης, των δεδομένων που παρέχονται από το Υπουργείο. Δεν είναι σαφές όμως τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα των τελικών χρηστών της πλατφόρμας, δηλαδή των μαθητών και των δασκάλων τους. Αυτό που είναι σαφές, είναι πως η Cisco μπορεί να διαχειρίζεται και να επεξεργάζεται τα δεδομένα για όσο διάστημα οι υπηρεσίες της παραμένουν ενεργές.

image

image

«Για αυτό η Κεραμέως έκρυβε τη σύμβαση με τη CISCO – Κυβέρνηση και υπουργός θα απολογηθούν στους πολίτες» 

«Η κα Κεραμέως έκρυβε τη σύμβαση με CISCO γιατί όχι μόνο έδωσε εκατομμύρια, αλλά και προσωπικά δεδομένα 1,5 εκ μαθητών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καθυστερημένη δημοσίευση των σχετικών συμβάσεων παρά τις επί μήνες εκκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ένα χρόνο μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Webex.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καν σχετική ανακοίνωση προς τους αρμόδιους συντάκτες Παιδείας, η κα Κεραμέως ανάρτησε στα μουλωχτά τις συμβάσεις του υπουργείου της με τη CISCO για την τηλε-εκπαίδευση.

Εν όψει της σημερινής κοινοβουλευτικής απάντησης στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η κα υπουργός αναγκάστηκε να προσποιηθεί ότι ανταποκρίνεται στο εδώ και ένα χρόνο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα τις σκανδαλώδεις συμβάσεις. 

Από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η κα Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν. Αντίθετα, κάθε «δωρεά» συνοδευόταν από αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε αυτή να δωρίσει στην εταιρεία κρίσιμα προσωπικά δεδομένα από 1,5 εκ πολίτες. Τώρα γίνεται καθαρό γιατί εδώ και ένα χρόνο η κα Κεραμέως κρύβει τις σχετικές συμβάσεις.

Η κα Κεραμέως και η κυβέρνηση συνολικά θα απολογηθούν στους πολίτες για αυτή την αδιανόητη επιλογή που μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από ιδιωτικές εταιρίες.  Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως εκμεταλλεύονται με απύθμενο θράσος τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι μαθητές και οι γονείς τους και κάνουν την πανδημία ευκαιρία πλουτισμού για τους αρεστούς τους».​