Σε δίκη για κακουργήματα παραπέμπονται τρία άτομα για το σκάνδαλο ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας), 7 χρόνια μετά την αποκάλυψη του πορίσματος που είχε φέρει στο φως το tvxs.

Ads

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του tvxs ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθήνας θα βρεθούν, ο τότε γενικός διευθυντής Δημήτρης Ξανθόπουλος (γιος του Πέτρου Ξανθόπουλου μετόχου της εταιρείας που δεν βρίσκεται πια στη ζωή), ο Παντελής Γρεντζελιάς (εκτελεστικό μέλος ΔΣ) και ο Αντώνης Κουρτικάκης (οικονομικός διευθυντής).

Οι τρεις παραπέμπονται για συγκρότηση και ένταξη σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση, οργάνωση. Κατηγορούνται επίσης για παράνομη ιδιοποίηση ξένων κινητών πραγμάτων συνολικής αξίας πάνω από 120.000, που τους είχαν εμπιστευτεί ως εντολοδόχων ξένης περιουσίας και παράβαση κανόνων επιμελούς διαχείρισης, όπως γράφει το σχετικό βούλευμα που έλαβαν δημιουργοί που είχαν προσφύγει ως έχοντες νόμιμο συμφέρον.

Τι είχε αποκαλύψει το πόρισμα

Το πόρισμα της E&Y, το οποίο είχε ζητήσει εκ μέρους του ΥΠΠΟ ο τότε υπ. πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και δημοσίευσε στις 9 Φεβρουαρίου του 2017 το tvxs, αποκάλυπτε την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση χρημάτων που προέρχονταν από πνευματικά δικαιώματα δημιουργών. Μισθός 635.565 ευρώ το χρόνο για τον διευθύνοντα σύμβουλο, ετήσιος μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ που έφτανε τα 466.266 ευρώ, αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς ύψους 42 εκ. ευρώ και παράνομα δάνεια προς μέλη του ΔΣ είναι ορισμένα από τα συγκλονιστικά στοιχεία του ελέγχου που αφορούσε το διάστημα 2011-2014.

Ads

Το πόρισμα διαπιστώνει επίσης ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι ψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών  λειτουργικών ζημιών για την περίοδο 2011 – 2014 συνολικού ύψους 11.3 εκ.

Το πόρισμα αναφέρει στοιχεία για τα αδιανέμητα δικαιώματα, ποσά που έχει εισπράξει αλλά δεν έχουν αποδοθεί. Τα αδιανέμητα δικαιώματα σε μέλη, δικαιούχους ύψους 42 εκ. (την 31-12 – 2014) περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής τα οποία δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και δεν στάθηκε  δυνατό να αναλυθούν από την εταιρεία  λόγω μη αντιστοίχισης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.

Ένα άλλο σκανδαλώδες σημείο του πορίσματος είναι αυτό που αφορά στα δάνεια που χορηγεί η εταιρεία σε μέλη του ΔΣ.

Η εταιρεία χορήγησε δάνειο τον Ιανουάριο του 2014 στον γ. διευθυντή μέτοχο και μέλος ΔΣ μέχρι του ποσού των 125 χιλ. ευρώ με επιτόκιο 2%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920 δάνεια προς μέλη του ΔΣ απαγορεύονται.

Σημειώνεται πως εξαιτίας του σκανδάλου, ο χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων κλονίστηκε και οι δημιουργοί, πληρώνουν ακόμα ως ένα βαθμό το τίμημα, αν και κατάφεραν να ανασυγκροτηθούν και να συστήσουν τον δικό τους Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.

Η σύλληψη του Δημήτρη Ξανθόπουλου

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος (γενικός διευθυντής και μέτοχος της ΑΕΠΙ) είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017 μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε από την Επίτροπο Μ. Βλάχου, που έχει ορίσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εξυγίανση της εταιρείας και αφορά τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας και της απείθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, είχε ζητήσει από την επίτροπο Μ. Βλάχου να συναινέσει στη μεταφορά 200 χιλιάδων ευρώ από την ΑΕΠΙ στη συνδεδεμένη εταιρεία ΕΔΙΣ συμφερόντων του ίδιου και μετά την άρνηση της , κλείδωσε το γραφείο της και δεν της επέτρεψε την είσοδο. Η δικαιολογία που προέβαλε ήταν πως έληξε η θητεία της, η οποία έχει όμως ανανεωθεί για άλλους τρεις μήνες.

Ο Δ. Ξανθόπουλος, τελικά προχώρησε  χωρίς τη δική της έγκριση στην έκδοση επιταγών ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, επομένως θα κληθεί να απολογηθεί για  την κακουργηματική κατηγορία υπεξαίρεσης χρημάτων και μάλιστα χρημάτων που ανήκουν στους δημιουργούς.

To tvxs θα επανέλθει με περισσότερα στοιχεία που αφορούν τη δικογραφία.