Νέες διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει το σκάνδαλο των υποκλοπών με φόντο τις αποκαλύψεις των New York Times για εξαγωγή του Predator από τη χώρα μας στη Μαδαγασκάρη με την έγκριση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τη στάση της ΕΥΠ επί του ζητήματος, με δεδομένο μάλιστα ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε στην αμερικανική εφημερίδα πως το ίδιο έδωσε άδεια εξαγωγής του Predator (για το οποίο μέχρι πρότινος δήλωνε άγνοια η κυβέρνηση) σε άλλες χώρες.
Κι αυτό γιατί όπως αποκάλυψε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, για να προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών στην αδειοδότηση εξαγωγής αυτών των λεγόμενων “dual use” λογισμικών, οφείλει να έχει ζητήσει και να έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ.
Η κατάθεση Δεμίρη στην Εξεταστική και τα κρίσιμα ερωτήματα
Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η “πηγή” της αποκάλυψης του Γιάννη Ραγκούση -όπως επεσήμανε ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην ομιλία του- δεν ήταν άλλη από την ένορκη κατάθεση του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και νυν Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις παρακολουθήσεις.
Επιπλέον, αναφερόμενος ο κ. Ραγκούσης στην κατάθεση Δεμίρη στην Εξεταστική Επιτροπή, επεσήμανε πως ο νυν διοικητής της ΕΥΠ υποστήριξε ότι “τα δύο τελευταία χρόνια-η κατάθεσή του δόθηκε το 2022, άρα περιλαμβάνει την περίοδο του ΄21 που ανακοινώθηκε χθες ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει δώσει αυτές τις άδειες στην Intellexa-, η ΕΥΠ δεν έχει δώσει τέτοια αδειοδότηση και τέτοια σύμφωνη γνώμη στο Υπουργείο Εξωτερικών”.
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ εξάγεται το συμπέρασμα πως “ή το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε αυτές τις άδειες στην Intellexa χωρίς να πάρει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ ή τις ζήτησε και τις πήρε. Υπενθύμισε δε ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και νυν Διοικητής της ΕΥΠ ο κ. Δεμίρης , δήλωσε ότι είναι απαραίτητη αυτή η σύμφωνη γνώμη. Ζήτησε στη συνέχεια από τον Νίκο Δένδια να ξεκαθαρίσει αν υπέβαλε αίτημα για άδεια και εγκρίθηκε ή ο κ. Δεμίρης είπε ψέματα στην Εξεταστική, ότι δεν υπάρχει τέτοια έγκριση στην ΕΥΠ. Επεσήμανε ότι “ακόμη κι αυτό είναι ένα θέμα προς διερεύνηση για το αν εμπίπτει στα άλλου αντικειμένου κακουργήματα που είναι φανερό ότι έχουν διαπραχθεί σ΄όλη αυτήν εδώ την υπόθεση, δηλαδή της καταστροφής υλικού, μήπως έχουμε να κάνουμε με καταστροφή εγγράφων μέσα στην ΕΥΠ”.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω αποκαλύψεις έχουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς έρχονται να συνδυαστούν με το γεγονός πως η διαρροή Δένδια στους New York Times επί της ουσίας εκθέτει τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, της οποίας προϊσταται ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Γ. Σμυρλής.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να “υψώνει τους τόνους” με φόντο τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, καθώς εξέδωσε ανακοίνωση θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σιωπή από την κυβέρνηση
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη απάντηση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών ή άλλου κυβερνητικού παράγοντα.
Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν μιλώντας στο tvxs.gr πως απο τη συγκεκριμένη απάντηση θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα.
“Εφόσον του υπουργείο Εξωτερικών απαντήσει πως είχε πάρει την άδεια της ΕΥΠ, σημαίνει πως αυτή ήξερε πως υπάρχει εδώ το Predator, ποιος το έχει και ποιος το εξάγει. Κατά δεύτερον θα εγερθεί σοβαρό θέμα και με τον Δεμίρη, καθώς ισχυρίστηκε ενώπιον της Επιτροπής πως η ΕΥΠ δεν είχε δώσει τέτοια έγκριση τα τελευταία δύο χρόνια”.
Κατά συνέπεια, εκτιμούν πως ενδεχομένως να προκύψει ζήτημα παραίτησης είτε του Θεμιστοκλή Δεμίρη είτε των στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών που ήταν υπεύθυνα για την εξαγωγή του Predator χωρίς την έγκριση της ΕΥΠ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >