Σιωπηλή διαμαρτυρία, μπροστά από το τουρκικό προξενείο στη Ρόδο, διοργανώνει, σήμερα, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, με αφορμή τη συμφωνία κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη Μερσίνη, μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Ads

Η διαμαρτυρία είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει από τις 18.00 έως και τις 20.00 και θα πραγματοποιηθεί στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 10-12. To Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο καλεί όλους τους πολίτες στη συγκέντρωση τονίζοντας ότι αμφισβητεί έντονα “την άποψη που θεωρεί αποκλειστικά το κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας να αποφασίζει για την εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στο έδαφός της. Οποιοσδήποτε πυρηνικός σταθμός αποτελεί σοβαρή απειλή που δε γνωρίζει σύνορα, ούτε κάνει διακρίσεις”.

Τονίζει τους κινδύνους που προκαλούνται από την συμφωνία για την “έτσι κι αλλιώς εύφλεκτη περιοχή μας, που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική ρευστότητα, που υποφέρει από διακρατικές εντάσεις και συγκρούσεις, που παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο διασποράς ραδιενεργού υλικού και μεγάλη σεισμικότητα”.

“Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τον αγώνα για την εξάλειψη της πυρηνικής απειλής, για να έρθει πιο κοντά το κοινό όραμα να γίνει η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, ζώνη ειρήνης χωρίς πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής” αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.

Ads

Τουρκια και Ρωσία συμφώνησαν, μετά από διαπραγματεύσεις ενός έτους, την κατασκευή πυρηνικού κέντρου με τέσσερις αντδραστήρες, καθιστώντας την Τουρκία παραγωγό πυρηνικής ενέργειας μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες. Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, την οποία έχει αναλάβει η ρωσική εταιρία Atomstroyexport, θα διαρκέσει επτά χρόνια και χαρακτηρίζεται ως ορόσημο από τη γείτονα χώρα.

Οι συμφωνίες Ρωσίας-Τουρκίας φτάνουν συνολικά τις 17, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η συνέχιση της συνεργασίας όσον αφορά την κατασκευή των αγωγών Blue Stream – 2 και South Stream, καθώς και του πετρελαιαγωγού Σαμψούντας – Τζεϋχάν, σε συνδυασμό με την κατασκευή διυλιστηρίου που θα επιτρέψει την από κοινού πώληση των προϊόντων του διοχετευόμενου πετρελαίου.