Η «ηχηρή» αφωνία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, μπροστά στην ανοιχτή απειλή εναντίον της Ελλάδας που εξαπέλυσε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα, με τον Γιάννη Ραγκούση να επιρρίπτει ευθύνες και στην ελληνική κυβέρνηση και την Ντόρα Μπακογιάννη να ζητά παρέμβαση Δένδια.

Ads

Ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε στην Ελλάδα, καταλογίζοντάς της προβοκάτσιες και λέγοντας πως «εάν η Ελλάδα κάνει ό,τι θέλει, δεν θα έχουμε μόνο ‘’ατύχημα’’, αλλά η Άγκυρα θα κάνει ό,τι πρέπει».  Με τον Μάας να στέκει σιωπηλός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σχολιάζοντας το περιστατικό, τονίζει: «Πού είναι η πολιτική συμμαχιών; Ε, αφού φτάσαμε σε αυτό το σημείο να μένουν σιωπηλοί οι εταίροι, προφανώς υπάρχει και θέμα κυβερνητικής ευθύνης. Οι Τούρκοι έθεσαν ξεκάθαρα το δικό τους δίλημμα, “ή συμβιβασμός εκτός διεθνούς δικαίου ή σύγκρουση”». «Το ελληνικό δίλημμα, που θα έπρεπε να είναι και ευρωπαϊκό δίλημμα, «ή συμφωνία με βάση το διεθνές δίκαιο ή κυρώσεις», έχει με ευθύνη της κυβέρνησης περιθωριοποιηθεί», προσθέτει.

«Η Ελλάδα προσέρχεται διπλωματικά εξασθενημένη στο νέο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών. Είναι γνωστό ότι όποιος βάζει τα διλήμματα, όποιος καταφέρει σε μια συζήτηση, σε μια διαπραγμάτευση, σε μια συνομιλία να είναι αυτός που θα βάλει το δίλημμα, είναι αυτός που αποκτά και το μεγάλο πλεονέκτημα για να πάρει την απάντηση που θέλει και που επιθυμεί», τονίζει και συνεχίζει: 

Ads

«Και κάνουν λάθος όσοι εκτιμούν ότι οι Τούρκοι είναι αντιφατικοί. Δεν είναι καθόλου αντιφατικοί. Είναι πολύ καθαροί, με στρατηγική πολύ συγκεκριμένη και προς την κατεύθυνση που έχουν ορίσει βαδίζουν συνεχώς. Οι Τούρκοι ενώπιον του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών έθεσαν το δίλημμα και πράγματι οι Γερμανοί δεν απάντησαν. Αυτή η μουγκαμάρα των Γερμανών φωνάζει και για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης».

«Αφού φτάσαμε στο σημείο ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Ελλάδος να παρίσταται μουγκός απέναντι στους Τούρκους όταν αυτοί απειλούν, τότε πρέπει να δούμε και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Που είναι η πολιτική συμμαχιών; Αφού φτάσαμε σε αυτό το σημείο υπάρχει και θέμα κυβερνητικής ευθύνης. Οι Τούρκοι ενώπιον όλων έθεσαν ξεκάθαρα το δικό τους δίλημμα, «ή συμβιβασμός εκτός διεθνούς δικαίου ή σύγκρουση». Το ελληνικό δίλημμα, που θα έπρεπε να είναι και ευρωπαϊκό δίλημμα, «ή συμφωνία με βάση το διεθνές δίκαιο ή κυρώσεις», έχει με ευθύνη της κυβέρνησης περιθωριοποιηθεί”», καταλήγει ο κ. Ραγκούσης.

Δριμεία κριτική στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας άσκησε και η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. Η κυρία Μπακογιάννη χαρακτήρισε ως αδιανόητο το γεγονός ότι ο κ. Μάας έμεινε «μουγγός», εάν δεν χάθηκε στη μετάφραση, όπως σημείωσε και κάλεσε τον υπουργός Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να ζητήσει εξηγήσεις από τον Γερμανό ομόλογό του. 

«Θα πρέπει να μας εξηγήσει: Χάθηκε στη μετάφραση η ευθεία απειλή κατά της Ελλάδος; Δεν μεταφράστηκε και δεν την κατάλαβε ή την κατάλαβε και έμεινε μουγγός; Γιατί αν την κατάλαβε και έμεινε μουγγός, έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτό δεν μπορεί να είναι θέση εταίρου εντός ΕΕ. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν νοείται χώρα εκτός ΕΕ να απειλεί χώρα εντός ΕΕ και υπουργός Εξωτερικών της Ένωσης να μην απαντά», τόνισε αρχικά η βουλεύτρια του κυβερνώντος κόμματος, ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση της κυβέρνησης: 

«Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να εκφράσει εντονότατα τη δυσαρέσκειά της απέναντι στη χθεσινή θέση». Επεσήμανε, μάλιστα, πως «οι απειλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ήταν αναμενόμενες, υπό το βάρος της πίεσης που δέχεται η Άγκυρα και η τουρκική ηγεσία».