Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου έχασε τη ζωή του στις 19 Δεκεμβρίου ένας Αιγύπτιος εργάτης, προχωρούν την Παρασκευή στις 12:00, φορείς και οργανώσεις. Αφορμή της κινητοποίησης «ενάντια στο δουλεμπόριο στις εταιρίες καθαρισμού» αποτελεί, όπως καταγγέλλουν οι διοργανωτές, η σιωπή του υπουργείου για την πορεία της υπόθεσης και την τιμωρία των υπευθύνων για το θάνατο του άτυχου εργάτη.

Ads

Στις 19 Δεκέμβρη, ο μετανάστης εργάτης Ασίζ Εμάντ, από την Αίγυπτο, πατέρας 4 παιδιών, έπεσε από τον τρίτο όροφο, ενώ καθάριζε τα τζάμια του υπουργείου Εργασίας στο κτίριο της Κοραή 4. Ο εργάτης εργαζόταν αδήλωτος στην εταιρεία καθαρισμού που έχει αναλάβει την καθαριότητα του συγκεκριμένου κτιρίου.

Όπως τόνισε στο tvxs.gr η κ. Βλασία Παπαθανάση, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, επί 10 ημέρες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με την υπουργό Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των ερευνών σχετικά με την υπόθεση, αλλά και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Μη βλέποντας, ωστόσο, καμία ανταπόκριση, αποφάσισαν να μεταβούν οι ίδιοι τη Παρασκευή στο υπουργείο και να απαιτήσουν να ενημερωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα μέσα στο υπουργείο Εργασίας, και μάλιστα ημέρα Κυριακή, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας είχε διαπιστώσει παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς υπήρχε «αδήλωτη σχέση εξηρτημένης εργασίας με την εταιρεία, παρά το εγχείρημα να παρουσιαστεί ως υπεργολάβος».

Ads

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή τονίζει πως «Η εργατική αυτή δολοφονία έφερε στο προσκήνιο το συνολικό πρόβλημα του σύγχρονου δουλεμπόριου με τις εργολαβίες και την ενοικίαση εργαζομένων. Δύο χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ το άθλιο καθεστώς που επιτρέπει την ενοικίαση εργαζομένων και υποχρεώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ΔΕΚΟ να αναθέτουν σε εργολάβους τη φύλαξη και την καθαριότητα και να μην κάνουν προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, ακόμη και εάν η ανάθεση σε ιδιώτες είναι ασύμφορη και συνιστά διασπάθιση δημόσιου χρήματος, την ώρα που, δια στόματος Πάγκαλου, βρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους ως «κοπρίτες». Και βέβαια η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει την καθαριότητα σε εταιρείες της «κοινωνικής οικονομίας» αποσκοπεί στο να μετατρέψει τους μισθωτούς της καθαριότητας σε «αυτοαπασχολούμενους» χωρίς δικαιώματα και τελικά σε νέες συγκαλυμμένες μορφές δουλεμπορίου».