Εξετάζεται σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ads

Το Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης εκζητεί τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς προκειμένου για να δικαστούν  στην γείτονα χώρα για οκτώ αδικήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, σε βάρος των στρατιωτικών εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να δικαστούν για οκτώ αδικήματα και συγκεκριμένα για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Για την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης με απόφαση του ο Άρειος Πάγος τα ποινικά τμήματα του οποίου δεν έκριναν την ουσία των κατηγοριών αλλά επικαλέστηκαν τις συνθήκες δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Και οι οκτώ παραμένουν υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού-Αχαρνών καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι, χθες η Αγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, το οποίο, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, καταγράφει τις κινήσεις τους λίγα λεπτά πριν φύγουν με ελικόπτερο για την Ελλάδα.

«Το φερόμενο ως νέο βίντεο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα βίντεο που υπάρχει εδώ και 20 μήνες». Αυτό τόνισε μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο συνήγορος των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, Όμηρος Ζέλιος, σχολιάζοντας το βίντεο που ήρθε στο φως από την γείτονα -μέσω του πρακτορείου Anadolu.

«Δεν αποδεικνύει, δεν εισφέρει τίποτα νέο στην υπόθεση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέλιος. «Είναι ένα καθαρά προπαγανδιστικού περιεχόμενου βίντεο και ανούσιο νομικά», υπογράμμισε.