Απαντήσεις στην Κομισιόν καλείται να δώσει σήμερα η Ελλάδα, σχετικά με τη συμφωνία swap που είχε συνάψει το 2001 με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Ads

Αναφορικά με την Goldman Sachs, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η επίμαχη συναλλαγή με τον επενδυτικό οίκο έγινε με τους τότε ισχύοντες κανονισμούς της Eurostat και ότι «η Goldman Sachs δεν έχει προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, από την άλλη, αποκάλυψε ότι στην επιστολή που θα αποστείλει ο κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες, θα αναφέρεται ότι «κι άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες πράξεις ακριβώς επειδή η Eurostat το αποδεχόταν αυτό μέχρι κάποια χρονική στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat, εξετάζει αν ο επενδυτικός οίκος Goldman Sachs βοήθησε να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα του χρέους της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία ανταλλαγής επιτοκίων και συναλλαγματικών διαφορών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η Ελλάδα φέρεται να δανείσθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ χρησιμοποιώντας ένα χρηματοπιστωτικό εργαλείο που της επέτρεψε να μην εγγράψει τη συναλλαγή στους λογαριασμούς της, ώστε να φανεί συνεπής στην τήρηση του συμφώνου σταθερότητας αλλά και ω΄στε να παρατείνει την προθεσμία αποπληρωμής των χρεών της.

Τα στοιχεία που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αποστείλει στην Κομισίον, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών στις 15 και 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ads