Με την συνυπογραφή Κοινής Δήλωσης από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζ. Κ. Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ αντιστοίχως, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

Ads

Στην κοινή δήλωση τονίζεται η απόφαση για περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και ο καθορισμός στόχων για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων, στην ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της, τονίζοντας ότι η χώρα μας αναμένει να υπάρξει αλληλεγγύη και για τις δικές της ανησυχίες ασφαλείας.

Ads

Συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα 

Στην σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, πρώτη θέση στην ατζέντα, από ελληνικής πλευράς, καταλαμβάνει η προγραμματισμένη για τις 14.30 (τοπική ώρα/15.30 ώρα Ελλάδος) συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.

* Φωτογραφία από την πρώτη συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα