Σε κοινωνικό κλοιό θα βρεθεί και σήμερα η Βουλή – με τη χθεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση να δίνει το ρυθμό και των σημερινών κινητοποιήσεων – ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, κατ’ άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών που φέρνει εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και νέα φορολογικά μέτρα. Χθες το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής χωρίς διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, η σημερινή ψηφοφορία θεωρείται κλειδί για το μέλλον της κυβέρνησης.

Ads

 
Οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη μετά από χωριστά αιτήματα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ. Ωστόσο, παρά την υπερψήφιση επί της αρχής το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα παραμένει βαρύ εν όψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας επί του άρθρου 37 που παγώνει τις κλαδικές συμβάσεις.
 
Η πρώην υπουργός Οικονομικών, Λούκα Κατσέλη, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπερψηφίσει το άρθρο 37 χωρίς αλλαγές, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθεί το άρθρο αφού η τρόικα το θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι θα αποδεχτεί τροπολογία της κ. Κατσέλη την οποία συνυπογράφουν 39 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την οποία παρέχονται διευκολύνσεις σε δημοσίους υπαλλήλους για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους προς πιστωτικά ιδρύματα.
 
Χθες ο υπουργός Οικονομικών σε δραματικό τόνο υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την εκταμίευση της έκτης δόσης αλλά και για να υπάρξει «αύριο» στη χώρα. «Εάν δεν αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει αύριο, ότι δεν υπάρχει επόμενη ημέρα για τίποτε και δεν λειτουργήσουμε τότε θα έχουμε παίξει με τη φωτιά και θα έχουμε καεί» προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος κυρίως στους βουλευτές που εγείρουν αντιρρήσεις.

Σε αντίστοιχο τόνο με τον κ. Βενιζέλο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα. «Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Να αποτρέψουμε την επάνοδο της χώρας και του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα στη δεκαετία του ’50 και του ’60» ξεκαθάρισε.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, μιλώντας την Τρίτη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε τη στήριξή τους, γιατί όπως είπε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας την Κυριακή.
 
Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ψηφοφορία
 
Εν όψει της ψηφοφορίας, αλλά και των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στο Eurogroup της Παρασκευής και τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, θα συγκληθεί Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ads