Με ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την υιοθέτηση του εφαρμοστικού νόμου στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο χθες πέρασε με τις θετικές ψήφους 155 βουλευτών.Με τρεις αλλαγές ξεκίνησε η συζήτηση χθες για τον Εφαρμοστικό Νόμο. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε ήδη από τη συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου που διεξάγεται στη Βουλή, απαιτώντας από τον Χρήστο Παπουτσή να δώσει εξηγήσεις για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο κέντρο.

Ads

H κυβέρνηση περιμένει σήμερα την υπερψήφιση του εφαρμοστικού νόμου, ούτε ώστε στη συνέχεια, όπως υποστήριξε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, να πάει την Κυριακή στο Eurogroup «με ισχυρά δείγματα αξιοπιστίας της χώρας». Σημειώνεται ότι η σύνοδος κορυφής στις 23-24 Ιουνίου αποφάσισε ότι εφόσον ψηφιστούν το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος, το Eurogroup θα πρέπει στις 3 Ιουλίου να εγκρίνει την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ και να καθορίσει τις «κατευθυντήριες γραμμές του νέου προγράμματος δανειακής στήριξης, ώστε να τεθεί σε ισχύ εντός του Ιουλίου». Επισημένεται ότι η ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.

Άλλη μια βουλευτική απώλεια για το ΠΑΣΟΚ

Άλλη μια βουλευτική απώλεια μετρά από χθες το ΠΑΣΟΚ. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, το μεσοπρόθεσμο καταψήφισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος και τέθηκε άμεσα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Την Έλσα Παπαδημητρίου της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής αφ’ ενός τη θετική της ψήφο και αφ’ ετέρου την ανεξαρτητοποίησή της.

Ads

Στην ονομαστική ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο που διεξήχθη κατόπιν αιτημάτων από το ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ συμμετείχαν 298 βουλευτές, καθώς απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης (ο οποίος δήλωσε με επιστολή του ότι ψηφίζει «όχι», αλλά δεν προσμετράται η ψήφος στο αποτέλεσμα) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Λιάνης. «Όχι» ψήφισαν 138 βουλευτές: οι βουλευτές της ΝΔ πλην της κ. Παπαδημητρίου που ανεξαρτητοποιήθηκε και υπερψήφισε, του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς οι ανεξάρτητοι Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου (που συγκροτούν το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών), Σοφία Σακοράφα, Ευ. Παπαχρήστος, καθώς και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Οι πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν «παρών».

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, είναι το μόνο κυβερνών κόμμα στη μεταπολίτευση που έχασε σε μόνο 20 μήνες οκτώ βουλευτές της. Από τους 160 που εξέλεξε, διαθέτει αυτή τη στιγμή 154. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι δύο βουλευτές που αντικατέστησαν ισάριθμους παραιτηθέντες (τους κκ Φλωρίδη και Νασιώκα) πριν από δύο εβδομάδες. Εχει ανεξαρτητοποιηθεί επίσης πριν από δύο εβδομάδες ο Γ. Λιάνης, ενώ έχουν διαγραφεί από τον πρωθυπουργό οι Γ. Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Β. Οικονόμου, λόγω της καταψήφισης του Μνημονίου πριν από 13 μήνες, και ο Β. Παπαχρήστος.

Μισή συναίνεση από τη ΝΔ στον εφαρμοστικό νόμο

Λίγες μόνο ώρες μετά την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την Ν.Δ. στην Ολομέλεια της Βουλής, η αξιωματική αντιπολίτευση παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στον εφαρμοστικό νόμο που ακολούθησε, ψηφίζοντας περίπου το ήμισυ του νομοσχέδιου. Ο εισηγητής του κόμματος Γ. Βρούτσης αναφερόμενος ειδικότερα στα κεφάλαια που υπερψηφίζει η Ν.Δ., διευκρίνισε ότι συναινεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου καθώς και στο Μηχανισμό Αποκρατικοποιήσεων.

Ο εισηγητής της ΝΔ δικαιολογώντας τη στάση του κόμματος διευκρίνησε ότι ήταν η ΝΔ που είχε ταχθεί ήδη από το 2009 υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Επεσήμανε επιπλέον ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τις διατάξεις για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου ενώ θα καταψηφίσει τις ρυθμίσεις αναφορικά με τις πολεοδομίες και το φορολογικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, πριν από τη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, αποφασίστηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει περίπου δέκα ειδικές διατάξεις του Εφαρμοστικού Νόμου. Συγκεκριμένα η ΝΔ αναμένεται να πει «ναι» στα εννέα από τα δέκα άρθρα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις. Εξαίρεση θα αποτελέσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο άρθρο που αφορά την απαλλαγή οποιασδήποτε ευθύνης (ποινικής) των προσώπων που θα μετάσχουν στην επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου και του ΛΑΟΣ εξέφρασαν την αντίθεσή τους επί της αρχής του νομοσχεδίου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε έκτρωμα τον εφαρμοστικό νόμο και τόνισε ότι μέσω των διατάξεων που περιέχει κλιμακώνεται η βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση. Από το ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να δώσει λευκή επιταγή για τις αποκρατικοποιήσεις στην κυβέρνηση καθώς καθορίζει από πριν το χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα ο επενδυτής να αγοράζει στην πιο συμφέρουσα γι’ αυτόν τιμή.

Ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ηλίθια την κίνηση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υπήρξαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως ο Νάσος Αλευράς που υποστήριξε ότι δεν είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων, αλλά απηύθυνε έκκληση προς το οικονομικό επιτελείο να μην πάρει βιαστικές μη αναστρέψιμες αποφάσεις και ζήτησε να εξαντληθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτώντας εξηγήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε ήδη από τη συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου που διεξάγεται στη Βουλή, απαιτώντας από τον Χρήστο Παπουτσή να δώσει εξηγήσεις για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο κέντρο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «φαινόμενα πολιτικής ανωμαλίας και καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κουτσουρεμένη δημοκρατία», ζήτησε να συσταθεί ειδική επιτροπή, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα που προέκυψε με το βίντεο που δείχνει κουκουλοφόρους να παρευρίσκονται στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως όλοι πρέπει να καταδικάσουμε τέτοιες συμπεριφορές και θλιβερά φαινόμενα, επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε την επίσημη απάντηση».

Oικολόγοι Πράσινοι: Χειρότερος από το Μεσοπρόθεσμο, ο «εφαρμοστικός νόμος»

«Αν το Μεσοπρόθεσμο είναι επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ο Εφαρμοστικός του Νόμος ισοδυναμεί με κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου σε κάθε συνταγματική, ευρωπαϊκή ή άλλη μορφή περιβαλλοντικής προστασίας» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

«Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεών του είναι ειδικά σχεδιασμένες να βγάλουν από το χρονοντούλαπο κάθε καταστροφική επένδυση που είχε κριθεί παράνομη, και να βάλουν στο γύψο την περιβαλλοντική προστασία παντού, όπου το ζητούν εργολάβοι ή επίδοξοι επενδυτές. Ο υπουργός Οικονομικών που ΔΕΝ εισέπραττε τα δημόσια έσοδα, βρίσκεται τώρα σε διατεταγμένη υπηρεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ουσιαστικά ως υφιστάμενος του κ. Παμπούκη που σχεδίασε το διαβόητο fast track. «Αξιοποιούν» την ευκαιρία της κρίσης, για να λεηλατήσουν όσα περισσότερα μπορούν, πριν αναγκαστούν να φύγουν νύχτα» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Όσο συμβαδίζει η δημοκρατία με το χημικό τους πόλεμο, άλλο τόσο συμβαδίζει η διέξοδος από την κρίση με τη λεηλασία αυτή. Όσο υπάρχουν πολίτες και τοπικές κοινωνίες, όσο υπάρχουν δικαστήρια και Σύνταγμα, τόσο θα βρίσκουν εμπόδια στα σχέδια τους, ώστε να υπάρξει μέλλον τουλάχιστον για τις επόμενες γενιές”.

Τρεις αλλαγές ανακοίνωσε ο Βενιζέλος

Τρεις αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο ανακοίνωσε χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ προέβη και σε μία διευκρίνιση.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του αφορολόγητου ανάλογα με τα παιδιά που έχει κάποιος. Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο παιδιά, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία παιδιά και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε παιδί.

Δεύτερον, δήλωσε ότι το αναπηρικό επίδομα δεν θα επιβαρύνεται με την εισφορά αλληλεγγύης.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι με την εισφορά αλληλεγγύης του 5% θα επιβαρύνονται και οι πρόεδροι, διοικητές και υποδιοικητές όλων των εταιρειών, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, καθώς και των ρυθμιστικών αρχών.

Όσον αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα πέντε πρώτα χρόνια άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος δεν θα υπάρχει επιβάρυνση, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης θα εξεταστεί αν θα προστεθούν και άλλες εγγυήσεις. Η συγκεκριμένη διευκρίνιση αναφέρεται, όπως είπε, «στα νέα παιδιά τα οποία απασχολούνται τυπικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, επειδή εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος, αλλά στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτημένη εργασία και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις της εξαρτημένης εργασίας, υφίστανται μια μεταχείριση, η οποία είναι δυσμενής».