Σήμερα Παρασκευή αναμένεται μετά και την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων υπεράσπισης, η απόφαση για τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη. 

Ads

Στη δίκη που διεξήχθη με φαστ τρακ διαδικασίες αφού ολοκληρώνεται σήμερα μετρώντας μόλις 8 συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας, ο εισαγγελέας της έδρας εξέφρασε κατά την προκλητική του πρόταση, τη βεβαιότητα πως η 19χρονη Ε. «από πολύ νωρίς ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να βρει μια διέξοδο και να πάρει μια πορεία στη ζωή της. Και αυτό έκανε», και διερωτώμενος αν η καταγγέλλουσα θα μπορούσε να είχε πράξει αλλιώς ή αν είχε τη δυνατότητα να έχει ακολουθήσει κάποιον άλλο δρόμο ο ίδιος απάντησε: «Κατά την άποψή μου την είχε. Γιατί από κανένα αντικειμενικό στοιχείο θεωρώ ότι δεν προέκυψε ο βιασμός από τον πατέρα της, ούτε η εμπορία από άλλους ανθρώπους τους οποίους επέλεξε η ίδια για συντρόφους. Θεωρώ ότι δεν παραπλανήθηκε, αλλά ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη ζωή. Είχε τον απόλυτο έλεγχο των επιλογών της σε μια προσπάθεια να πετύχει την οικονομική της χειραφέτηση»

«Η Πολιτεία απέναντι στις καταγγέλλουσες»

«Η εισαγγελική πρόταση ήταν η τελευταία πράξη της Πολιτείας που θέτει αυτήν απέναντι από τα κορίτσια», λέει στο tvxs η συνήγορος των δύο καταγγελλουσών, Αντωνία Λεγάκη και προσθέτει: «Από την αρχική εξαφάνιση της πρώτης καταγγέλλουσας, από τη δήλωσή της ως κρατούμενη στο νοσοκομείο, από τη μη άρση απορρήτου για το site μέσω του οποίου την εξέδιδαν – με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην ξέρουμε ποιος ήταν ο διαχειριστής του παρότι το ζήτησα από το δικαστήριο και γραπτώς- μέχρι τη μη κλήση στο δικαστήριο αστυνομικών και πολιτών που είχαν δώσει κατάθεση στην προανάκριση και ήταν κρίσιμοι για την απόδειξη της αλήθειας και σωρεία άλλων παραλείψεων». 

Ads

Ανάμεσα στα παραπάνω σχετικά με τη στάση της Πολιτείας, η κα Λεγάκη χαρακτήρισε ως «κορυφαία πράξη» τον «προσδιορισμό της δικασίμου τον 18ο μήνα κράτησης των προφυλακισμένων κατηγορουμένων, που μας εξανάγκασε να κάνουμε μία δίκη κανονικής διάρκειας έξι μηνών μέσα σε 20 μέρες. Από τη μία η διευθύνουσα τη συζήτηση, να δηλώνει εξ αρχής ότι η απόφαση θα βγει μέχρι τα Χριστούγεννα και από την άλλη  κι εμείς να μην θέλουμε να καθυστερήσουμε γιατί 18μηνο σημαίνει αποφυλάκιση των κατηγορουμένων και άμεσος κίνδυνος ζωής για τα κορίτσια».

Τέλος η Αντωνία Λεγάκη, εξήγησε πόσο και πως η κοινωνία έχει αγκαλιάσει τα δύο κορίτσια σε αντίθεση με το κράτος. «Καταλήγουμε στο ότι από την πρώτη στιγμή η αλληλέγγυα σερβιτόρα έσωσε το κορίτσι και όχι η αστυνομία ούτε η εισαγγελία. Η κοινωνία, οι φεμινιστικές συλλογικότητες το πλαισίωσαν, οι πολιτικές οργανώσεις, το μαζικό κίνημα των εργαζομένων,  άνθρωποι ανένταχτοι και ενταγμένοι που από την πρώτη στιγμή ύψωσαν τοίχο απέναντι σε αυτούς που εμπορεύονται παιδιά και απέναντι στην Πολιτεία που κάνει ότι μπορεί για να τους συγκαλύψει», είπε και πρόσθεσε «καλούμε σήμερα αυτή την κοινωνία να είναι παρουσία στην τελευταία πράξη αυτού του δικαστηρίου και να ζητήσει την καταδίκη των εμπόρων των κοριτσιών».

Οι απολογίες

Υπενθυμίζεται πως οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και επέρριψαν ευθύνες τόσο στα θύματα όσο και στη μητέρα της 19χρονης Ε. Στις απολογίες τους παρουσίασαν τους εαυτούς τους ως θύματα μίας «πλεκτάνης» και υποστήριξαν ότι βρίσκονται άδικα στη φυλακή. 

Δημήτρης Μπουγιούκος

Αναφορικά με την 25χρονη καταγγέλλουσα ο 40χρονος κατηγορούμενος αστυνομικός Δημήτρης Μπουγιούκος είπε ότι «όταν μια γυναίκα βιάζεται είναι το πιο ειδεχθές γεγονός που μπορεί να της συμβεί, το καταλαβαίνετε, είστε γυναίκες οι περισσότεροι σύνεδροι. Αν με ρωτήσετε πότε έγινε η σύλληψή μου θα σας πω ακριβώς, ώρα και ημερομηνία, γιατί το θυμάμαι ακριβώς. Η κυρία Χ. δεν λέει πουθενά τι ώρα βιάστηκε, ποια ημερομηνία. Είναι δυνατόν μια γυναίκα να έχει βιαστεί και να μην ξέρει πότε βιάστηκε; Να μην ξέρει πού βιάστηκε;». Σημειώνεται ότι από ψυχολογικής πλευράς, είναι εξαιρετικά σύνηθες τα θύματα βιασμού να μην συγκρατούν ημερομηνίες του τραυματικού γεγονότος που τους συνέβη, πράγμα που είναι αποτέλεσμα ενός άτυπου μηχανισμού άμυνας και αυτοπροστασίας. 

Απαντώντας σε ερώτηση ενόρκου για τη σχέση του με την 25χρονη, ο ίδιος προσπαθώντας να χτίσει το προφίλ του «καλού οικογενειάρχη» είπε πως δεν είχαν καμία ερωτική σχέση γιατί εκείνη την περίοδο ήταν παντρεμένος. 

Σχετικά με την 19χρονη Ε. και την ημέρα που εκείνη ζήτησε τη βοήθεια της σερβιτόρας κοντινής καφετέριας, ο 40χρονος αστυνομικός ισχυρίστηκε πως όλα έγιναν επειδή ζήλευε. «Το Σάββατο το πρωί ζήλεψε, ενώ ήταν να φύγουμε, είδε ότι μιλούσα με κάποια άλλη, πήρε το κινητό μου, το πέταξε κάτω, εγώ τη χαστούκισα, το έχω παραδεχτεί αυτό, και όταν ήταν να πάμε στο τμήμα κάτι τέτοιο θα σκέφτηκε. Όταν πήγαμε στο τμήμα τη ρώτησαν αν κάνει ναρκωτικά, είπε αυτή «ποτέ», αλλά ότι εγώ την έβαζα να κάνει ναρκωτικά.Τότε, λοιπόν, την ρωτήσανε και είπε «κι αυτός με βίαζε», «κι ο άλλος με βίαζε» κλπ. Μετά κατάλαβα ότι είχε εγκλωβιστεί σε αυτό και δεν μπορούσε να κάνει πίσω», ενώ υποστήριξε πως η 19χρονη εκδιδόταν μόνη της από προσωπική της επιλογή και πως του είχε πει ότι το έκανε χρόνια. «Αυτό που μου είχε πει τότε και είμαι σε θέση να το γνωρίζω τώρα, είναι ότι αυτό η Ε. το έκανε από το σχολείο με συμμαθητές της. Πήγαινε μαζί τους κι έπαιρνε χρήματα». 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον συγκατηγορούμενό του, τον πατέρα της 19χρονης, δηλώνοντας βέβαιος πως είναι αθώος. 

«Εμένα καταστρέφεται η ζωή μου και θα ζω με το στίγμα. (…) Γιατί η δικαιοσύνη που υπηρετώ τόσα χρόνια με αντιμετωπίζει έτσι;  (…) Αν καταδικαστώ δεν τη θέλω τη ζωή μου. Κάνε κάτι, δε ξέρω τι, πάρτε με για όργανα, μόνο μία ώρα θέλω να δω την κόρη μου και δεν τη θέλω τη ζωή μου», είπε κλείνοντας την απολογία του. 

Πατέρας 19χρονης Ε.

Κατηγορηματικά αρνήθηκε ότι βίαζε την κόρη του Ε. από την ηλικία των 11 ετών και ο πατέρας της, ο οποίος κατά την απολογία επέρριψε όλες τις ευθύνες  στη σύζυγό του που «ως γυναίκα» ήταν υπεύθυνη για τη διαπαιδαγώγηση και την προστασία των παιδιών, την ώρα που ο ίδιος ο «φουκαράς», όπως αποκάλεσε τον εαυτό του, δούλευε όλη την ημέρα προκειμένου να τους παρέχει τα απαραίτητα. 

«Αυτό που είπε για μένα, για το βιασμό να το πω έτσι, ήταν καθοδήγηση από τη μάνα. Για να με βγάλουν απ’ τη μέση, να μην τους ελέγχω. Γιατί ήθελε την περιουσία μου, γιατί τα δικά της σπίτια τα είχε πουλήσει. Και αν είχε βάλει μέσα άτομα, όπως τον Μπουγιούκο και τον Ντάνιελ, μετά είπε να βάλει και τον πατέρα μέσα», είπε στην απολογία του περιγράφοντας ένα σχέδιο κατά του ίδιου αλλά και των συγκατηγορουμένων του. 

Μάλιστα ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν θέλει να ξαναδεί κανέναν από την οικογένειά του γιατί ντρέπεται για αυτά που τον κατηγόρησαν. «Έχω ένα καλό όνομα στην περιοχή και σε όλα τα Νότια Προάστια, με ξέρουν όλοι, μικροί μεγάλοι, όποιον και να ρωτήσετε θα σας πουν για μένα» και ως μόνο του λάθος αναγνώρισε το ότι «τα άφησα όλα στα χέρια της γυναίκας μου». 

Ο ίδιος παρουσιάστηκε ουσιαστικά ως ένα άβουλο μέλος της οικογένειας που μητέρα και κόρη τον έκαναν ό,τι ήθελαν και δεν του έδιναν λογαριασμό για τίποτα. Ο κατηγορούμενος δεν ήταν σε θέση καν να απαντήσει για το αν η κόρη του έμενε εκτός σπιτιού κάποια βράδια. Εκτός του σπιτιού που έμενε και ο ιδιος. 

Πρόεδρος: Έλειπε κάποιες νύχτες; Είχατε συμπεράνει ότι έμενε εκεί;
Κατηγορούμενος: Η μάνα το γνώριζε, εγώ όχι.

Ντανιέλ

Κατά την απολογία του, ο πρώην σύντροφος της Ε., Ντανιέλ ο οποίος κατηγορείται ότι τη βίαζε και την εξέδιδε και όσο ήταν ανήλικη, παρουσίασε τον εαυτό του ως έναν πολύ ερωτευμένο νέο που δεν ήθελε να χαλάσει το χατήρι του κοριτσιού του από αγάπη. Το μόνο λάθος του υποστήριξε ότι  ήταν το γεγονος ότι ήταν ερωτευμένος και συναίνεσε στην επιθυμία της Ε. να ακολουθήσει αυτο το επάγγελμα γιατί όπως είπε «όταν νιώθω ότι κάποιος είναι ευτυχισμένος με αυτό που κάνει, είμαι κι εγώ καλά».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε μάλιστα πως τα μηνύματα τα οποία αναγνώστηκαν στο δικαστήριο δεν δείχνουν ότι της κανόνιζε ραντεβού αλλά ότι… την εμψύχωνε ως καλός σύντροφος γιατί ήξερε πόσο θέλει να κάνει αυτό το επάγγελμα. Επίσης ο ίδιος είπε πως δεν ήξερε κάποιον συγκεκριμένο τρόπο που πήγαινε η 19χρονη στα ραντεβού και πως είτε χρησιμοποιούσε ΜΜΜ ή ταξί, αλλά όχι κάποιο συγκεκριμένο, ενώ από τα μηνύματα φαίνεται ξεκάθαρα πως έδινε οδηγίες για τα ποσοστά που θα έπαιρνε ο οδηγός. 

Η προβολή βίντεο

Μετά από τις συνεχείς πιέσεις των δικηγόρων υπεράσπισης του αστυνομικού, προβλήθηκαν, κεκλεισμένων των θυρών, βίντεο από τις ερωτικές ταινίες της εταιρείας Sirina στα οποία συμμετείχε η Ε.

Η πλευρά του κατηγορούμενου, όπως και ο μάρτυρας Δ. Σειρηνάκης, ισχυρίστηκαν πως η Ε. βρισκόταν εκεί με δική της πρωτοβουλία.  Μάλιστα Δ. Σειρηνάκης στην κατάθεσή του, ερωτώμενος για το αν είχε παρατηρήσει σημάδια κακοποίησης στη 19χρονη είχε πει:

«Αν δω άτομο χτυπημένο, θα πάρω την αστυνομία. Καταρχάς, δεν μπορεί να παίξει. Δεν μπορεί να συνουσιάζεται και να έχει χτυπημένο μάτι.  Δεν μπορούν να γυριστούν ταινίες πορνό αν κάποια είναι χτυπημένη. Σε high definition, όλα φαίνονται οι μελανιές τα πάντα», ενώ επέμεινε ότι ακόμη και το make up θα ξέβαφε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. 

Τα παραπάνω διέψευσε το ίδιο το βίντεο που οι συνήγοροι υπεράσπισης επέμεναν να προβληθεί. Υπήρχαν τρεις μελανιές στο δεξί πόδι της 19χρονης που ήταν εμφανέστατες και όπως επεσήμανε η δικηγόρος της, Δήμητρα Κεραμιδά, όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι η Ε. κακοποιούνταν στα χέρια του αστυνομικού αλλά και υφίστατο πλήρη παραμέληση από την εταιρεία παραγωγής.