Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αναμένεται σήμερα, Τρίτη, έπειτα από πολύμηνη και ταραχώδη διαδικασία.

Ads

Η δίκη αφορούσε που προκάλεσαν μικρές υλικές φθορές τον Ιούλιο του 2009 στην οικία του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη, τον Σεπτέμβριο του 2009 στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης όπως και στην οικία των πρώην υπουργών Λούκας Κατσέλη και Γεράσιμου Αρσένη. Αργότερα πρόκειται να ακολουθήσουν αποφάσεις για άλλες βομβιστικές επιθέσεις όπως αυτή στο διοικητικό Πρωτοδικείο το Δεκέμβριο του 2010.

Λίγες ημέρες πριν, ο εισαγγελέας έδρας, Δημήτρης Δασούλας, ζήτησε από το δικαστήριο την ενοχή 6 εκ των κατηγορουμένων και την πλήρη απαλλαγή των υπολοίπων τριών. Ο εισαγγελέας με την πρότασή του ζήτησε την απαλλαγή των Εμμ. Γιόσπα, Ερρ. Ράλλη και Νίκ. Βογιατζάκη, από κάθε αποδιδόμενη σε αυτούς κατηγορία, αφού δέχτηκαν να κάνουν τεστ DNA αποδείχθηκε πως δεν έχουν ανάμειξη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα έδρας, ένοχοι πρέπει να κηρυχθούν οι :

Ads

– Χάρης Χατζημιχελάκης για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, κατασκευή και κατοχή τριών εκρηκτικών βομβών, απλή συνέργεια στην έκρηξη στην οικία Κατσέλη -Αρσένη και στα γραφεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και για απλή συνέργεια σε διακεκριμένη φθορά στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Π. Χηνοφώτη.

– Γιώργος Καραγιαννίδης για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και απλή συνέργεια σε κατασκευή μιας εκρηκτικής βόμβας.

– Παναγιώτης Μασούρας για συγκρότηση και απλή συνέργεια σε κατασκευή δυο εκρηκτικών βομβών

– Κωνσταντίνα Καρακατσάνη για συγκρότηση και απλή συνέργεια σε κατασκευή δυο εκρηκτικών βομβών και

-Αλέξανδρος Μητρούσιας για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η δίκη της ΣΠΦ φαίνεται να είναι η πρώτη υπόθεση εφαρμογής του τρομονόμου καθώς οι κατηγορούμενοι μπορούν να καταδικαστούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για την εμπλοκή τους σε εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης. Οι κατηγορούμενοι -εκτός από τον Χατζημιχελάκη ο οποίος βαρύνεται με την κατοχή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού και έχει αναλάβει πολιτική ευθύνη όπως και ο Αργυρού- οι κατηγορίες στηρίχχθηκαν μόνο στα δαχτυλικά αποτυπώματα πάνω σε αντικείμενα που θεωρούν επιλήψιμα, καθώς δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες.

Κριτήριο ενοχής φαίνεται επίσης να θεωρήθηκε από τον εισαγγελέα κ. Δασούλα η άρνηση έξι εκ των εννέα κατηγορουμένων να προβούν σε εξετάσεις DNA. Οι Μ. Γιόσπας, Ε. Ράλλης, και Ν. Βογιατζάκης ήταν οι μόνοι που δέχτηκαν την εξέταση DNA και αθωώθηκαν καθώς δε βρέθηκε γενετικό υλικό πάνω σε «επίμαχα» αντικείμενα.

Αντίθετα 19χρονη Κ. Καρακατσάνη για την οποία ο μόνος μάρτυρας που είχε καταθέσει πως την είχε δει να βγαίνει από το σπίτι που διατηρούσαν οι «Πυρήνες» ανακάλεσε, ο εισαγγελέας αποφάσισε να μείνει στην αρχική κατάθεση του μάρτυρα λόγω της άρνησή της να προβεί σε εξέταση DNA.