Στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση παρεδόθη το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, βρίσκονται σε συσκέψεις με τα κομματικά επιτελεία προκειμένου να εξετάσουν το κείμενο. Μετά τις συσκέψεις των κομματικών επιτελείων αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών αρχηγών υπό το Λουκά Παπαδήμο για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Ads

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε προγραμματιστεί αρχικά για χθες το βράδυ. Η αναβολή της οφείλεται στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για το PSI, και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους της τρόικας για να οριστικοποιηθεί το κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν λίγο πριν από τις 09:30 το τελικό κείμενο, προκειμένου να μελετήσουν το σύνολο των μέτρων. Αν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό έχει προγραμματισθεί για τις 16:00, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί αργότερα το απόγευμα.

Το κείμενο που μελετούν οι πολιτικοί αρχηγοί με τους στενούς συνεργάτες τους τις τελευταίες ώρες είναι 50σέλιδο, εκ των οποίων οι περίπου 15 σελίδες είναι μεταφρασμένες στα ελληνικά. Ωστόσο, όπως μεταδίδει η Guardian, υπάρχει χρονική καθυστέρηση, επειδή ο πρόεδρος τους ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης έχει ζητήσει επίσημη μετάφραση του κειμένου από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς τα αγγλικά του δεν είναι επαρκή. Σύμφωνα με τη Guardian, η μετάφραση του υπ. Εξωτερικών δεν θα είναι έτοιμη πριν από τις 14:00.

Ads

Επιπλέον, ορισμένες πληροφορίες θέλουν τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την τρόικα – πριν τη σύσκεψη με το Λουκά Παπαδήμο – μετά από αίτημα των εκπροσώπων των δανειστών. Ωστόσο, από τη ΝΔ, δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αιτήματος.

Εφόσον υπάρξει η τελική έγκριση της συμφωνίας από τους πολιτικούς αρχηγούς, το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή, προκειμένου τη Δευτέρα να εκδοθεί η προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο PSI. Οι πληροφορίες θέλουν, το κείμενο να συζητείται σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη και εν συνεχεία να κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Το πιθανότερο είναι ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα έχει ένα και μόνο άρθρο, με σκοπό να αποφευχθούν οι διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
 
Εν τω μεταξύ, εντός των επόμενων 24ώρων αναμένεται να συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενημερώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τους βουλευτές τους για τα μέτρα και να εξηγήσουν τη στάση που θα τηρήσουν κατά την ψήφιση του πακέτου στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το νέο μνημόνιο, εκτός τη μείωση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 22%, περιλαμβάνει νέες μειώσεις ενδεχομένως και στις κύριες συντάξεις. Επιπλέον το νέο μνημόνιο θίγει τόσο τις τράπεζες όσο και τις ΔΕΚΟ  καθώς βάζει «μαχαίρι» στη μονιμότητα των υπαλλήλων, στους μισθούς αλλά και στις συντάξεις. Ενα ακόμη θέμα που θίγει το νέο μνημόνιο είναι η μετενέργεια των κλαδικών – συλλογικών συμβάσεων η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δε θα καταργηθεί αλλά θα ισχύει για τρεις μόλις μήνες έναντι των έξι μηνών που ίσχυε μέχρι σήμερα.
 
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος και Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης αποφάσισαν να παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς τέσσερα σενάρια μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, προκειμένου να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση των 550 – 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ζητά επιμόνως η τρόικα.
 
Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο θα παρουσιασθούν τα εξής:
 
1. Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.
 
2. Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.
 
3. Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.
 
4. Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Η τρόικα επανέφερε αρχικά την απαίτησή της για μειώσεις 35% και στην συνέχεια περιορίσθηκε στο 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς μιλούν για μειώσεις 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία ζητάει οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.