Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών (stress tests) θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority – ΕΒΑ).

Ads

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να περάσει με επιτυχία την κρίσιμη δοκιμασία, με την μόνη τράπεζα που ενδεχομένως να μη περνά το ακραίο σενάριο των ασκήσεων προσομοίωσης να είναι η Αγροτική. Η Wall Street Journal μετέδωσε ότι οι Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Κύπρου, MPB θα έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 πάνω από 5%, που είναι το ελάχιστο όριο που θέτουν τα τεστ.

Η βασική ανησυχία των αναλυτών αφορά στην έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ειδικά μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής να συμπεριλάβει το στοιχείο της πιθανότητας κρατικής χρεοκοπίας στα τεστ. Η ΕΒΑ δεν έχει συμπεριλάβει και την ελληνική χρεοκοπία στα δυσμενή σενάρια των τεστ αντοχής, όμως οι διοικήσεις των τραπεζών κλήθηκαν να αποκαλύψουν τι δυνατότητες εκτιμούν πως διαθέτουν, στην περίπτωση που πράγματι προκύψει ο κίνδυνος από την κατάσταση αυτή.

Διαμαρτύρεται η Ισπανία για τις προϋποθέσεις της ΕΒΑ για τα stress test

Ads

Η Ισπανία δεν είναι ικανοποιημένη όσον αφορά τα κριτήρια των λεγόμενων «ελέγχων αντοχής» (stress tests) των τραπεζών όπως αυτά έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), γράφουν σήμερα τα ισπανικά ΜΜΕ.

«Δεν έχει κανένα νόημα το γεγονός ότι η EBA δεν συνυπολογίζει (τα αποθεματικά) κεφάλαια (για την αντιμετώπιση κρίσεων των τραπεζών)», δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο στην εφημερίδα El Pais. «Αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για τις ισπανικές τράπεζες, οδηγώντας τις σε μειονεκτική θέση έναντι των τραπεζών άλλων κρατών», πρόσθεσε.

Η EBA κατέστησε αυστηρότερα τα κριτήριά της όσον αφορά την αντοχή των τραπεζών σε μια προσπάθεια να τα καταστήσει πιο αξιόπιστα, καθώς το 2010 είχαν εμφανίσει τις τράπεζες της Ιρλανδίας ως εάν να μην αντιμετώπιζαν πρόβλημα, μερικούς μήνες πριν ξεσπάσει η κρίση στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Πλέον δεν προσμετρά στα εν λόγω κεφάλαια, το μέρος των κεφαλαιακών διαθεσίμων τους, που οι τράπεζες διατηρούν ως αποθεματικά για καταστάσεις κρίσεις, όπως ζητά η Τράπεζα της Ισπανίας από τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της χώρας.

Η οικονομική εφημερίδα Expansion υπολογίζει ότι τα αποθεματικά αυτά φθάνουν τα 90,5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Το να μην συνεκτιμώνται τα αποθεματικά (για την κρίση) σημαίνει ένα συγκριτικό μειονέκτημα», διαμαρτυρήθηκε η ένωση των ισπανικών τραπεζών CECA.

Στις 91 τράπεζες που αξιολογούνται από την EBA συμπεριλαμβάνονται 25 ισπανικές, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι ισπανικές τράπεζες επλήγησαν σοβαρά από την διεθνή κρίση, καθώς είχαν δώσει πολλά δάνεια στον κατασκευαστικό τομέα, η «φούσκα» του οποίου έσκασε.