Η ολοκλήρωση της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί σημείο χωρίς επιστροφή για τη νομική τύχη της ηγεσίας της ναζιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με την ανάλυση του jailgoldendawn.com.

Ads

Για τους εξής λόγους:

α. Η χρήση των διατάξεων για τους προστατευόμενους μάρτυρες στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής αποτελεί την πιο ηχηρή απόδειξη της απονομιμοποίησης που έχει υποστεί η οργάνωση. Μπορεί στη Βουλή η Χρυσή Αυγή να εξακολουθεί να εμφανίζεται ως “νόμιμο πολιτικό κόμμα”, ωστόσο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η οργάνωση αντιμετωπίζεται με όρους και νομικές διατάξεις που αρμόζουν σε μαφία. Το είπε ο ίδιος ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, σε συνέντευξή του στο bankingnews, ομολογώντας την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκεται: “Βρισκόμαστε στην φάση όπου εξ αποστάσεως προστατευόμενοι μάρτυρες θα μιλήσουν χωρίς φυσική παρουσία και με παραποιημένες τις φωνές τους. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, ούτε στις δίκες της Μαφίας στις ΗΠΑ δεν κατέθεταν μάρτυρες εξ αποστάσεως”.

β. Η ύπαρξη προστατευόμενων μαρτύρων στην προδικασία ήταν αποτέλεσμα της απότομης στροφής των κρατικών μηχανισμών και του πολιτικού συστήματος απέναντι στη Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία Φύσσα. Οι καταθέσεις λήφθηκαν στις 24-25 Σεπτέμβρη και 4-5 Οκτώβρη του 2013. Ωστόσο, σημαντικό ήταν το κατά πόσο το καθεστώς προστασίας θα επεκτεινόταν και στην ακροαματική διαδικασία, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον νόμο το καθεστώς προστασίας μπορεί να αρθεί. Η απόφαση του δικαστηρίου περί συνέχισης του καθεστώτος προστασίας εξαιτίας κινδύνου εκφοβισμού και αντεκδίκησης απο πλευράς της δικαζόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης δείχνει ότι το βάρος των μαρτυρικών καταθέσεων έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητό στη σκέψη των δικαστών. Αξιοσημείωτη ήταν εδώ η πρόταση της εισαγγελέως που συντάχθηκε με την υπεράσπιση, αναφέροντας μάλιστα στην πρότασή της το όνομα ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες όπως το δημοσιοποίησαν συνήγοροι της Χρυσής Αυγής. Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει την πρόταση της εισαγγελέως είναι σημαντικό κρατούμενο για τη συνέχιση της δίκης.

Ads

γ. Αφού η υπεράσπιση δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την κατάθεση των μαρτύρων υπό καθεστώς προστασίας, αμφιταλαντεύτηκε για την παραμονή της ή όχι στη διαδικασία. Έτσι, κατά την εξέταση του Μάρτυρα Α, σύσσωμοι οι υπερασπιστές κατήγγειλαν τη δήθεν ύπαρξη “υποβολέα” στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όπου βρισκόταν ο μάρτυρας, έστω κι αν παρούσες ήταν εισαγγελική και δικαστική λειτουργός. Όταν όμως, στην επόμενη συνεδρίαση, κλήθηκαν να αποφασίσουν τη στάση τους, οι υπερασπιστές απέσυραν κακήν κακώς τις καταγγελίες και με δήλωση του Τάκη Μιχαλόλια επαναβεβαίωσαν την συμμετοχή τους στη διαδικασία. Τα απότομα αυτά ζιγκ-ζαγκ οδήγησαν σε διάσπαση κατηγορούμενους και υπερασπιστές: ο δικηγόρος του Μίχου Ζωγράφος αρνήθηκε να δεχτεί την υποχώρηση και δήλωσε αποχή από τη διαδικασία. Στη συνέχεια ο Μίχος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι “η Πρόεδρος θα έπρεπε να ντρέπεται”, με συνέπεια την αποχώρηση του Γ. Μιχαλόλια από την υπεράσπισή του και τον διαχωρισμό του Ζωγράφου. Την ίδια μέρα, ο δικηγόρος της Ελένης Ζαρούλια Άγγελος Αγγελέτος παύθηκε από τα καθήκοντά του, αφού την προηγουμένη είχε διαφωνήσει με την εξέταση των μαρτύρων και τη νομιμοποίηση της διαδικασίας, με τη θέση του να καταλαμβάνεται από τον Τάκη Μιχαλόλια.

δ. Στην πορεία της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, οι συνήγοροι υπεράσπισης επανέλαβαν τον χιλιοειπωμένο ισχυρισμό αναξιοπιστίας για κάθε έναν από τους μάρτυρες: ο μάρτυρας Α κατηγορήθηκε ότι κακοποιεί το παιδί του, ο μάρτυρας Β ότι εκδιώχτηκε ως τοξικομανής, ο μάρτυρας Γ ότι είναι ψυχασθενής, ο μάρτυρας Δ ότι ήταν φυλακισμένος όταν κατέθεσε και η μάρτυρας Ε ότι ασκούσε γνωστό επάγγελμα στην επαρχία με ευρύ πελατολόγιο. Ωστόσο με τους ισχυρισμούς τους, οι υπερασπιστές ταυτοποίησαν τους μάρτυρες ως ανθρώπους που όντως βρέθηκαν στους κόλπους της Χρυσής Αυγής είτε ως υποστηρικτές, είτε ως μέλη ή ακόμα και στελέχη (πχ υποψηφιότητα στο ευρωψηφοδέλτιο για την Ε).

ε. Για να αποδομήσουν τη διαδικασία, οι υπερασπιστές αναγκάστηκαν να αμφισβητήσουν πλέον στο σύνολό του το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα. Είναι γνωστή η πολεμική της Χρυσής Αυγής κατά των εφετών ανακριτριών Κλάπα και Δημητροπούλου, όπως επίσης και κατά του εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη που τέλεσε την προκαταρκτική τον Σεπτέμβριο του 2013. Πλέον στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής τέθηκαν και οι ανακριτές Σπύρος Γεωργουλέας, Χρήστος Παπακώστας και ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος για τον τρόπο με τον οποίο έλαβαν τις καταθέσεις των προστατευομένων. Ως ψευδόμενες κατηγορήθηκαν ακόμα η εισαγγελέας Αλεξάνδρα Κοσμά και η πταισματοδίκης Ξανθούλα Νουλέλλη, ενώ ακόμα και μια διακοπή της διαδικασίας από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη (μετά το περιστατικό με τον δήθεν υποβολέα) έγινε αφορμή υπόρρητης μομφής εναντίον της στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

στ. Στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας, όλοι οι στόχοι που είχε θέσει η υπεράσπιση είχαν καταπέσει. Οι προστατευόμενοι κατέθεσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας με το δικαστήριο να αναγνωρίζει τον κίνδυνο που αυτοί διατρέχουν, η υπεράσπιση εμφανίστηκε ενιαία – όπως ενιαία είναι η εγκληματική οργάνωση – αλλά στην πορεία διασπάστηκε, ο ισχυρισμός αναξιοπιστίας απευθύνθηκε πλέον σε όλους τους μάρτυρες καθιστάμενος ο ίδιος αναξιόπιστος και η σύνθεση του δικαστηρίου αποκόμισε οριστικά την εντύπωση ότι η Χρυσή Αυγή θεωρεί στο σύνολό του το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα οργανωτή μιας πολιτικής σκευωρίας.

ζ. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: η έμπνευση της υπεράσπισης να καλέσει τον μετακλητό υπάλληλο της Χρυσής Αυγής Χρυσάφη Γουγουσάκη για να υπονομεύσει την αξιοπιστία του Μάρτυρα Γ μετατράπηκε σε μπούμεραγκ. Ο Γουγουσάκης που αρχικά υποδύθηκε τον “άσχετο” με την οργάνωση αποδείχτηκε υποψήφιός της, έχοντας μάλιστα υπογράψει τη δηλωση των 1000 Χρυσαυγιτών εναντίον της ποινικής δίωξης χωρίς να έχει ιδέα για το περιεχόμενό της. Αλλά ακόμα χειρότερα, ο Γουγουσάκης αναγνώρισε τον Καζαντζόγλου και τον Πατέλη στα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων, παραδέχτηκε ότι οι δύο εργάζονταν όπως και ο ίδιος στην είσοδο και ταυτοποίησε το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου όπου σε φωτογραφίες και βίντεο εικονίζονται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Πρακτικά ο Γουγουσάκης μετατράπηκε άθελά του σε μάρτυρα κατηγορίας, με την υπεράσπιση να παρακολουθεί άφωνη το εξελισσόμενο φιάσκο.

Η πλευρά της πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών δήλωσε εξαρχής, πριν ακόμα τις ενστάσεις της υπεράσπισης, ότι συμμερίζεται τον φόβο των μαρτύρων, τους κάλεσε ωστόσο να προσέλθουν ελεύθερα και με τη δική τους βούληση να καταθέσουν επωνύμως. Αντιστοιχες δηλώσεις κατέθεσαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής του ΚΚΕ και της οικογένειας Φύσσα. Την ίδια στιγμή, η πολιτική αγωγή έδωσε τη μάχη εναντίον της υποχρεωτικής αποκάλυψης των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ζήτησε η υπεράσπιση και πρότεινε η εισαγγελέας. Η πολιτική αγωγή ακολούθως δεν εξέτασε τους μάρτυρες, συνεπής στις αρχικές της δηλώσεις, παρευρισκόμενη αδιαλείπτως στη διαδικασία. Στο τέλος, σε ένα σύντομο σχολιασμό από πλευράς της πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, δηλώθηκε ότι η αξιοπιστία των προστατεύομενων μαρτύρων θα προκύψει από την διασταύρωση των όσων αυτοί κατέθεσαν με τις μαρτυρίες των θυμάτων και των αυτοπτών μαρτύρων, με την κατάθεση του πρώην στελέχους της ΧΑ Ηλία Σταύρου και με το αποδεικτικό υλικό που θα γνωστοποιηθεί στη φάση των αναγνωστέων εγγράφων (βίντεο, φωτογραφίες, ηχητικά, μηνύματα, έγγραφα, κλπ).

Η υπεράσπιση, γνωρίζοντας ότι το ανακριτικό υλικό είναι συντριπτικό και θα επιβεβαιώσει πανηγυρικά τους προστατευόμενους μάρτυρες, θα δώσει τώρα την ύστατη μάχη: θα επιχειρήσει να σαμποτάρει την διαδικασία ανάγνωσης και γνωστοποίησης των ενοχοποιητικών στοιχείων (βίντεο, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κλπ) με διαδικαστικές ενστάσεις. Ωστόσο, οι πιθανότητές της να το κατορθώσει είναι πλέον σημαντικά μειωμένες. Η ολοκλήρωση της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων αναδεικνύεται έτσι σε σημείο χωρίς επιστροφή για την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης.