Μείωση της απασχόλησης επισήμως κατά 49.700 άτομα (1% του εργατικού δυναμικού) κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) το τρίτο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα σχεδόν διπλάσιο αν προσμετρηθούν όσοι βρήκαν μία υποαπασχόληση ή καλύπτονται από κοινοτικά προγράμματα.

Ads

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», μεγάλες εταιρείες- κυρίως μεταποιητικές, αλλά και άλλων κλάδων, όπως εμπορίου και υπηρεσιών – έχουν ήδη προχωρήσει σε απολύσεις του 10-20% του προσωπικού τους. Επισήμως οι άνεργοι αριθμούν 465.123 άτομα (ΕΣΥΕ – τρίτο τρίμηνο).

Τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΣΥΕ για το συγκεκριμένο διάστημα δείχνουν τεράστιο πρόβλημα αποχώρησης από την αγορά εργασίας. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 χάθηκαν 49.700 θέσεις εργασίας, μειώνοντας το ποσοστό απασχόλησης κατά 1%.

Όμως, το ποσό αυτό σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, υποεκτιμά το πρόβλημα. Μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι η ΕΣΥΕ έχει καταγράψει τη συγκεκριμένη περίοδο αύξηση της απασχόλησης στη γεωργία (έναν κλάδο δηλαδή που συνεχώς φθίνει) κατά 6,1%, δηλαδή κατά 31.500 άτομα. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρούνται και σε άλλους κλάδους (Δημόσιο, υγεία, υπηρεσίες) οι οποίες εξηγούνται είτε από προσλήψεις της προηγούμενης κυβέρνησης είτε από τη λήψη επιδοτούμενων προγραμμάτων για ανέργους (π.χ. νέοι αγρότες)

Ads