Λύση από τις Βρυξέλλες με το βλέμμα στραμμένο στη Φρανκφούρτη προσδοκά μέσα στο επόμενο 24ωρο η κυβέρνηση – μια λύση, που συνοψίζεται σε μια πολιτική «δήλωση προόδου» των διαπραγματεύσεων στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Η δήλωση αυτή θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για να μην προχωρήσει την Τετάρτη η ΕΚΤ σε haircut των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή σε μια κίνηση που στην πράξη θα σημάνει κορύφωση της πιστωτικής ασφυξίας με οριακή πλέον χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA.
Υπό τα δεδομένα αυτά οι διαβουλεύσεις εντείνονται μέσα στο τρέχον 24ωρο, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες και Βερολίνο ενώ συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο. Στη συνεδρίαση θα τεθούν τα βασικά «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει και το οριστικό «κλείδωμα» της πρώτης δέσμης μέτρων στο Brussels Group. Η ενημέρωση και η αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, η στάση του κόμματος και η συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση, θα βρεθούν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακολουθήσει.
Το μείζον και κομβικό ανοιχτό θέμα, έως χθες το βράδυ τουλάχιστον, ήταν το δημοσιονομικό κενό του 2015 και, επακόλουθα, και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα – δύο μεγέθη που, ουσιαστικά καθορίζουν και το ύψος των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι πιστωτές έχουν επαναφέρει τα τελευταία 24ωρα την απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 2% εφέτος έναντι 1,2% που φέρεται να είχε συμφωνηθεί αρχικά στο Brussels Group, γεγονός που μπορεί να τινάξει στον αέρα τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για «ήπια» αναπροσαρμογή του ΦΠΑ και μείωση του ΕΝΦΙΑ στους μικρούς ιδιοκτήτες.
Ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένουν επίσης ανοιχτά, ωστόσο επί αυτών ουδείς αναμένει στην πραγματικότητα άμεση σύγκλιση καθώς πρόκειται για δύο από τα καθοριστικά θέματα της διαπραγμάτευσης για τη «μεγάλη συμφωνία» που θα ακολουθήσει.
Η επαναφορά της σκληρής γραμμής στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήρθε ταυτόχρονα με τις νέες πολεμικές «κορόνες» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος θυμάται ξανά ότι υπάρχει κίνδυνος «ξαφνικής χρεοκοπίας» της Ελλάδας.
«Η εμπειρία αλλού στον κόσμο έχει δείξει ότι μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην αδυναμία πληρωμής» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην σημερινή έκδοση της Frankfurter Allgemeine, επαναφέροντας την τακτική του μαστιγίου και του καρότου.
Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τον νέο κύκλο πιέσεων και προειδοποιήσεων κάνοντας λόγο για «αναμενόμενη πρακτική» και παραμένουν στην γραμμή της «ρεαλιστικής αισιοδοξίας» εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» εμφανίζεται βέβαιος ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα αναγνωρίσει την κρισιμότητα των στιγμών και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε σε συνεργάτες του στο Μαξίμου ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα και έχει παίξει με ανοιχτά χαρτιά, γι’ αυτό έχει σημασία να υπάρξει ένα σαφές “νεύμα” από το Eurogroup της Δευτέρας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει στο σημείο που οι εταίροι με ένα γραπτό ανακοινωθέν μπορούν να ξεκλειδώσουν -στέλνοντας μήνυμα στην ΕΚΤ- τη ρευστότητα και να πιστοποιήσουν έτσι ότι όντως επιδιώκουν την υπογραφή συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν».
Με βάση αυτόν τον άξονα, ο πρωθυπουργός θα έχει και νέες επικοινωνίες, όποτε χρειαστεί, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της προσπάθειας για πολιτική διέξοδο από την όποια εμπλοκή.
Καθαρή λύση, που δεν θα εξασφαλίζει απλώς πως η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση, αλλά θα οδηγεί σε μια συμφωνία συνολική που θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους, περιέγραψε, από την πλευρά του, ως ζητούμενο ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Όπως τονίζει, κριτήριο για μια πετυχημένη συμφωνία είναι ποια πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε, τι θα πληρώνουμε για χρέος και πως θα χρηματοδοτηθεί ένα επενδυτικό και αναγεννητικό σοκ.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης σε δική του συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα δηλώνει ότι «για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» και προσθέτει «οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν αξεθώριαστες».
«Μία “άτακτη υποχώρηση» ή μία «ταπεινωτική υποταγή» θα σήμαινε ταφόπετρα δεκαετιών για την Αριστερά και «τελική λύση καταστροφής για τον τόπο» δηλώνει ο κ. Λαφαζάνης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >