Καταστροφικές χαρακτηρίζονται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το WWF, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Μουσείο Γουλανδρή οι σχεδιαζόμενες δασοτεχνικές επεμβάσεις στο φοινικόδασος του Βάι.
Το περιβόητο σχέδιο «καθαρισμός φοινικοδάσους Βάι για την αντιπυρική και φωτοϋγειονομική προστασία του», όχι μόνο δεν το προστατεύει από τη φωτιά και το… σκαθάρι αλλά αντιθέτως μπορεί και να το καταστρέψει, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. 

Ads

Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων επεμβάσεων περιλαμβάνεται η αντιπυρική προστασία του δάσους (ώστε να μην κινδυνέψει όπως το δάσος του Πρέβελη) αλλά και των δέντρων από το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι. Επίσης σχεδιάζεται και δρόμος μέσα στο δάσος.

«Οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν φαίνεται ότι θα λύσουν κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο είδος και το οικοσύστημά του, αντίθετα οι πραγματικές απειλές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ενώ το οικοσύστημα θα διαταραχθεί σημαντικά», τονίζει με έγγραφό του το WWF Ελλάς, που υπογράφει ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος του προγράμματος για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας.

Προτείνει αντίθετα μέτρα για να προστατευτεί ο φοίνικας του Θεόφραστου, ο οποίος υπάρχει μόνο στο Βάι, το κλείσιμο των αποστραγγιστικών καναλιών και την παρακολούθηση των μη υγειών δέντρων με σκοπό των προστασία του δάσους.

Ads

Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με έγγραφό τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προειδοποιούν:
«Οι προτεινόμενες δράσεις αποτελούν βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές εφόσον αποφασίσουμε να μετατρέψουμε το φοινικόδασος σε πάρκο αναψυχής», τονίζουν και επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν σε αυτή την περίπτωση οικονομικές και θεσμικές συνέπειες για την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

«Το Βάι δεν είναι μόνο φοινικόδασος, είναι ένα ολόκληρο σύστημα», επισημαίνουν τέλος το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που καλούν την Πολιτεία να μην προχωρήσει σε «βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις».
www.haniotika-nea.gr