Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε δηλώσεις του ανέφερε πως η παραλλαγή «Κένταυρος» του κορονοϊού είναι πιο ανησυχητική και πιο μεταδοτική από την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 που κυκλοφορούν στη χώρα μας αυτό το διάστημα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Τα δεδομένα για την παραλλαγή «Κένταυρος»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, εκτίμησε ότι η «Κένταυρος» θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

«Το 50% των κρουσμάτων θα οφείλονται σε αυτή» ανέφερε συγκεκριμένα. «Η “Κένταυρος” μπορεί να δώσει τον Οκτώβριο ένα κύμα έντονο» σημείωσε, εξηγώντας ότι οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της γρήγορης μετάδοσης που έχει σε συνδυασμό με την πτώση ανοσίας που θα έχει επέλθει από τη χρονική απόσταση της τρίτης δόσης των εμβολίων.

Ads

«Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φθάνει τα 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά, με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας» τόνισε.

Όπως είπε, ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία θα ανέβει και πάλι στους 50-60 ημερησίως, όπως συνέβη και σε αυτό στάδιο της κορύφωσης. Εκτίμησε δε ότι η δυσμενής αυτή πρόβλεψη μπορεί να συμβεί τέλος Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων σε μερικές εβδομάδες, ο Δημ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει οι μαθητές να κάνουν υποχρεωτικά ένα τεστ την εβδομάδα, ενώ σημείωσε ότι οι μάσκες δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν από την αρχή αλλά τα παιδιά να της βάλουν όταν φανεί η ανάπτυξη της «Κένταυρος».

«Το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, δεν θα πρέπει να μας ξεγελάει» υπογράμμισε.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη να γίνεται καλός αερισμός των χώρων ενώ εστίασε στη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα ιδίως σε πανεπιστήμια και άλλους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει πολύς συγχρωτισμός, όπως αεροδρόμια, μετρό, λεωφορεία.