Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens θα προσέλθουν το επόμενο διάστημα ο Σωκράτης Κόκκαλης, το πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλη και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Πέτρος Λάμπρου, ύστερα από αίτημα του Δ. Παπαδημούλη. Στο μεταξύ, σήμερα στην Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει εκ νέου η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Κ. Τσακάλου.

Νωρίτερα, παρουσιάστηκαν στην εξεταστική, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς, και ο Διονύσης Δενδρινός, πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Siemens. Ο κ. Μαυρίδης αρνήθηκε να καταθέσει επικαλούμενος το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενος και παρέπεμψε τα μέλη της Επιτροπής στην κατάθεσή του ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ads

Τα μέλη της Επιτροπής του ζήτησαν αν θέλει να κάνει χρήση του νόμου Καστανίδη περί προστασίας μαρτύρων και να κατονομάσει πολιτικούς που δωροδοκήθηκαν ως μία τελευταία ευκαιρία για να ελαφρύνει τη θέση του. Απάντησε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα από όσα έχει καταθέσει και ότι τα περιουσιακά του στοιχεία είναι γνωστά.

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Δενδρινός κατέθεσε, σύμφωνα με τη Ελευθεροτυπία, πως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν άφηνε καμία υπόνοια ότι ήταν εμπλεκόμενος στο σύστημα των δωροδοκιών. Πρόσθεσε ότι δεν νομίζει πως οι εκροές μαύρου χρήματος προς πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους γίνονταν από τη Siemens Ελλάδος, αλλά από τα κεντρικά, στη Γερμανία.

Ερωτηθείς για το non-paper που είχε διανεμηθεί σε υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη προκειμένου να επιλέξουν τη SAIC για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το έχει συντάξει ο ίδιος κατ΄εντολήν Χριστοφοράκου. Όπως είπε, είχε συντάξει πολλά ανεπίσημα έγγραφα. Κατέθεσε όμως, ότι δεν θυμάται αν συνέταξε το σχετικό non-paper εν όψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο οποίο θα αποφασιζόταν ποιος θα αναλάβει το έργο.

Ads

Σύμφωνα με τον Σκάι, υποστήριξε ότι μπορεί να έχουν δοθεί χρήματα, αλλά όχι στην κλίμακα που γράφονται και όχι για όλες τις δουλειές. Ο Σίκατσεκ -είπε- μπορεί να χρησιμοποίησε το C4I για να παίρνει λεφτά για άλλες δουλειές, προσθέτοντας ότι σε ό,τι αφορά το C4I δεν υπήρχε η παραμικρή εύνοια της SAIC στη Siemens.

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η CIVITAS για τα περί εμπλοκής της στην υπόθεση Siemens

Την απόφαση της να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγές «κατά όλων των συκοφαντών για να προστατεύσουμε την τιμή και την υπόληψή μας και να αποκατασταθεί η ηθική βλάβη που μας προξενούν», γνωστοποίσησε με ανακοίνωσή της η CIVITAS.

«Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν ψευδή, συκοφαντικά και ανυπόστατα σενάρια περί δήθεν εμπλοκής της CIVITAS στην υπόθεση της SIEMENS. Οι ‘εργολάβοι’ της λάσπης καλυπτόμενοι πίσω είτε από την άνανδρη ανωνυμία των blogs, είτε από τη βουλευτική ασυλία, είτε από την αοριστολογία και τους υπαινιγμούς ‘πηγών’, προσβάλλουν βάναυσα τη φήμη, τον επαγγελματισμό και -το σπουδαιότερο- την ακεραιότητα της εταιρείας και των στελεχών της», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της η εταιρεία, η οποία φέρεται να ήταν ο σύνδεσμος που μετέφερε «χορηγίες» από τη γερμανική εταιρεία σε δημοσιογράφους, προκειμένου εκείνοι να σιωπήσουν για τις μίζες που χορηγούσε σε Έλληνες πολιτικούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της.

Άρση απορρήτου των τηλεφώνων Χριστοφοράκου

Την άρση απορρήτου των τηλεφώνων και «σπάσιμο» των κωδικών των υπολογιστών που κατασχέθηκαν από τη Siemens αναμένεται να ζητήσουν οι δύο εφέτες ειδικοί ανακριτές, που χειρίζονται την υπόθεση, Μαρία Νικολακέα και Ιωάννης Φιοράκης. Οι ανακριτές έχουν στα χέρια τους είκοσι μία τηλεφωνικές συσκευές -ασύρματες και κινητές- ένα φορητό υπολογιστή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, όπως επίσης και τον σκληρό δίσκο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της γραμματέας του, Κατερίνας Τσακάλου.

Όπως έγινε γνωστό, οι εφέτες – ανακριτές θα ζητήσουν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να διαπιστώσουν τις επικοινωνίες του Χριστοφορακου και τη συνδρομή της Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να σπάσουν τους κωδικούς, τόσο του σκληρού δίσκου, όσο και του φορητού υπολογιστή, καθώς εκτιμούν ότι ενδέχεται να βρεθούν στοιχεία, που θα φωτίσουν την περίοδο μετά το 2003.

Στους δύο εφέτες που χειρίζονται την υπόθεση αναμένεται να προστεθεί και ένας ακόμη, κατ’ εντολήν του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την επιλογή του οποίου θα συνεδριάσει η ολομέλεια Εφετών στις 17 Ιουνίου

Ανοίγουν λογαριασμοί επιχειρηματιών και χρηματιστών

Δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, φυσικών και νομικών και εταιρειών στο εξωτερικό, με τη συνεργασία και της Europol ζητά η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Παράλληλα, με επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα Ελλάδος, ζητά στοιχεία για την κίνηση του χρήματος και τον έλεγχο πράξεων 18 επιχειρηματιών και χρηματιστών, που εμπλέκονται στη διακίνηση χρήματος από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Τέλος, η υποεπιτροπή που θα πάει στη Γερμανία να εξετάσει τους Κουτσενρόιτερ, Σίκατσεκ και Χριστοφοράκο θα οριστεί τις επόμενες τρεις ημέρες.

Συναινετικοί Παπουτσής και Μαρκόπουλος για την υπόθεση Siemens

Μιλώντας στη Βουλή, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων εμφανίστηκαν συναινετικοί στην κοινή προσπάθεια που πρέπει, όπως είπαν, να καταβληθεί από όλους ώστε να ριχτεί άπλετο φως και να υπάρξει η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens. Παράλληλα, ο Χρήστος Παπουτσής και ο Κώστας Μαρκόπουλος επικρότησαν τις αποφάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο Χ. Παπουτσής μίλησε για άνεμο αισιοδοξίας και σύμπνοιας των κομμάτων, για να φωτιστούν όλες οι πτυχές της μεγάλης αυτής υπόθεσης και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρωτοστατεί στην πλήρη διερεύνηση της και επιμένει, ακόμα και αν ματώσουμε, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να δοθεί απάντηση, σε αυτούς που προιονίζουν το κέντρο της δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε ότι όλοι έχουν υποχρέωση να δείξουν αυτοσυγκράτηση στις πληροφορίες, για να μην παγιδευτούν σε αδιέξοδους εντυπωσιασμούς που δεν οδηγούν στον εντοπισμό των πραγματικών ενόχων, ενώ κάλεσε το ΛΑΟΣ να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό στην Εξεταστική Επιτροπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κ. Μαρκόπουλος επεσήμανε ότι η αναζήτηση όλη της αλήθειας δεν μπορεί να προχωρήσει, αν παγιδευτεί σε επικοινωνιακά παιχνίδια. «Τα ΜΜΕ πρέπει να κρατήσουν την ουσία. Να πετάξουν τις οικοσυσκευές. Η αλήθεια βρίσκεται στο 99% και στα μεγάλα και όχι στο 1% που βρήκαμε μέχρι σήμερα Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε να βρούμε τα υπόλοιπα 99%. Ψάχνουμε το βηματισμό της νέας μεταπολίτευσης, στα πλαίσια μιας αταλάντευσης διαφανούς λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και αυτές είναι εξετάσεις για όλους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα για τα σκάνδαλα μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και του εκπροσώπου της ΝΔ. Η ΝΔ σχεδίασε και οργάνωσε σκάνδαλα και έκλεισε τη Βουλή για να μην βγει στο φως η αλήθεια, ενώ το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών και αναδεικνύει όποια σκιά υπάρχει στη δημόσια ζωή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Απαντώντας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει να ξετιναχθούν, στην κυριολεξία, όλες οι υποθέσεις.

Τέλος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του για τη Siemens τόνισε πως για να λάμψει όλη η αλήθεια στην υπόθεση που ερευνάται, πρέπει να τεθεί εμπάργκο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης εταιρείας, «μέχρις ότου η εταιρεία μας δώσει υπεύθυνα, τα ονόματα εκείνων που τα πήραν, τα ποσά και για ποιο έργο τα πήραν». Πρόσθεσε ότι «όσο η SIEMENS πουλάει ό,τι και όσο θέλει στην Ελλάδα, τόσο θα μπαίνει «μπλάνκο» σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την αλήθεια της υποθέσεως».

Αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Χριστοφοράκο ο Χ. Βερελής

«Ουδέποτε είχα επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ούτε καν σε κοινωνικό επίπεδο», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής. Προσθέτει πως ουδέποτε δέχθηκε δώρα από τη Siemens, «παρά μόνο ένα κινητό τηλέφωνο από αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε στο υπουργείο, με επικεφαλής τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα».

Τέλος, υποστήριξε ότι εάν κάποιος θα ήθελε να τον φέρει σε επαφή με τον πρώην ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, τότε αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα και χωρίς την παρέμβαση τρίτων, «αφού εκείνη την εποχή υπήρχαν ήδη τα καρτοκινητά τηλέφωνα, τα οποία τότε δεν ήταν υποχρεωτικό να είναι επώνυμα».