Ευθύνες πολιτικών οι οποίες αναμένεται να παραπεμφθούν προς διερεύνηση σε προκαταρκτική επιτροπή θα προκύπτουν από το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens. Εκτός από το ΚΚΕ, τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται πως θα συμφωνήσουν σε κοινό κείμενο, στο οποίο ωστόσο θα διατυπώνονται αστερίσκοι και διαφορετικές εισηγήσεις για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.Το πόρισμα παραδίδεται το πρωί της Πέμπτης στον πρόεδρο της Βουλής. Χαμηλά ο πήχυς των προσδοκιών. Μετά από 5 χρόνια το ελληνικό δημόσιο συζητά να στείλει δικηγόρους στο εξωτερικό για να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ads

Επί της ουσίας, οι ποινικές ευθύνες των όποιων πολιτικών υπεύθυνων έχουν παραγραφεί, μετά την εσπευσμένη παύση λειτουργίας της Βουλή την Παρασκευή 8 Μαϊου του 2009. Πάντως, σύμφωνα με νομικούς, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί αστικές κυρώσεις οι οποίες θα προβλέπουν την καταβολή αποζημιώσεων από τους υπαίτιους στο ελληνικό δημόσιο.

Το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος της βουλευτή Βασιλικής Τσόνογλου σημειώνει ότι θα αναφέρεται σε ονόματα πολιτικών προσώπων, η δραστηριότητα των οποίων χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Ωστόσο, δεν διευκρινίζει αν θα περιγράφει και ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα. Πληροφορίες θέλουν το κυβερνών κόμμα να αποδίδει περίπου ανάλογες ευθύνες στις δύο μεγάλες παρατάξεις.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας αναφέρει ότι η εισήγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιλαμβάνει ονόματα, αλλά τονίζει ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν μπορεί να εισηγηθεί τυχόν ποινικές ευθύνες προσώπων, και κάνει λόγο για επικοινωνιακά τερτίπια. Αναφερόμενος στο μοντέλο του πορίσματος, σημειώνει ότι για πρώτη φορά ο εκάστοτε βουλευτής θα μπορεί να συνεισφέρει στο κείμενο παρουσιάζοντας πραγματικά περιστατικά.

Ads

Το ΚΚΕ θα καταθέσει δικό του πόρισμα. Όπως αναφέρει ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης, ο Περισσός τάσσεται υπέρ της προκαταρκτικής επιτροπής για τη συνέχεια, ωστόσο, θεωρεί ότι «και να μπει κάποιος φυλακή, δεν θα αλλάξει κάτι», καθώς «η μίζα και η διαφθορά είναι σύμφυτες με το ίδιο το σύστημα και τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος». Πάντως, ζητά αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών: «να ισχύει για τον πολιτικό ό,τι και για τον πολίτη», να ονομαστικοποιηθούν οι ανώνυμες μετοχές και να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο.

Εκπροσωπώντας το ΛΑΟΣ, ο βουλευτής Κώστας Αϊβαλιώτης λέει «ναι στην προκαταρκτική, ναι και στα ονόματα», ζητά με τη σειρά του να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και υπογραμμίζει ότι δεν έχουν παραγραφεί οι αστικές ευθύνες.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει ότι το πόρισμα θα περιλαμβάνει ονόματα, όμως, επισημαίνει ότι «ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την ατιμωρησία» και παραπέμπει στο παράδειγμα της Μονής Βατοπεδίου (το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προσανατολίζεται να εισηγηθεί παραγραφή των αδικημάτων). Ο ίδιος δηλώνει απαισιόδοξος και για τις αστικές ευθύνες, καθώς «στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν έχει ζητηθεί ούτε ένα ευρώ από τη Siemens, δεν έχει οριστεί ούτε το ύψος της ζημιάς». Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να αναλάβουν εσωκομματικές πρωτοβουλίες με χαρακτηριστικά κάθαρσης.

Στο μεταξύ, μάλλον ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται το ελληνικό δημόσιο την υπόθεση είναι η είδηση πως σήμερα, μετά από 5 χρόνια, και -σύμφωνα με πληροφορίες- κατόπιν αιτήματος της εφέτου ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες προτίθεται να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη το διορισμό δικηγόρων που θα υποστηρίζουν τα αιτήματα της χώρας για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε χώρες του εξωτερικού, στις οποίες ενδέχεται να βρίσκονται μίζες Ελλήνων πολιτικών από τη Siemens.