Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου για το πρόγραμμα «Ερμής» του Ελληνικού Στρατού, που συμπεριλαμβάνεται στην υπόθεση Siemens, άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, το 1999 ανατέθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η φάση 2 του προγράμματος «Ερμής», κόστους πάνω από 300 εκατ. ευρώ με σχεδιαστή και υποκατασκευαστή τη Siemens. Το πρόγραμμα, σχετίζεται με τις τηλεπικοινωνίες του Στρατού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2006, κάτι που δεν έχει συμβεί.

Οι κατηγορίες που απήγγειλε ο εισαγγελέας, περιλαμβάνουν τα αδικήματα της απάτης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα και της υπεξαίρεσης από κοινού, αδικήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα κρίνει εάν θα πρέπει η υπόθεση να αποσταλεί στο Εφετείο, προκειμένου να συσχετισθεί με την έρευνα που διενεργούν οι εφέτες-ανακριτές για το κύριο μέρος της υπόθεσης της Siemens.

Ads

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών για την επικύρωση ή μη της απαγόρευσης εξόδου που έχει επιβληθεί στον επιχειρηματία, κουμπάρο του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εμφανίστηκε σήμερα στο Συμβούλιο που συνεδρίασε για το ζήτημα αυτό και ζήτησε από τους εφέτες, να μην επικυρώσουν τον περιοριστικό όρο που του επιβλήθηκε, επικαλούμενος τη μόνιμη διαμονή του στην Ελλάδα, το καθαρό ποινικό μητρώο του, προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει κανέναν δεσμό με το εξωτερικό.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει επίσης ότι αν είχε υπόνοια πως τα χρήματα που μπήκαν στον επίμαχο λογαριασμό στην Ελβετία ήταν ύποπτα, δεν θα μετέφερε στην Ελλάδα και μάλιστα διατραπεζικά το 2007 το υπόλοιπο του λογαριασμού εκείνου.

Δυσαρέσκεια σχετικά με την Επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και την αμφιβολία της για την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής ως προς την αποκάλυψη της ροής του μαύρου χρήματος, από τα ταμεία της Siemens.

Τα μέλη της επιτροπής ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να γίνει η Επιτροπή ανεξάρτητη αρχή και να στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό.

Με δεύτερη επιστολή της, αυτή τη φορά προς την ίδια την επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η εξεταστική ζητά επιτάχυνση των ρυθμών επεξεργασίας των αιτημάτων που εκκρεμούν και σχετίζονται με την Siemens.