Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε εχθές τη συλλογή υπογραφών για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens. Τελικά παραπέμπονται μόνον τα τέσσερα από το δώδεκα ονόματα που ανέφερε το ΠΑΣΟΚ στο πόρισμά του: Οι Α. Τσοχατζόπουλος, ο Τ. Μαντέλης, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης και ο Γ. Αλογοσκούφης.

Ads

Με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλωμα βρώμικου χρήματος) παραπέμπονται οι Τ. Μαντέλης και Α. Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Ο κ. Μαντέλης ως υπουργός Επικοινωνιών ενέκρινε τις προγραμματικές συμβάσεις «8002» του ΟΤΕ, ενώ παράλληλα μπήκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του περίπου 200.000 γερμανικά μάρκα από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος ως υπουργός Εθνικής Αμυνας εμπλέκεται με τις συστοιχίες αντιπυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ». Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την “Ε”, επιδιώκει να συσχετίσει την εμπλοκή του πρώην υπουργού με την κατάθεση του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας Ρ. Ζίκατσεκ, ότι είχε παραδώσει 10 εκατομμύρια ευρώ σε στελέχη της Siemens-Ελλάς για τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Ads

Οι πρώην υπουργοί της Ν.Δ., Χρ. Μαρκογιαννάκης και Γ. Αλογοσκούφης παραπέμπονται με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δημοσίου. Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης επειδή ως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης παρέλαβε το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C-4Ι και ο Γ. Αλογοσκούφης επειδή ως υπουργός Οικονομίας επόπτευε τις συμβάσεις του ΟΤΕ.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονταν χθες ότι πρόθεσή τους είναι οι δύο πρώην υπουργοί του κόμματός τους να παραπεμφθούν στην τακτική Δικαιοσύνη για το αδίκημα του ξεπλύματος του βρόμικου χρήματος (ο κ. Μαντέλης ήδη ερευνάται από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές). Στη ΝΔ φαίνεται να προτιμούν ειδικό δικαστήριο, αφού οι όποιες ευθύνες των πρώην υπουργών δεν έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σημειώνεται ότι πριν την προκαταρκτική επιτροπή θα προηγηθεί το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Αυτό θα εξετάσει τη βασιμότητα των αδικημάτων και θα αποφανθεί για τυχόν παραγραφή τους. Βέβαια η γνωμοδότησή του δεν είναι δεσμευτική αλλά μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.