Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπέγραψε καμία σύμβαση ή συμφωνία ή τροποποίηση συμφωνίας στις οποίες να υπάρχει έστω και ελάχιστη συμμετοχή της Siemens έδωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της τελευταίας κυβέρνησης Σημίτη, Χρήστος Βερελής.
Στην κατάθεσή του ο Χρήστος Βερελής άφησε αιχμές για πρώην συναδέλφους του (Μαντέλη, Τσοχατζόπουλο) λέγοντας ότι «δεν δέχομαι ούτε ως ακραία υπόθεση να καταταγώ στην ίδια ομάδα με κάποιους που δέχτηκαν και καταδέχτηκαν να πάρουν χορηγίες ή με άλλους που αύξησαν κατά δεκάδες φορές την περιουσία τους μέσα στην πολιτική».
Ο κ. Βερελής αποκάλυψε για πρώτη φορά για τις πιέσεις που δέχθηκε ο ίδιος από τον πρέσβη των ΗΠΑ Τόμας Μίλλερ αλλά και από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο για ένταξη του ΟΣΕ στο σύστημα ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4I, και σημείωσε ότι αρνήθηκε παρά το γεγονός ότι την εποχή εκείνη υπήρξε έξαρση δολιοφθορών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Υποστήριξε ακόμη ότι ήταν το «μόνιμο πρόβλημα» για τη Siemens και τη γερμανική πρεσβεία στον ΟΣΕ και τόνισε ότι είχε δώσει γραπτή εντολή να κηρυχθούν έκπτωτες οι εταιρείες που δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεών τους με τον ΟΣΕ, μεταξύ των οποίων και η Siemens, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε με απόφαση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, εκθέτοντας ουσιαστικά τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη
Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι είχε δεχθεί πιέσεις και από την Ισπανίδα επίτροπο Λογιόλα Ντε Παλάθιο για κοινοπραξία όπου μετείχε ισπανική εταιρεία, να μην κηρυχθεί έκπτωτη.
Ακόμη υποστήριξε ότι ήταν αρνητική η συνεισφορά και επιμονή του υπουργείου Ανάπτυξης (υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος) αναφορικά με την πώληση των Ελληνικών Ναυπηγείων στη γερμανική HDW και τη μετέπειτα αναμόρφωση των προγραμματικών συμβάσεων με τρόπο όμως που εξυπηρετήθηκαν ξένοι παίκτες και έμεινε κυρίαρχη η Siemens.
Ο Χρήστος Βερελής πήρε αποστάσεις και από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακό, αφού επέρριψε ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού που οδηγούσαν τα διοικητικά συμβούλια σε προτάσεις έργων που ποτέ δεν υλοποιούνταν στα χρονικά όρια που έθεταν.
Ερωτηθείς γιατί κατηγορήθηκε από συνδικαλιστές και λοιπούς φορείς, απάντησε ότι «προφανώς κάποιοι ήθελαν, προφανώς συμφέροντα, να απαξιώσουν την άποψή μου για σοβαρά ζητήματα», για τα οποία είχε αντιδράσει, όπως η εξαγορά της «Γερμανός», η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ή η συμμετοχή της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ.
Ακόμη αναφέρθηκε και στην προέκταση του Προαστιακού στη γραμμή Τρεις Γέφυρες- Πειραιά, λέγοντας ότι η συνέχιση του έργου μετά το 2005 ήταν προβληματική, γιατί είχε ήδη αλλάξει το φυσικό αντικείμενο και με τις υπουργοποιήσεις είχε ήδη πάρει «φαραωνικές» και ασύμφορες διαστάσεις.
«Σκευωρία η συμμετοχή του ΚΚΕ στο μετοχικό κεφάλαιο Γερμανός»
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σχετικά με την κατάθεση του Χρήστου Βερελή σχολίασε ότι “από την κατάθεση του μάρτυρα προκύπτει ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τις ιδιωτικοποιήσεις και δεν μπορούν να καλυφθούν πίσω από το σκάνδαλο Siemens και τις μίζες”.
Ο κ.Παφίλης έκρινε επίσης ότι «κατέπεσε η κυβερνητική σκευωρία, αφού ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν υπήρχε συμμετοχή του ΚΚΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της “ΓΕΡΜΑΝΟΣ».
Αναβολή ζήτησε ο Μαντέλης
Ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σχετικά με εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000, ζήτησε και έλαβε αναβολή για να απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιουλίου.
Αύριο καταθέτει στην επιτροπή ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης και κλείνει ο πρώτος κύκλος εργασιών της εξεταστικής που θα συνεχίσει το έργο της στις 24 Αυγούστου.
Την Τρίτη, την επιτροπή απασχόλησε μία σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για «Προμήθεια και Ανάπτυξη Φορητών Συστημάτων Πληροφόρησης Επισκεπτών σε επιλεγμένα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους», τους λεγόμενους «ψηφιακούς ξεναγούς», που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και κατακυρώθηκε στη μειοδότρια Hewlett-Packard (HP) με επιλαχούσα τη Siemens.
Επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, το 2006, όταν κλήθηκε η ΗΡ να υπογράψει τη σύμβαση, αρνήθηκε επικαλούμενη το γεγονός ότι μετά την πάροδο 36 μηνών άλλαξαν τα δεδομένα και δεν την συνέφερε η τότε προσφορά.
Τότε, κλήθηκε η δεύτερη μειοδότρια Siemens, η οποία ανέλαβε το έργο με τη δέσμευση να το παραδώσει τον Απρίλιο του 2008. Δεν το έπραξε, ωστόσο, και τον Οκτώβριο του 2008, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), η σύμβαση καταγγέλθηκε με υπαιτιότητα της γερμανικής εταιρείας, κατέπεσαν οι εγγυητικές επιστολές προκαταβολής (3,8 εκατ. ευρώ) και καλής εκτέλεσης (955.000 ευρώ) και ασκήθηκε αγωγή για αποζημίωση ποσού 16,3 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα εξετάστηκαν οι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΠΕΠ, Σταμάτης Μαύρος και Μιχάλης Σιώψης, ο πρόεδρος της επιτροπής επιλογής αναδόχου, καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Λυμπερόπουλος, και ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >