H απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποστείλει εξώδικο στην εταιρεία SAIC, προμηθεύτρια του συστήματος ασφαλείας C4I απειλώντας με καταγγελία της σύμβασης, αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί με γενική δοκιμή του συστήματος προκάλεσε ένταση μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens. Εν τω μεταξύ, ενώπιον της επιτροπής κατέθεσε σήμερα η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου, η οποία αναφέρθηκε σε συναντήσεις του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens με υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ στα υπουργεία τους.

Ads

Στη σημερινή της κατάθεση, η Αικατερίνη Τσακάλου σημείωσε ότι ειδικά παραμονές εκλογών, στις προεκλογικές περιόδους πύκνωναν οι επαφές με τους υπευθύνους οικονομικών των δύο μεγάλων κομμάτων, είτε με πρωτοβουλία τους, είτε με πρωτοβουλία του Χριστοφοράκου, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε καταθέσει στην προανάκριση, στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, στον ανακριτή Νικόλαο Ζαγοριανό και στην εφέτη κ. Μαρία Νικολακέα.

Η κ. Τσακάλου κατήγγειλε, επίσης, απειλές για τη ζωή της από τον Ιανουάριο του 2008.

Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ποιοι έκαναν τις συγκεκριμένες επαφές, περιορίστηκε να απαντήσει: «Επειδή μπορεί να με απατά η μνήμη μου, δείτε τα ονόματα στο ημερολόγιο. Είναι απολύτως ακριβές και πλήρες». Όσα αναφέρονται ως τηλεφωνικές επαφές ή ραντεβού ισχύουν απολύτως, ακριβώς γιατί ο Χριστοφοράκος ήταν πολύ επιμελής στην τήρηση αυτών των στοιχείων, πρόσθεσε.

Ads

Δήλωσε μάλιστα ότι από ό,τι θυμάται, ελάχιστα από τα ραντεβού εκείνα ακυρώθηκαν. Στην επισήμανση βουλευτή ότι πολλοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι ήταν μεν το όνομά τους στο ημερολόγιο, αλλά δεν γνωρίζουν το Χριστοφοράκο κι αυτό έρχεται σε αντίφαση με αυτό που ισχυρίζεται η ίδια, είπε απλά: «Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα. Το ημερολόγιό μου λέει πάντα την αλήθεια».

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε επίσης ότι ως στενότερη συνεργάτης του Χριστοφοράκου αναλάμβανε «τους λεπτούς χειρισμούς» για τα δώρα των πολιτικών, κυρίως σε επίπεδο αποστολής οικοσκευών, είτε για δωρεάν αποστολή, είτε για έκπτωση ως 30%, ενώ ανέφερε ως αποδέκτες μέλη των οικογενειών Μητσοτάκη και Τσοχατζόπουλου.

Σχετικά με το σύστημα ασφαλείας C4I, o συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας έκανε λόγο «για γκάφα του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι «ομολογείται ότι όχι μόνο δεν έχει παραληφθεί το σύστημα, αλλά η σύμβαση της ΝΔ αφήνει στη νέα κυβέρνηση και περιθώριο χειρισμών, ώστε να απειλεί την SAIC με καταγγελία της σύμβασης».

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης απάντησε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου «έκανε αυτό που δεν έκανε ο κ. Μαρκογιαννάκης κι οι υπόλοιποι υπουργοί της ΝΔ για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί από τις παράνομες τμηματικές παραλαβές των υποσυστημάτων και την τμηματική απελευθέρωση εγγυητικών».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει η παροιμία «Και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος». Όσο πιο ψηλούς τόνους ανεβάζουν τα δύο κόμματα, τόσο αποδεικνύεται η συμφωνία για συγκάλυψη. Με την εξέλιξη αυτή το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το σύστημα» σχολίασε ο Αθανάσιος Παφίλης από το ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για «σύγκρουση συνενόχων και μάλιστα με άσφαιρα πυρά που προετοιμάζει την αυριανή συγκάλυψη και τον συμψηφισμό. Το σκάνδαλο του C4I έχει δικομματική ταυτότητα και οσμή».