Αντιδράσεις προκαλεί η κίνηση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens, να δώσει στη δημοσιότητα τον πρώτο κατάλογο υπουργών των οποίων ζητείται το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Ads

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Χρήστο Βερελή, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στη λίστα και ο ίδιος, όταν ακόμη δεν έχει κληθεί στην επιτροπή, παρ’ ότι το ζητεί εδώ και μήνες.

Όπως τονίζει ο κ. Βερελής δεν έχει καμία αντίρρηση να ανοίξει τους λογαριασμούς του, καθώς «τα οικονομικά του είναι ανοικτό βιβλίο και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία ανεβασμένα ως πρώτου Έλληνα πολιτικού από χρόνια στο διαδίκτυο». «Τα άλλα βιβλία φαίνεται να μένουν κλειστά», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Βερελή.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής για έλεγχο σε βάθος εικοσαετίας άλλαξε κατά μαγικό τρόπο όπως κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή περιορίζεται στην περίοδο μετά το 1997».

Ads

Θέση για το άνοιγμα των λογαριασμών πήρε και ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος έκανε λόγο για «επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών ορισμένων εκ των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων». «Αν η πληροφορία είναι αληθής, εγείρονται ερωτήματα όχι τόσο για τα ονόματα που ζητείται να ελεγχθούν, αλλά κυρίως γι’ αυτά που δεν ζητείται ο έλεγχος», υπογράμμισε ο κ. Βουλγαράκης.

Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει ότι οι λογαριασμοί, τόσο οι δικοί του, όσο και της οικογένειάς του έχουν με δική του αίτηση και συγκατάθεση προ πολλού ανοιχθεί και ελεγχθεί από τους ελεγκτές της Τραπέζης Ελλάδος και ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας.

Στη διάθεση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens για διευκρινίσεις ή στοιχεία που αφορούν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς βρίσκεται, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι «ουδεμία αρμοδιότητα είχε ή άσκησε για τα ζητήματα που διερευνά η εξεταστική επιτροπή και ουδέποτε είχε υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση με τη Siemens».

«Έχω δηλώσει ότι οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί αναφέρονται στο “πόθεν έσχες” και είναι προσβάσιμοι με δική μου συγκατάθεση για εξέταση από κάθε αρμόδια αρχή», αναφέρει ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου. Ωστόσο, τονίζει πως: «είναι απαράδεκτη η επιχειρούμενη συγκεκριμένη μεθόδευση υλοποίησης της απόφασης για άνοιγμα λογαριασμών πρώην υπουργών. Είναι προφανές ότι η επιλογή ορισμένων μόνο από αυτούς και η συνειδητή παράλειψη άλλων εξυπηρετεί σκοπιμότητες ξένες προς την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση της δικαιοσύνης. Οταν δεν έχει προκύψει κανένα απολύτως στοιχείο, τα κριτήρια για το άνοιγμα των λογαριασμών πρέπει να είναι θεσμικά αδιάβλητα και απρόσωπα. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διασύρει το όνομά μου και θα χρησιμοποιήσω κάθε νόμιμο μέσον για να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες ηθικής και δεοντολογίας».

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης «βλέπει» πίσω από την επιλογή συγκεκριμένων ονομάτων απόπειρα εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης και όχι αποκάλυψης της αλήθειας. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνει ότι καταθέτοντας στην Εξεταστική, την είχε εξουσιοδοτήσει για τον έλεγχο του πόθεν έσχες και το άνοιγμα των λογαριασμών του. «Λίγος σεβασμός και σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε», συμπληρώνει.

Η ΝΔ απαντά ζητώντας να ελεγχθούν ευθύνες των Παπακωνσταντίνου – Τσοχατζόπουλου

Τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για τυχόν ευθύνες του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου και πιθανόν άλλων πολιτικών προσώπων για το Βατοπέδι, θα προτείνει η ΝΔ μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της δικαιοσύνης και το άνοιγμα των λογαριασμών, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Με αφορμή τη συζήτηση μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει τη Δευτέρα (21/6) για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, σημειώνει ότι σκάνδαλο χωρίς χρηματισμό δεν υπάρχει και αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Ακόμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί και καταγγέλλει συνεχώς τη ΝΔ άνευ στοιχείων. Τέλος, η ΝΔ τονίζει ότι θα ασκήσει στο ακέραιο το θεσμικό της δικαίωμα για την υποβολή προτάσεων για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.