Δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, φυσικών και νομικών και εταιρειών στο εξωτερικό, με τη συνεργασία και της Europol ζητά η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Παράλληλα, με επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα Ελλάδος, ζητά στοιχεία για την κίνηση του χρήματος και τον έλεγχο πράξεων 18 επιχειρηματιών και χρηματιστών, που εμπλέκονται στη διακίνηση χρήματος από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Ads

Τα πρόσωπα για τα οποία ζητείται άρση του απόρρητου των τραπεζικών τους λογαριασμών είναι οι: Νικόλαος Δεβλέτογλου, Χρηματιστής, Αθανάσιος Ράμμος, Χρηματιστής, Γεώργιος Κορωνιάς, Επιχειρηματίας, Λαυρεντιάδης Λαυρέντης, Επιχειρηματία ως δικαιούχο των λογαριασμών των υπερακτίων εταιρειών WED International Ltd και Ursula Marketing Corp και της εταιρείας «Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης ΑΕ», Δαμκαλίδης Δημήτριος, Δαμκαλίδης Γιάννης, Κορμάς Κωνσταντίνος, Νικολιδάκης Μάριος, Μαρκόπουλος Χρήστος, Περίσσιος Αντώνιος, Καντάς Αντώνιος, BALISEA, Κουκουλομάτης Παναγιώτης, KPMG, Prince Pacific Ltd, Kienest H., Γερμανός υπήκοος, συνταξιούχος που διαμένει στην Ελλάδα, Κάτσικας Μάριος, Φαρμακοποιός και επιχειρηματίας, Τυρογαλάς Βασίλειος.

Σύμφωνα με την επιστολή της επιτροπής, «για τα παραπάνω πρόσωπα εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού. αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας όλοι ή κάποιο εξ’ αυτών, ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι εν τοιαύτη περιπτώσει έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας».

Στην επιστολή, με αποδέκτες την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ, την Αρχή καταπολέμησης του «βρόμικου χρήματος» και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρεται πως για τα παραπάνω πρόσωπα «εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού, αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας όλοι ή κάποιο εξ’ αυτών, ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι εν τοιαύτη περιπτώσει έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας».

Ads

Με άλλη επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, με κοινοποίηση στους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρωθυπουργό, η επιτροπή ζητά παρέμβαση, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος – Γερμανίας, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρία Siemens να παράσχει στοιχεία προς την ελληνική Δικαιοσύνη και την εξεταστική Επιτροπή για την διερευνώμενη επίθεση. Επίσης, ζητά την άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν υπουργοί, εμπλεκόμενοι με τις συμβάσεις Siemens την τελευταία εικοσαετία.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν τους Σίκατσεκ στη Γερμανία και Κουτσενρόιτερ στο Ντουμπάι, πρώην στελέχη της Siemens, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί δυνατή και η εξέταση του Μ. Χριστοφοράκου.
Στο μεταξύ, σειρά ερωτηματικών έχουν προκαλέσει στους βουλευτές που μετέχουν την εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο Siemens τα ονόματα που έχουν σβηστεί με μπλάνκο από τις λίστες με τα «δώρα» της γερμανικής εταιρείας, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι τα ονόματα σβήστηκαν από τη Siemens. Το υπουργείο απαντά σε δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι «οι παραλήπτες της λίστας των δωροληπτών του κωδικού 101000 είχαν σβηστεί από την επιχείρηση Siemens πολύ πριν τον έλεγχο του ΣΔΟΕ». Παράλληλα, προαναγγέλλει συμπληρωματικό πόρισμα, όταν ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις των στοιχείων. Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι ο έλεγχος από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα Βιβλία και Στοιχεία της Siemens διενεργήθηκε για πρώτη φορά στις 27 Μαΐου 2010, ύστερα από την σχετική παραγγελία. Την ίδια στιγμή, η εξεταστική έδωσε εντολή στο ΣΔΟΕ να συνεχίσει τους έλεγχους σε ότι αφορά τα σβησμένα με μπλάνκο τιμολόγια.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή χαρακτηρίζουν «φιάσκο» και άνευ σημασίας τις λίστες, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την επιτροπή. «Aντί η εξεταστική να ψάχνει τους άλλους Μαντέληδες, καταπίνει αμάσητες τις γνωστές λίστες με δώρα και δωράκια και χωρίς κανείς να είναι θεσμικά αρμόδιος να εξηγήσει ποιοι σκέπασαν με μπλάνκο τα δωράκια της ξεφτίλας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης. Αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θάνασης Παφίλης έκανε λόγο για δημιουργία κλίματος αποπροσανατολισμού και πρότεινε εκ νέου την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γερμανική «να σταματήσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και η τακτική των συμψηφισμών και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της εξεταστικής επιτροπής».