Το αίτημα της εξεταστικής επιτροπής να γίνει έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και γενικοί γραμματείς στα υπουργεία που υπέγραψαν συμβάσεις με την εταιρεία Siemens κατά την τελευταία 20ετία, διαβίβασε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σωτήρη Λύτρα, στην επιτροπή ελέγχου των οικονομικών της Βουλής και την επιτροπή ελέγχου του Αρείου Πάγου για να διενεργήσουν την έρευνα.

Στο μεταξύ, σήμερα βρέθηκαν ενώπιον της εξεταστικής ο Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς, ο Διονύσης Δενδρινός, πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Siemens, ενώ κατέθεσε εκ νέου και η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Κ. Τσακάλου.

Ads

Αρνήθηκε να καταθέσει ο Μαυρίδης

Ο Πρόδρομος Μαυρίδης αρνήθηκε να καταθέσει επικαλούμενος το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενος και παρέπεμψε τα μέλη της Επιτροπής στην κατάθεσή του ενώπιον της δικαιοσύνης. Ερωτήθηκε αν είναι διατεθειμένος να μιλήσει για το διάστημα μετά το 2003, αφού μέχρι τότε καλύπτεται από την κατηγορία, εκείνος όμως επέμεινε στην άρνησή του.

Τα μέλη της επιτροπής τον προέτρεψαν να κάνει χρήση του «νόμου Καστανίδη», ο οποίος προβλέπει την ευνοϊκή μεταχείριση όσων κατηγορούμενων βοηθήσουν στη διερεύνηση υπόθεσης, και ο μάρτυρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να το εξετάσει για το μέλλον.

Αφού ο Μαυρίδης αρνήθηκε να καταθέσει, ακυρώθηκε και η πρωτοβουλία που είχε πάρει ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τη γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, που είχε ήδη κληθεί.

Ads

«Οι δωροδοκίες γίνονταν από την μητρική Siemens»

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Δενδρινός κατέθεσε στην επιτροπή, παρά το γεγονός ότι ο συνήγορός του είχε προϊδεάσει ότι ο πελάτης του θα ακολουθούσε την τακτική του Μαυρίδη. Ο Δενδρινός είπε ότι είχε πλήρη άγνοια των άνομων συμπεριφορών Χριστοφοράκου. «Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν στον όμιλο οι αποκαλύψεις. Η καθημερινή συμπεριφορά Χριστοφοράκου δεν παρέπεμπε σε αυτά που αποκαλύφθηκαν», σημείωσε.

Ακόμα, αρνήθηκε την κατηγορία της απάτης που του έχει απαγγελθεί υποστηρίζοντας ότι η Siemens παρέδωσε τον εξοπλισμό που όφειλε από τη σύμβασή της τον Ιούλιο 2004 πριν τους ολυμπιακούς αγώνες. Υποστήριξε ότι τυχόν άλλες καθυστερήσεις οφείλονταν στην ανάδοχο εταιρεία που κατά τον ίδιο ευθύνεται για τα προβλήματα στη διαλειτουργικότητα του C4I.

Πρόσθεσε ότι δεν νομίζει πως οι εκροές μαύρου χρήματος γίνονταν από τη Siemens Ελλάδος, αλλά από τα κεντρικά, στη Γερμανία, με πιθανούς αποδέκτες πολιτικά κόμματα, ενώ δεν απέκλεισε μεγάλο μέρος από τις μίζες να πήγαν στις τσέπες στελεχών της εταιρείας που φέρονταν ως διακινητές.

Μιλώντας για τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ υποστήριξε ότι «το C4I το χρησιμοποίησε για άλλες δουλειές. Μπορεί να δόθηκαν χρήματα, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα που γράφεται και όχι για κάθε δουλειά στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το non-paper που είχε διανεμηθεί σε υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη προκειμένου να επιλέξουν τη SAIC για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το έχει συντάξει ο ίδιος κατ΄εντολήν Χριστοφοράκου. Παραδέχθηκε ότι την άνοιξη του 2003 ο Μιχάλης Χριστοφοράκος του είχε αναθέσει να καταρτίσει ένα non paper με τα προτερήματα του C4I αλλά είπε ότι δεν θυμάται αν δόθηκε σε υπουργούς, ούτε αν ήταν προς το ΚΥΣΕΑ.

Σημειώνεται ότι το γεγονός περιλαμβάνεται στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου και είναι την παραμονή της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, όπου αποφασίστηκε η προμήθεια του C4I, με την επισήμανση “να σταλεί non paper” σε τρεις υπουργούς.

Διαψεύδει η Τσακάλου ότι έβλεπε βουλευτές από όλα τα κόμματα

Στην Εξεταστική κατέθεσε και η πρώην γραμματέας του Μιχ. Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου, η οποία διέψευσε τον συνήγορο της, Αλέξη Κούγια που είχε επικαλεστεί μαρτυρία της, σύμφωνα με την οποία ο Μιχ. Χριστοφοράκος διατηρούσε επαφές με πολιτικούς από όλα τα πολιτικά κόμματα. «Ήταν μια λανθασμένη υπενθύμιση», απάντησε η κ. Τσακάλου και το θέμα έκλεισε.

Ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας κατήγγειλε την μάρτυρα ότι «τόσο η ίδια, όσο και η “νέα” Siemens κι οι άνθρωποί της μας εμπαίζουν κατά χονδροειδή και ανάρμοστο τρόπο χωρίς τίποτε να έχουν εισφέρει στην υπόθεση της αλήθειας και κυρίως με τα ονόματα των επίορκων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που “έπιασαν” 100 εκ. ευρώ».

Στη Γερμανία μέλη της επιτροπής – Στην εξεταστική Κόκκαλης, Σκαρπέλης, Λάμπρου

Την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στη Γερμανία οι βουλευτές -μέλη της επιτροπής Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ, Πάνος Καμμένος από τη ΝΔ κα Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ προκειμένου να ανακρίνουν στο προξενείο του Μονάχου τους Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόϊτερ κι αν καταστεί δυνατό -εφόσον συναινέσει – και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Ακόμα, ενώπιον της εξεταστικής θα προσέλθουν το επόμενο διάστημα ο Σωκράτης Κόκκαλης, το πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλη και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Πέτρος Λάμπρου, ύστερα από αίτημα του Δ. Παπαδημούλη.

Παράλληλα, την άρση απορρήτου των τηλεφώνων και «σπάσιμο» των κωδικών των υπολογιστών που κατασχέθηκαν από τη Siemens αναμένεται να ζητήσουν οι δύο εφέτες ειδικοί ανακριτές, που χειρίζονται την υπόθεση, Μαρία Νικολακέα και Ιωάννης Φιοράκης. Οι ανακριτές έχουν στα χέρια τους είκοσι μία τηλεφωνικές συσκευές -ασύρματες και κινητές- ένα φορητό υπολογιστή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, όπως επίσης και τον σκληρό δίσκο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της γραμματέας του, Κατερίνας Τσακάλου.

Αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Χριστοφοράκο ο Χ. Βερελής

«Ουδέποτε είχα επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ούτε καν σε κοινωνικό επίπεδο», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής. Προσθέτει πως ουδέποτε δέχθηκε δώρα από τη Siemens, «παρά μόνο ένα κινητό τηλέφωνο από αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε στο υπουργείο, με επικεφαλής τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα».

Ο ίδιος παραπέμπει σε παλαιότερη δήλωσή του, ότι ήταν εκείνος που άσκησε ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών πιέσεις στη Siemens και μάλιστα εισηγήθηκε να αποκλειστεί κοινοπραξία που δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της, αλλά δεν έγινε τελικώς χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος.