Με επιστολή της προς τα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά την κίνηση των χρηματιστηριακών λογαριασμών για την περίοδο 2002-2009, 36 φυσικών και νομικών προσώπων, ύστερα από σχετικό αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στα 36 πρόσωπα που σχετίζονται με το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας, συμπεριλαμβάνονται και άλλα που δεν υπήρχαν στη σχετική λίστα της Εξεταστικής Επιτροπής όπως για παράδειγμα ο Αρτέμης Θεοδωρίδης (υιός του χρηματιστή Χρήστου Θεοδωρίδη, στο λογαριασμό του οποίου είχε κατατεθεί έμβασμα από τις εταιρείες που διαχειρίζονταν τα μαύρα ταμεία της Siemens και του Ζ. Οσβαλντ (πρώην στέλεχος της Dresdner Bank στη Γενεύη, ο οποίος διαχειριζόταν τους λογαριασμούς του Πρόδρομου Μαυρίδη, του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens).

Παράλληλα, η Siemens Ελλάδος, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να αποχωρήσει και να αποσύρει τις δραστηριότητές της από την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική αγορά για τη Siemens, στην οποία η εταιρία έχει παρουσία για περισσότερα από 100 χρόνια. Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση της εταιρίας επισημαίνει ότι, όσο η «υπόθεση Siemens» παραμένει ανοιχτή στην Ελλάδα, η εταιρία έχει εγκλωβιστεί σε μια αρνητική εικόνα, η οποία επισκιάζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αυτή έχει να προσφέρει.

«Εντούτοις, η συνεργασία, που έχει επιδείξει η Siemens, για την επίλυση της υπόθεσης, όλο αυτό το διάστημα, αποτελεί απτή απόδειξη ότι επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των όποιων ανοιχτών ζητημάτων, καθώς και την απρόσκοπτη συνέχεια των δραστηριοτήτων μας στη χώρα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ads

Σημειώνεται ότι ο όμιλος απασχολεί περίπου 1000 Έλληνες πολίτες, μηχανικούς και εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να αποφανθεί για την επικύρωση ή μη της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα που επιβλήθηκε, με εισαγγελική διάταξη, στον επιχειρηματία και κουμπάρο του κ. Τάσου Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη, κατηγορούμενο πλέον στην υπόθεση της Siemens, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο επιχειρηματίας, που προσφέρθηκε το 1998 να ανοίξει λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα για να εμβαστούν συνολικά 450 χιλιάδες μάρκα στον κ. Μαντέλη, θα παραστεί στην συνεδρίαση του Συμβουλίου και θα καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις του.

Τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει και την προσφυγή που υπέβαλαν κατά της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα που τους έχει επιβληθεί, η σύζυγος και οι δύο κόρες του φυγόδικου πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα. Η Εφέτης Ειδική Ανακρίτρια της υπόθεσης κ. Νικολακέα, με ομόφωνη πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών κ. Χατζίκου απέρριψε την αίτηση των τριών κατηγορουμένων γυναικών, κρίνοντας ότι αν φύγουν στο εξωτερικό είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν. Τα δύο κορίτσια ζητούν την άρση της απαγόρευσης για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ η μητέρα τους για να μπορεί να επισκέπτεται τον γιο της στο Λονδίνο.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκης ζητάει να καταλογιστεί σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη και υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 440.000 μάρκων που ομολόγησε ότι έλαβε σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία από την Siemens. Σύμφωνα με τον κ. Σχοινιωτάκη, το ποσό των 440.000 μάρκων, ο πρώην υπουργός Μεταφορών το έλαβε παράνομα, αδικαιολόγητα και χωρίς νόμιμο λόγο, κάτι που απαγορεύεται από την νομοθεσία για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Παρόμοιες χορηγίες τέτοιου ύψους απαγορεύονται και μάλιστα τιμωρείται ο χορηγός, αναφέρει ο κ. Σχοινιωτάκης και προσθέτει ότι ο Τ. Μαντέλης πλούτισε κατά 440.000 μάρκα, αδικαιολόγητα κατά κατάχρηση και παράνομη εκμετάλλευση της υπουργικής του ιδιότητας, που κατείχε κατά τα έτη 1998-1999.

Ακόμη, ο γενικός επίτροπός χαρακτηρίζει «λάδωμα» το επίμαχο ποσό και όχι προεκλογική χορηγία όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Μαντέλης και αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών πήγε στην Βουλή για να κοροϊδέψει και όχι για να ανακαλύψει την αλήθεια ως όφειλε.