Απέναντι σε πλήθος ερωτήσεων-επισημάνσεων από ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής LIBΕ σχετικά με τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, βρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης κατά την παρουσία του στην συνεδρίαση της Επιτροπής, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ads

Μετά από σχετική πρόσκληση του προέδρου της επιτροπής LIBΕ του Ευρωκοινοβουλίου (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων), Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλαρ και στη σκιά του τραγικού θανάτου 18 μεταναστών στα ισπανο-μαροκινά σύνορα της Μελίγια, ο κ. Μηταράκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στην χώρα μας.

Μηταράκης κατά Τουρκίας και ΜΚΟ

Μεγάλο μέρος της αρχικής του τοποθέτησης αφιέρωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην Τουρκία και τις ευθύνες που η γειτονική χώρα φέρεται να έχει για τις μεταναστευτικές ροές. «Εάν η Τουρκία είχε εφαρμόσει το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί με την ΕΕ, δεν θα κάναμε αυτήν τη συζήτηση σήμερα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με σημαντικό αριθμό μαρτυριών από αιτούντες άσυλο, οι τουρκικές αρχές ενθαρρύνουν ενεργά τις παράνομες αναχωρήσεις». Σε άλλο σημείο άφησε αιχμές και για την στάση της ΕΕ σε κεντρικό επίπεδο λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα περίμενε έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, καλώντας την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της κοινής δήλωσης του 2016».

Ads

Στο στόχαστρο όμως έβαλε και ορισμένες ΜΚΟ, που όπως υποστήριξε, ανταποκρίνονται σε ειδοποιήσεις λαθρεμπόρων για μετανάστες που έχουν αφεθεί πάνω σε νησίδες που δημιουργούνται από την εποχική χαμηλή ροή του ποταμού Έβρου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μηταράκης βρήκε υποστήριξη από ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία και έναν Σουηδό συντηρητικό ενώ κριτικοί απέναντί του ήταν οι ευρωβουλευτές από την ομάδα των Κεντρώων του Renew, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την Αριστερά. «Στη μέση» τοποθέτησε τον εαυτό της Γαλλίδα ευρωβουλευτής από το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις-αιτιάσεις ευρωβουλευτών που μίλησαν ανοιχτά για τις επαναπροωθήσεις, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε πως οι ελληνικές Αρχές ανταποκρίνονται σε όλα τα αιτήματα για διάσωση και πως δεν ασκούν ποτέ βία εναντίον ανθρώπων που αναζητούν άσυλο.

Σημείωσε ότι ο αριθμός των θανάτων στο Αιγαίο έχει μειωθεί κατά πολύ και υπογράμμισε ότι από όλες τις καταγγελίες σχετικά με παράνομες ενέργειες από τη μεριά pushbacks, καμία δεν έχει καταλήξει σε καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είπε πως με τον όρο pushback ο καθένας μπορεί να αναφέρεται είτε σε νόμιμες πρακτικές όπως οι φράχτες, είτε σε παράνομες πρακτικές.

Σχετικά με την απουσία ανεξάρτητου φορέα ελέγχου της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας, ο κ. Μηταράκης επικαλέστηκε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ελληνική δικαιοσύνη. Είπε επίσης πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία της θέσης Υπευθύνου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων εντός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε τί δεν απάντησε ο υπουργός

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της LIBE δε φάνηκαν να πείστηκαν από την τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη. Αρκετοί ασπάστηκαν την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει αρνητική συμβολή στο μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά τόνισαν ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για παράνομες πρακτικές από κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα. Ο κ. Μηταράκης δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα-επισημάνσεις που δέχτηκε από ευρωβουλευτές της LIBE.

► Δεν τεκμηρίωσε την ανεξαρτησία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία αμφισβητήθηκε από ευρωβουλευτές.

► Αρνήθηκε να σχολιάσει, όταν κλήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη (σημ: δείτε παρακάτω), τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας – Κατσαφάδου, Γεωργιάδη και Βούλτεψη – στις οποίες έχουν ουσιαστικά παραδεχτεί ότι γίνονται επαναπροωθήσεις. «Δεν θα σχολιάσω αυτές τι δηλώσεις συναδέλφων μου που διαβάσατε γιατί- επειδή έχετε παρερμηνεύσει δικές μου δηλώσεις – εγώ δεν έχω κατηγορήσει ποτέ με ακραίο τρόπο κανέναν, και ξέρετε ότι ο δικός μου πολιτικός λόγος είναι πάρα πολύ ήπιος δεν θα ήθελα να σχολιάσω δηλώσεις που δεν έχω δει ο ίδιος», απάντησε ο υπουργός.

► Δεν απάντησε εάν θεωρεί σοβαρές ή τουρκική προπαγάνδα τις επιστολές ανησυχίας για τις ενέργειες των Ελληνικών Αρχών στο προσφυγικό-μεταναστευτικό που έχουν συνταχθεί από φορείς του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε απλά ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με εκπροσώπους των φορέων αυτών και πως είναι πολύ σημαντικό όλες οι ανησυχίες που υπάρχουν να εξεταστούν και να συζητηθούν.

► Δεν απάντησε όταν κλήθηκε από ευρωβουλευτή των Πρασίνων να ονοματίσει το μέρος από το οποίο θα μπορούσαν αιτούντες άσυλο να προσέρχονται με ασφάλεια στα ελληνικά σύνορα.

► Δεν απάντησε γιατί η Ελλάδα θεωρεί την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για αιτούντες άσυλο από ορισμένες χώρες, αφήνοντας τους ανθρώπους αυτούς ουσιαστικά στο κενό. Επί του θέματος είπε ότι έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων και ότι η επίσπευση της διαδικασίας συνιστά σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κ. Αρβανίτης: Ο κ. Μηταράκης απέτυχε… 

Σχολιάζοντας τη συζήτηση και την παρουσία του υπ. Μετανάστευσης στο πλαίσιο της Επιτροπής LIBE o Κώστας Αρβανίτης σημειώνει: «Ο Νότης Μηταράκης με ένα κάθε άλλο παρά πειστικό σόου, βασισμένο σε υπεκφυγές και προφανή ψέματα, απέτυχε να υποστηρίξει τη χώρα μας, απέτυχε να αναδείξει τις πραγματικές ευθύνες τόσο της Τουρκίας με τα βρώμικα παιχνίδια που παίζει στο προσφυγικό, όσο και της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας. Με τα καυτά ερωτήματα να μένουν για μια ακόμη φορά αναπάντητα, καμία πειστική εξήγηση δεν άκουσαν οι Ευρωβουλευτές. Με τη θλιβερή εξαίρεση του ΕΛΚ και του Ακροδεξιού ECR η Δημοκρατική Ευρώπη δείχνει πλέον ανοιχτά την ενόχλησή της για τις τυχοδιωκτικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ώρα που κορυφώνεται η Τουρκική προκλητικότητα».