Ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι επικράτησαν ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έκρηξη της ακρίβειας, στο πλαίσιο της “Ώρας του πρωθυπουργού” στη Βουλή.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δυο εξέφρασαν στις ομιλίες τους την οδύνη τους για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαϊδη.

Διαβάστε επίσης: Για χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου στην υπόθεση της ΔΕΗ κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας [Βίντεο]

Τσίπρας: Δεν επιδοτείτε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά τα καρτελ

Ads

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “είμαστε η μόνη χώρα που έχει πρωθυπουργό δύο σε ένα: Που συμπεριφέρεται δηλαδή σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ”.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν επιδοτεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα, αλλά τα καρτέλ.

“Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας. Και χρησατε τη ΔΕΗ, από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια” πρόσθεσε.

“Φαίνεται αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στη Ευρώπη, εσείς θέλατε μόνο να παρακολουθείτε τι λένε στο τηλέφωνο οι πολιτικοί σας αντίπαλοι” παρατήρησε.

“Και ακόμη και όταν αναγκαστήκατε να καταργήσετε την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής, το κάνατε προσχηματικά και για τα μάτια του κόσμου, αφού εν τέλει πολλαπλασιάσατε αντί να μειώσετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.  Έως και 57% μεγαλύτερο το μήνα Σεπτέμβριο” πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι “η γενναιόδωρη επιδότηση των λογαριασμών από τα λεφτά των φορολογουμένων ευνοεί ακόμη περισσότερο την κερδοσκοπία”.

Ειδική αναφορά έκανε στα καύσιμα σημειώνοντας ότι”«φέτος το ντήζελ είναι στο 2,1 και η αμόλυβδη στο 2,30» δηλαδή εξήγησε είναι πιο συμφέρουσα η μεταφορά με Ι.Χ παρά με επαγγελματικό αυτοκίνητο. Πρόσθεσε πως εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει ούτε σε αυτό τον τομέα τις εταιρίες παραγωγής αφού “θέλετε να ειστε εγγυητής της σταθερότητας των υπερκερδών”

Στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου με επίκεντρο την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ.

“Το βασικό σας αφήγημα, το αφήγημα Χατζηδάκη, για την πώληση της ΔΕΗ ήταν ένα αφήγημα σπίλωσης. Τα ίδια γίνονται κάθε φορά. Είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας. Μα όχι μόνο κρατήθηκαν σταθερές οι τιμές για 4,5 χρόνια, αλλά μείωσε τις τιμές, επένδυσε ΑΠΕ, πλήρωσε τον δανεισμό της. Πώς τη λέτε χρεοκοπημένη;” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στο “κάδρο” και τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και συνέχισε:

“Ο κ. Χατζηδάκης, ο αρχιεργολάβος της εκποίησης της ΔΕΗ, είπε το 2019, αμέσως μόλις βγήκε η απόφαση για τα αποτελέσματα του πρώτου 6μηνου. Μας είπε ότι από τις 7 Ιουλίου και μετά τη σώσαμε τη ΔΕΗ. Μα η έκθεση ήταν για το πρώτο 6μηνο. Λέτε για το χρηματιστήριο. Η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής μας είπατε ότι μειώθηκε κατά 90%. Ψέματα. Από το 5,6 πήγε στο 4,9. Είστε αποφασισμένοι να εκποιήσετε τον δημόσιο πλούτο.”

“Το καθαρό χρέος είναι 355 εκατ. ευρώ σε 6 μήνες. Το ταμείο μειώθηκε κατά 635 εκατ. ευρώ. Έχει υπερκέρδη. Θέσατε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Διαρκή. Μόνο τις τελευταίες 20 μέρες έχετε αγοράσει 5 εκατ. μετοχές. Αντί τα χρήματα να πηγαίνουν στους πολίτες, πάνε για την αγορά μετοχών. Ποιοι ωφελούνται; Οι φίλοι σας, επενδυτές, εμποδίζετε το χρηματιστήριο. Είναι χειραγώγηση του χρηματιστηρίου και έχετε ποινικές ευθύνες γι’ αυτό” πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Φταίει ο Πούτιν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον καταδικάζει

Στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπευσε να αποδώσει σχεδόν αποκλειστικά την έκρηξη της ακρίβειας στη χώρα μας από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι αποφεύγει να καταδικάσει την επιθετική στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Στο κείμενο της ερώτησης χωρέσατε τρία ερωτήματα που καταλήγουν σε δυο αμήχανα συμπεράσματα. Στις 474 λέξεις δεν βρήκατε ούτε μια για να καταδικάσετε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν κάποιος δεν γνώριζε τι συμβαίνει στον κόσμο θα νόμιζε ότι η ακρίβεια οφείλεται σε σκοτεινές δυνάμεις” σημείωσε και συμπλήρωσε: “Θα περίμενα, συνέχισε, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης που εξισώνουν τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο όχι για εθνικούς λόγους μια σαφή καταδίκη του κ. Πούτιν”.

Η ακρίβεια συνεπώς, συνέχισε, έχει όνομα και είναι η εκβιαστική κρίση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης. Όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα σύνορα με το φυσικό αέριο πιέζει και σκοτώνει την ευημερία των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι και αυτή η κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει ,ενώ αναφέρθηκε στους τρεις -κατά τον ίδιο- αυθαίρετους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα με τους οποίους, όπως είπε, “προσπαθεί να δημιουργήσει εθνικούς υπεύθυνους για διεθνή προβλήματα”.

Του καταλόγισε ότι από τους πίνακες επιλέγει αυτούς που τον συμφέρουν. “Όντως, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο αλλά υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν πληθωρισμό άνω του 15%” ανέφερε.

“Ουδέποτε εγώ ή κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης είπαμε ότι έχουμε μαγικές λύσεις για όλα τα προβλήματα. Προσπαθούμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με δικαιοσύνη να περιορίσουμε τις δραστικές συνέπειες της κρίσης με μέτρα στοχευμένα χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια. Η χώρα αμύνεται και προχωρά”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης.

Παραδέχτηκε πάντως ότι “πράγματι, παρά τις γενναίες παρεμβάσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα”.
Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΔΕΗ, υποστηρίζοντα ότι “η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω”.

Έδειξε μάλιστα ένα σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ αναφέροντας: “Η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε”.