Κόλαφο αποτελεί η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τον διορισμό της Χαρίκλειας Νικολοπούλου στη θέση αντιπροέδρου της Επιτροπής. Ο κ. Λιανός καλεί, μάλιστα το προεδρείο της Επιτροπή να μην εγκρίνει την εν λόγω τοποθέτηση.

Ads

Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της κας Νικολοπούλου, που είναι επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη, στη θέση της κ. Θάνου, ο κ. Λιανός, απέστειλε τρισέλιδη επιστολή την Τρίτη 15 Ιουνίου με την οποία αποδομεί την υποψηφιότητα της κας. Νικολοπούλου.

Ο κ. Λιανός,  στην επίμαχη επιστολή του, που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κάνει λόγο για προφανή ανεπάρκεια στην μέχρι σήμερα άσκηση των καθηκόντων της, εκφράζοντας την κατάπληξη και απογοήτευσή του για την «επιβράβευση» όχι των ικανών, αλλά μάλλον των πλέον ακατάλληλων.

Διατυπώνει τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τις ικανότητες της κ. Νικολοπούλου να δραστηριοποιηθεί στη θέση της αντιπροέδρου για την προώθηση του έργου της Επιτροπής κάνοντας λόγο για χαμηλή απόδοσή της και για άρνησή της να αξιολογηθεί. Ειδικότερα, προσάπτει στην κα Νικολοπούλου: 

Ads
  • Αδικαιολόγητη αδράνεια εκ μέρους της όσον αφορά στη διερεύνηση των αθέμιτων πρακτικών από τις Τράπεζες στις χρεώσεις τους –παρά τους πρόσθετους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τα επιπλέον μέσα που της διατέθηκαν ως χειρίστρια της υπόθεσης – γεγονός που οδήγησε και στην απόφαση αντικατάστασής της από τη θέση της Προϊσταμένης της Δ’ Διεύθυνσης/Χρηματοοικονομικού Τομέα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Έλλειψη οποιασδήποτε διάθεσης από την πλευρά της να υποστηρίξει και να συνδράμει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την προώθηση της αποτελεσματικότητάς της.
  • Αδικαιολόγητη άρνησή της να αξιολογηθεί και η ίδια καθ’ όλα τα προηγούμενα έτη.  

Απάντηση Γεωργιάδη

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιστολή έφερε σε ευθεία σύγκρουση τον κ. Λιανό με τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη και αντιθεσμική πράξη την επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού λέγοντας πως «όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί παραιτείται» καθώς η κυβέρνηση, όπως είπε, δεν θα αλλάξει γνώμη εκβιαζόμενη.

Σημειώνεται ότι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο η Ελληνική Λύση στήριξε την πρόταση της κυβέρνησης για την κα Νικολοπούλου.

A.Χαρίτσης: «Κάτι είναι εξαιρετικά σάπιο στο βασίλειο του κ. Μητσοτάκη»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι αυτές «αποκαλύπτουν την υποκρισία του επιτελικού κράτους».

Όπως σημειώνει ο Αλέξης Χαρίτσης, η πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να γνωστοποιήσει την αντίθεση του στις επιλογές της κυβέρνησης «συνιστά εμφατική επιβεβαίωση ότι κάτι είναι εξαιρετικά σάπιο στο βασίλειο του κ. Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί την αντίδραση ακόμα και του προέδρου της Επιτροπής, τον οποίο έχει διορίσει η ίδια. Το ξέσπασμα του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων εκτός από τον εκνευρισμό της κυβέρνησης, είναι ενδεικτικό της αντίληψής της για την ανεξαρτησία των θεσμών» υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης.

Τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στη Βουλή συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας» τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Π. Πολάκης: Αθέμιτες πρακτικές Γεωργιάδη

«Σήμερα έπεσε και το τελευταίο “φύλλο συκής” της δήθεν άριστης κυβέρνησης της ΝΔ!» αναφέρει από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης.

«Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης, “συνεπής” στη μέχρι σήμερα στάση του να παράσχει απροκάλυπτη στήριξη σε αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών, είχε ως μοναδικό κριτήριο για τη συγκεκριμένη επιλογή ακριβώς την “ακαταλληλότητα”, “απροθυμία” και “αδράνεια” της κας. Νικολοπούλου να διερευνήσει τις εν λόγω πρακτικές των τραπεζών. Τούτο δε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κα. Νικολοπούλου εργαζόταν σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού μεγάλες εταιρείες αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξηγεί εν πολλοίς τη συγκεκριμένη πρόταση για την ανάληψη της θέσης της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού» υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.