Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της Μανωλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Ντροπή» χαρακτηρίζει την απόφαση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και «προκλητική» ο Περισσός στη σχετική ανακοίνωσή του. Αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζει ότι η δικαστική απόφαση «αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη». Την απόφαση καταγγέλλουν η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η ΚΕΕΡΦΑ.
Σημειώνεται ότι το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας έκρινε αθώους για όλες τις κατηγορίες τον επιχειρηματία και τον επιστάτη της Βαγγελάτος ΑΕ, ενώ επέβαλε ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα στους άλλους δυο επιστάτες για πρόκληση σωματικής βλάβης στον ένα και συνεργεία στον δεύτερο. Οι ποινές έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, οπότε αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Η αθωωτική απόφαση για τους πρωταγωνιστές του εγκλήματος στη Μανωλάδα είναι μια μαύρη σελίδα για την ελληνική Δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα, αποτελεί μέτρο της «ανεξαρτησίας» της, εκκωφαντικό τεκμήριο της ταξικότητάς της, και προφανώς, ωμή ειρωνεία για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του τράφικινγκ» αναφέρει μεταξύ άλλων το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μανωλάδα.
«Αθωώνοντας ομόφωνα όλους τους κατηγορούμενους για τη βασική κατηγορία της διακίνησης (τράφικινγκ), καταλογίζοντας σε δύο από αυτούς ποινές για επικίνδυνες σωματικές βλάβες αντί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αφήνοντάς τους όλους ελεύθερους, η δικαστική εξουσία μεταχειρίζεται με αβρότητα τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς ενός εγκλήματος με πρόθεση ανθρωποκτονίας, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και σκοπό το κέρδος, που πέρσι έκανε το γύρο του κόσμου. Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο προσφέρει νομιμοποίηση στην πιο άγρια εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αποκορύφωμα της οποίας ήταν ο πυροβολισμός των εργατών γης που τον Απρίλη του 2013 διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία Βαγγελάτος ΑΕ» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση και υποστηρίζει ότι «η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα».
«Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ. «Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εποχικών εργατών γης» προσθέτει.
Ως προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μανωλάδας, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. «Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού» τονίζει το ΚΚΕ.
Την απόλυτη αντίθεσή τους με την απόφαση για τη δίκη της Μανωλάδας, εκφράζουν η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ). «Με μια απόφαση – σκάνδαλο, αθώωσης του Ν.Βαγγελάτου, για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος δεκάδων εργατών Γης στη Ν.Μανωλάδα των μπράβων του, στις 17 Απρίλη 2013, ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη στην Πάτρα» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Και αυτό, παρά την αγόρευση-καταπέλτη της εισαγγελέως, που πρότεινε την παραδειγματική τιμωρία και των τεσσάρων κατηγορούμενων με την τοποθέτηση ότι η ανοχή των κρατικών φορέων είναι συνενοχή για την κατάσταση στη Μανωλάδα. Μεγαλύτερη «απήχηση» είχε η αγόρευση Κούγια, με την οποία χαρακτήριζε «νοικοκυραίο» το Βαγγελάτο και δολοφόνους, βιαστές, δουλεμπόρους τους μετανάστες εργάτες Γης. Οι ποινές σε βάρος των δύο μπράβων, που πυροβόλησαν έχουν μάλιστα ανασταλτικό χαρακτήρα και δυνατότητα εξαγοράς. Είναι ένα δείγμα του πόσο φιλοεργοδοτική ήταν η απόφαση: στέλνει μήνυμα στα αφεντικά να μεταχειρίζονται με ανοικτή βαρβαρότητα τους εργάτες, όταν διεκδικούν τα δικαιώματα τους» σημειώνουν μεταξύ άλλων οι δυο οργανώσεις.
Την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πάτρας εκφράζει και η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της. «Ο τραυματισμός 35 ανθρώπων με πυροβόλα όπλα, όταν οι εργάτες «τόλμησαν» να ζητήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων έξι μηνών, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται απλή σωματική βλάβη σε βάρος μόνο ενός κατηγορουμένου και συνέργεια σ’ αυτήν ενός άλλου» τονίζει η Συνομοσπονδία υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν δίνει το αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία μήνυμα ότι δεν θα περάσουν οι εργοδοτικές πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων οι οποίες εντείνονται από την κυβερνητική αδράνεια. Καταλήγοντας η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «παρακολουθεί την εξέλιξη και της συγκεκριμένης απόφασης και θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο τον αγώνα της για να σταματήσουν επιτέλους όπου υπάρχουν φαινόμενα ανήθικης επιχειρηματικότητας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >