Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η κατάργηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας» (Interreg) που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του νόμου για το νέο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με αυτό, η υπηρεσία που βρίσκεται επί 16 χρόνια στη Θεσσαλονίκη α ολοκληρώσει τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 και στη συνέχεια θα καταργηθεί. Το προσχέδιο προβλέπει την ίδρυση νέας υπηρεσίας, χωρίς να αναφέρεται η έδρα της αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Interreg είναι η μοναδική αποκεντρωμένη δημόσια υπηρεσία κεντρικής διοίκησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ads

Οι εργαζόμενοι της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ξεκινούν κινητοποιήσεις αλλά και ενέργειες ευαισθητοποίησης με τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση, στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως αναφέρουν σχετικά, η απόφαση αυτή δε δικαιολογείται από τις υπηρεσιακές επιδόσεις ούτε από την ποιότητα της δουλειάς των εργαζομένων, καθώς ουδέποτε υπήρξε απώλεια πόρων στα Προγράμματα Interreg έως σήμερα.  “Η σχεδιαζόμενη κατάργηση της Υπηρεσίας συνιστά μια τιμωρητική και προσβλητική πρωτοβουλία, εντελώς αναντίστοιχη με τη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Interreg. Πέραν αυτού ακυρώνει το σύνολο της σωρευμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας, που έχει επιτευχθεί μέσα από την δεκαεξάχρονη λειτουργία της υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη.”

Η λειτουργία της  στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα, εξυπηρέτησε τόσο τις διαχειριστικές ανάγκες των Προγραμμάτων, καθώς βρίσκεται δίπλα στις συνοριακές περιοχές, όσο και τις διαχρονικές διακηρύξεις περί αποκέντρωσης της δημόσιας διοίκησης.  “Η λειτουργία της Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό για τις παραμεθόριες περιοχές και όχι μόνο, αναδεικνύοντας τα Προγράμματα Interreg σε χρήσιμο εργαλείο ολοκληρωμένης και ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Η Ειδική Υπηρεσία παράγει και αξιοποιεί καθημερινά την τεράστια προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την υλοποίηση των Προγραμμάτων και τη συμβίωσή τους κάτω από την ίδια θεσμική «στέγη», εξασφαλίζοντας παράλληλα οικονομίες κλίμακας.” σημειώνουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι που τονίζουν ότι η αναίτια κατάργηση προσβάλει τους εργαζόμενους και το έργο τους ενώ θα προκαλέσει αυξημένο λειτουργικό κόστος.

Τα Προγράμματα Interreg

Τα Προγράμματα Interreg είναι Ευρωπαϊκά Προγράμματα Συνεργασίας που απευθύνονται σε φορείς διασυνοριακών περιοχών. Η Ειδική Υπηρεσία διαχειρίζεται πέντε διασυνοριακά Προγράμματα («Ελλάδα-Βουλγαρία», «Ελλάδα-Ιταλία», «Ελλάδα-Κύπρος», «Ελλάδα-Αλβανία» και «Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), καθώς και ένα διακρατικό «Βαλκανική-Μεσόγειος», συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 500 εκ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΥΔ συμμετέχει, ως η αρμόδια Εθνική Αρχή της Ελλάδας, στη διαχείριση και την υλοποίηση των διακρατικών/πολυμερών προγραμμάτων «MED», «ADRION», «MED-ENI» και του μεγάλου διαπεριφερειακού Interreg Europe, ενώ αξιοποιεί και το πρόγραμμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας Interact, συνολικού ποσού πλέον του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ads