Με συγκέντρωση εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ έξω από την Βουλή, αλλά και την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, κατατέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιουνίου στην ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία της κυβέρνησης που περιλαμβάνει την απόλυση 1.060 εργαζόμενων της εταιρείας.

Ads

Ειδικότερα, η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά εντός του νομοσχεδίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής που ψηφίζεται σήμερα, και σύμφωνα με αυτή οδηγούνται σε απόλυση οι 1.060 εργαζόμενοι, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κερδίσει για πάγωμα των απολύσεων και ενώ εκκρεμεί η εξ αναβολής εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία τους την ερχόμενη Παρασκευή 17 Ιουνίου.

Η τροπολογία αμφισβητείται καθώς η διορισμένη από την κυβέρνηση ειδική διαχείριση ζήτησε και πήρε στις 6 Μαΐου αναβολή εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία για τις 17 Ιουνίου με το πρόσχημα ότι άμεσα θα ξεκινούσαν διαβουλεύσεις με τους εργαζομένους. Αντί διαβούλευσης, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νομοθετικό τελεσίγραφο που οδηγεί τους ίδιους σε άμεση απόλυση και παρακάμπτει τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, τις ήδη ειλημμένες (προσωρινή διαταγή για πάγωμα απολύσεων) και τις αναμενόμενες.

Τι προβλέπει η τροπολογία:

  • Δίνει στον ειδικό διαχειριστή την εξουσία να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στον προσδιορισμό των αποζημιώσεών τους που θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Προβλέπει την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης και για διάστημα μέχρι επτά ετών.
  • Προβλέπει την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».
  • Δίνει τη δυνατότητα στην ειδικό διαχειριστή να προβεί σε σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι 5 μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Ads

Την ίδια στιγμή, τη σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκαλεί η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση. Με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία, η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση της.
Η τροπολογία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που ζήτησε πρώτος τον λόγο, «με αυτό το κατάπτυστο άρθρο (άρθρο 6), δίνει το δικαίωμα στον ειδικό εκκαθαριστή της ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και ταυτόχρονα να συνάπτει και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενός ή δύο μηνών».

«Αποτελεί απρόκλητη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης για να παρακάμψει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, τον αγώνα διαρκείας που κάνουν για να διατηρηθεί η εταιρεία και οι θέσεις εργασίας αλλά και να προλάβει την απόφαση του δικαστηρίου που θα συνεδριάσει 17 Ιουνίου, στο οποίο έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις ομαδικές απολύσεις», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι το άρθρο αυτό αποτελεί “έγκλημα”, τόσο σε βάρος των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ όσο και σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλαγεί από τα λεγόμενα βαρίδια που είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι κατακτήσεις τους και να παραδώσει καθαρή, χωρίς εργαζόμενους με δικαιώματα την εταιρεία, στις ορέξεις του επίδοξου επενδυτή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημειώνοντας πως αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το άρθρο για τη ΛΑΡΚΟ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Μίλησε επίσης για ένα ακόμη βήμα της προδιαγεγραμμένης απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ στην οποία όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν το χέρι τους.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας θα καταθέσει και η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος που κατήγγειλε ότι η τροπολογία κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής και αφού είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής «Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται σε αυτή τη Βουλή για άλλη μια φορά. Τροπολογία που έρχεται Παρασκευή, μετά τις επιτροπές, για να μειώσετε το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Σας ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό κόστος και όχι η ουσία, όχι η συζήτηση, όχι ο συμβιβασμός», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Συνεχίζεται με απαράδεκτο τρόπο η αποβιομηχανοποίηση της χώρας. Για άλλη μια φορά πυροβολούμε τα πόδια μας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας που επίσης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για τη ΛΑΡΚΟ γιατί την οδηγεί σε λουκέτο σε μια εποχή που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη.

Παραπάνω από 85% ίσως το 90% του νικελίου παράγει η χώρα μας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και υπογράμμισε πως αν αυτή η “κατάπτυστη” τροπολογία ψηφιστεί, εκτός από 1084 εργαζόμενους που θα μείνουν στο δρόμο, παραπάνω από 300 οικογένειες θα μείνουν άστεγες. Ο κ.Γρηγοριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με “μαφιόζικο” τρόπο έφερε τη διάταξη στη Βουλή, «χωρίς μάλιστα να τολμήσει να αναφέρει το όνομα της ΛΑΡΚΟ μέσα στη διατύπωση της».

«Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται με τις τροπολογίες, ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου που υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες στη χώρα και είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. «Το 2020 αναλάβατε μια νομοθετική πρωτοβουλία, για την οποία σας είπαμε ότι θα είναι ατελέσφορη. Και αυτό αποδεικνύεται σήμερα με το να την εντάξετε σε ειδικό καθεστώς, σε μια στιγμή που οι τιμές σιδηρονικελίου είναι οι υψηλότερες της δεκαετίας», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και κατήγγειλε ότι είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τις δυνατότητες της.

Τι απαντά η ΝΔ

«Μιλάμε εδώ μέσα, λες και βρισκόμαστε εδώ ως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Δηλαδή, είναι χωρίς ευαισθησία η κυβέρνηση; Θέλει να κάνει κακό σε εργαζόμενους και στην οικονομία; Δεν είναι ζήτημα που απασχολεί την πολιτική ζωή δεκαετίες τώρα;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, με απόλυτη συνέπεια με το παρελθόν και τις δεσμεύσεις της, έφερε την τροπολογία διότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια επιχείρηση με δεκάδες εκατομμύρια ζημιά και αυτές οι ζημιές επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τον φορολογούμενο.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει παρέμβαση για την εξυγίανση, με πρόβλεψη 32 εκατομμυρίων η οποία θα στηρίξει με προγράμματα απασχόλησης τους εργαζόμενους, να συνταξιοδοτηθούν κάποιοι, να προχωρήσει η εξυγίανση ώστε να είναι η ΛΑΡΚΟ κερδοφόρα στο μέλλον. Δεν προχωράς αν δεν πάρεις γενναίες αποφάσεις. Η δύσκολη μετάβαση είναι για εμάς πολιτική απόφαση, στηρίζονται οι εργαζόμενοι που στο τέλος της διαδικασίας όμως θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό και τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Η κυβέρνηση δεν έφερε την τροπολογία εν κρυπτώ, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι η τροπολογία είναι εμπρόθεσμη και θα συζητηθεί σήμερα διεξοδικά, μαζί με όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. “Ο κ. υπουργός, μετά τη συνάντησή του, με τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, θα είναι εδώ για συζητήσουμε το θέμα διεξοδικά”, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Προεκλογικού χαρακτήρα

Όπως αναφέρει πάντως ρεπορτάζ της Εφ.Συν. το ανώτατο όριο 5 μηνών στην απασχόληση με μηνιαίες ή δίμηνες συμβάσεις που ορίζει η τροπολογία, ώστε να συνεχιστεί στοιχειωδώς η λειτουργία της μεταλλουργίας, έχει προεκλογικά στοιχεία καθώς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ οδηγούνται εν μέσω θέρους σε καθεστώς ομηρίας και προσδοκίας πιθανής επαναλειτουργίας της μεταλλουργίας, αλλά με εντελώς άγνωστους όρους για τους ίδιους. Σημειώνεται ότι στην περιοχή εξάλλου πολιτεύονται τέσσερις βουλευτές Φθιώτιδας της Ν.Δ., ανάμεσά τους ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι λίγες μέρες πριν, με εξώδικη πρόσκληση προς τον ειδικό διαχειριστή και την κυβέρνηση, επαναλάμβαναν τις προτάσεις τους για πλήρη επαναλειτουργία και αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας που μπορεί να είναι κερδοφόρα. Ειδικά τώρα που το περιζήτητο νικέλιο απολαμβάνουν καλές τιμές και τα αξιόλογα αποθέματα της ΛΑΡΚΟ είναι απαραίτητα για τις μπαταρίες και την ηλεκτροκίνηση μεταλλεύματα. Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι ένα τέτοιος επενδυτικός σχεδιασμός θα διασφάλιζε ακόμα και νέες θέσεις απασχόλησης.

Όπως σημειώνει το ίδιο ρεπορτάζ της η όλη μεθόδευση της κυβέρνησης, από τον Φεβρουάριο 2020 οπότε η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και τα περιουσιακά στοιχεία της διαμοιράστηκαν μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ειδικής διαχείρισης εν ονόματι (ή με πρόσχημα) των αποφάσεων της Ε.Ε., έχει σοβαρά προβλήματα νομιμότητας.

Οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ εξελίσσονται στο απόλυτο σκοτάδι, με αλλεπάλληλες παρατάσεις των προθεσμιών κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τις οποίες δεν τηρείται καν η στοιχειώδης υποχρέωση δημοσιότητας. Η τελευταία προθεσμία έληγε στις 5 Ιουνίου, προσφορά φυσικά δεν κατατέθηκε από τη μόνη διεκδικήτρια κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝ-AD Holdings και θεωρητικά τρέχει μια σιωπηρή παράταση αόριστης διάρκειας για την οποία ουδείς είχε την πρόνοια να ενημερώσει, έστω και άτυπα.