Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλουν τις συλλήψεις των συνδικαλιστών και ζητούν να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι. Για «αυταρχισμό της μαύρης συγκυβέρνησης, των ΜΑΤ, των Εισαγγελέων και των συλλήψεων» κάνει λόγο το ΚΚΕ. «Η αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και τη καταστολή» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, ενώ το ΕΚΑ κάνει λόγω για αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Ads

 
ΓΣΕΕ: Η συνδικαλιστική δράση δεν καταστέλλεται με προσαγωγές
 
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι η αντίδραση και η συνδικαλιστική δράση καταστέλλονται με προσαγωγές και συλλήψεις, όσο λαμβάνονται επαχθή μέτρα που πυροδοτούν εντάσεις» στέλνει η ΓΣΕΕ με αφορμή της επιχείρηση της αστυνομίας στο κτήριο της ΔΕΗ.
 
Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αφήσει «τα φληναφήματα» και τονίζει ότι μια και μόνη λύση υπάρχει «ν΄αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και η ”ευαισθησία” της να εκδηλωθεί πραγματικά με ενέργειες απαλλαγής από τις φοροεπιδρομές των ανθρώπων του μόχθου, οι οποίοι δεν είναι τζαμπατζήδες, αλλά πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν τα επαχθέστατα χαράτσια».
 
Υπογραμμίζει ακόμη ότι η κατασταλτική και δικαστική αντιμετώπιση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των συνδικαλιστών σε μία περίοδο καταιγισμού επώδυνων μέτρων που οδηγούν σε γενικευμένη οικονομική αποδυνάμωση και κοινωνική υποβάθμιση, είναι το λιγότερο προκλητική.
 
ΑΔΕΔΥ: Συνειδητή απόφαση του υπ. Προστασίας του Πολίτη η σύλληψη Φωτόπουλου

«Σκόπιμη και συνειδητή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», θεωρεί την σύλληψη του κ. Φωτόπουλου η ΑΔΕΔΥ και κάνει λόγο «για πρακτικές που έχουν στόχο των αποδυνάμωση κάθε οργανωμένης, δυναμικής αντίστασης».

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η «συγκυβέρνηση, θέλει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα σε κάθε πολίτη, ότι η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει αδιακρίτως και αδιαπραγμάτευτα» και τονίζει ότι «η σημερινή βίαιη και βάρβαρη παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής, κατά των εργαζόμενων στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ, μας γυρίζει σε άλλες εποχές».

Ads

Η ΑΔΕΔΥ ζητά τέλος από τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και να υποστηρίξουν δυναμικά τη γενική απεργία της 1ης Δεκεμβρίου και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

ΚΚΕ: Αυταρχισμός της μαύρης συγκυβέρνησης
 
Για «αυταρχισμό της μαύρης συγκυβέρνησης, των ΜΑΤ, των Εισαγγελέων και των συλλήψεων» κάνει λόγο το ΚΚΕ. «Με την τρομοκρατία δεν μπορούν να κάνουν νόμιμο ένα βάρβαρο και άδικο νόμο, όπως είναι το εξοντωτικό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, ούτε μπορούν να τον επιβάλουν όταν το εργατικό λαϊκό κίνημα κι ο λαός λέει όχι και τον αντιπαλεύει για να τον καταργήσει», τονίζει σε ανακοίνωσή του.
 
Υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση καταστολής ενάντια στην κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και οι τρομοκρατικές συλλήψεις συνδικαλιστών της στρέφεται κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος συνολικά που αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και ενάντια σε όλες τις λαϊκές οικογένειες που είτε δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι, είτε αρνούνται να υποκύψουν στον ωμό εκβιασμό.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί «τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να πεισμώσουν πιο πολύ και να απαντήσουν κλιμακώνοντας τον αγώνα για να καταργηθεί εδώ και τώρα το χαράτσι».
 
«Λαϊκός ξεσηκωμός παντού. Κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Τέλος οι θυσίες για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και της ΕΕ» καταλήγει το ΚΚΕ.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Αντιλαϊκή πολιτική χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή
 
«Η αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και τη καταστολή» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
 
Όπως σημειώνει, «ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ συναντιέται με το πολύμορφο αγώνα των λαϊκών συνελεύσεων, των δημάρχων, των κινήσεων πολιτών, ενάντια στο αντισυνταγματικό χαράτσι που επέβαλε η απονομιμοποιημένη κυβέρνηση Παπανδρέου και υλοποιεί η συγκυβέρνηση Παπαδήμου».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την άμεση κατάργηση του «ληστρικού μέτρου που με εκβιαστικό τρόπο πάει να εφαρμόσει η κυβέρνηση», καθώς και την «άμεση απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί και τη μη δίωξή τους». «Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται ούτε τρομοκρατούνται», υπογραμμίζει.
 
Για αντιδημοκρατικές τακτικές κάνει λόγω το ΕΚΑ

 
Για αντιδημοκρατικές τακτικές και πρακτικές κάνει λόγο το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Αθήνας, σημειώνοντας ότι η ελεύθερη φωνή της κοινωνίας και των Συνδικάτων φιμώθηκε από την πρωϊνή επέμβαση των ΜΑΤ στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ στον Χολαργό, που ήταν σε κατάληψη από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και άλλων εργασιακών χώρων.
 
«Η ”Δημοκρατία” της τρόικα, της κυβέρνησης Παπαδήμου και των συμφερόντων έφτασε στο σημείο να συλλάβει τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και άλλων δώδεκα εργαζομένων – συνδικαλιστών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο και προσθέτει ότι «το Συνδικαλιστικό Κίνημα αφού προσπάθησαν να το απαξιώσουν στην κοινωνία με συκοφαντίες, σήμερα το κτυπούν στα ίσια με συλλήψεις».