Απορριπτικές η μία μετά την άλλη είναι οι δικαστικές αποφάσεις για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο δήμο Αθηναίων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε τομείς όπως η καθαριότητα, καθώς πρόσφατα εκδόθηκαν αρνητικές αποφάσεις επί των ασφαλιστικών μέτρων τα οποία είχαν καταθέσει περίπου 100 εργαζόμενοι. Το θέμα τέθηκε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Ads

Εργαζόμενους, οι οποίοι κάλυπταν μέχρι πρότινος βασικές ανάγκες των αντίστοιχων υπηρεσιών, στερούνται πλέον ο ΧΥΤΑ Φυλής, η διεύθυνση Αλλοδαπών ή το Δημοτολόγιο. Ως αποτέλεσμα της μείωσης προσωπικού στην καθαριότητα, από τη μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας, προκύπτουν σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή (από 230 εργάζονται σήμερα οι 125), και ειδικότερα σε τομείς όπως η ανακύκλωση και οι σταθμοί μεταφόρτωσης.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, «πιθανολογείται ότι το πλήθος των απολυομένων μπορεί να ξεπεράσει τους 500 από τις διευθύνσεις Καθαριότητας, Πρασίνου και άλλες διοικητικές υπηρεσίες». Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική αρχή αποφάσισε να δώσει 2μηνη παράταση στις συμβάσεις εργαζομένων που κρίνονται απαραίτητοι για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, ύστερα από τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που απορρίπτουν τα ασφαλιστικά μέτρα συμβασιούχων.

Σε υψηλούς τόνους έθεσε το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, διαμηνύοντας πως «πάνω από 630 συμβασιούχοι οδηγούνται σε απόλυση, ενώ τις επόμενες μέρες ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 1000!».

Ads

Κατά τη γνώμη του, «με τις απολύσεις αυτές η κυβέρνηση καταφέρνει ένα συντριπτικό χτύπημα σε βάρος των υπηρεσιών του Δήμου για να ανοίξει έτσι το δρόμο σε ιδιώτες. Υλοποιείται μέσω Δικαστηρίων το Μνημόνιο στο βωμό του οποίου θυσιάζονται 34.000 θέσεις εργασίας στους Δήμους».