Μαχαίρια, τσεκούρια και φωτοβολίδες βρέθηκαν στην κατάληψη των ακροδεξιών στον Βοτανικό στο χώρο που θα ανεγερθεί μουσουλμανικό τέμενος. Όσο για τους συλληφθέντες “συναγωνιστές” των χρυσαυγιτών, των Κασιδιάρη και Παναγιώταρο, οι οποίοι έσπευσαν “εξοργισμένοι” να τους υπερασπιστούν, αποδείχθηκε πως οι περισσότεροι είναι σεσημασμένοι, έχοντας συλληφθεί στο παρελθόν για σειρά κακουργηματικών αδικημάτων.

Ads

Οι καταληψίες του Βοτανικού, που τριγυρνούσαν με στρατιωτικά ρούχα, υποστήριζαν πως είχαν δημιουργήσει “Κέντρο Αστέγων μόνο για Έλληνες”, ωστόσο επιδίωξή τους ήταν να εμποδίσουν την ανέγερση τεμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες, που είχαν ξεκινήσει την κατάληψη στις 11 Ιουλίου 2016, είχαν τοποθετήσει σε σημείο του χώρου ένα σταυρό και ισχυρίζονταν πως επιχειρούσαν να κατασκευάσουν ένα χριστιανικό ναό. Είχαν κάνει μάλιστα και θυρανοίξια. Σε βάρος των 15 συλληφθέντων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

“Μια ομάδα πολιτών έκανε το “έγκλημα” να φτιάξει έναν χριστιανικό ναό, την ώρα που λειτουργούν παράνομα δεκάδες ζαμιά στην Αθήνα. Η ισλαμοποίηση της Ελλάδας και ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων δεν θα περάσει και η Χρυσή Αυγή θα φροντίσει για αυτό”, δήλωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης καταγγέλλοντας τη διάλυση της κατάληψης από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Οι πολίτες που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της νεοναζιστικής οργάνωσης, όπως αποδείχθηκε έχουν συλληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν για σειρά αδικημάτων. Σύμφωνα με την Καθημερινή, δέκα από τους δεκαπέντε έχουν ποινικό μητρώο κατά περίπτωση για αδικήματα μαστροπείας, διακεκριμένων κλοπών, απατών, διακίνησης πλαστών δελτίων τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, ακόμη και για διακίνηση ναρκωτικών. Ο φερόμενος ως επικεφαλής της ομάδας των καταληψιών έχει κατηγορηθεί για απάτη και πλαστογραφία.

Ο χώρος εφεξής θα φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί επανάληψη της κατάληψης, ενώ συνεργεία του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν στον καθαρισμό του χώρου και στην απομάκρυνση αντικειμένων και υλικών.
Την κατάληψη «μόνο για Έλληνες» είχαν καταδικάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είχε επίσης καταγγείλει την κατάληψη και είχε καλέσει την κυβέρνηση «να κάνει το καθήκον της, πράττοντας τα δέοντα».

Ads