Υπό έλεγχο τέθηκε, μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, η μεγάλη φωτιά στη Σέριφο, η οποία ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Λιβάδι και πήρε μεγάλες διαστάσεις καίγοντας σπίτια, αποθήκες και εκκλησίες.

Ads

Τους μόλις τέσσερις πυροσβέστες με ένα όχημα και τις υδροφόρες του δήμου, που ρίχθηκαν αρχικά στη μάχη της κατάσβεσης, ενίσχυσαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, πυροσβεστικές δυνάμεις από την Αθήνα και τη Σύρο, με συνολικά άλλα 14 οχήματα, ενώ ξεκινούν ρίψεις νερού τα καναντέρ και τα ελικόπτερα.

«Η φωτιά είναι υπό έλεγχο, έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά σε όλα τα σημεία» σημείωσε ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.

«Τώρα κάνουμε απλώς επιτήρηση. Όλη η νοτιοδυτική Σέριφος έχει καεί. Μιλάμε για μια έκταση όπου η φωτιά σταμάτησε στην θάλασσα. Καταφέραμε και ανακόψαμε την μια πλευρά του μετώπου, μας βοήθησε και ο άνεμος που την έσπρωχνε προς την καμένη έκταση, οπότε καταφέραμε να την σβήσουμε και εδώ, πάνω από την παραλία της Βαγιάς και από την πλευρά του Ράμμου, καταφέραμε και την σταματήσαμε».

Ads

«Δεν έχει γίνει απολογισμός, αλλά σίγουρα κάποιες κατοικίες έχουν υποστεί ζημίες σοβαρές, υπάρχουν αποθήκες γεμάτες με εμπορεύματα που έχουν καεί ολοσχερώς. Επίσης κάποια ξωκλήσια έχουν υποστεί φθορές. Υπήρξαν κάποιες μετακινήσεις ανθρώπων αλλά ο κόσμος μπορεί να επιστρέψει. Δεν έχουμε εικόνα για την προέλευση της φωτιάς. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη νύχτα, ήταν πολύ ισχυροί οι άνεμοι. Οι δυνάμεις επιτηρούν σε όλα τα σημεία. Μου είπαν από το υπουργείο ότι σε λίγο θα ξεκινήσουν κάποια ελικόπτερα που θα κάνουν στοχευμένη κατάσβεση», συμπλήρωσε ο κ. Ρεβίνθης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κυρίως μέτωπο της φωτιάς είναι προς το Καλό Αμπέλι και το Λιβάδι, χωρίς να απειλούνται οικισμοί, αν και, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι φλόγες πέρασαν μέσα από διάσπαρτες κατοικίες.

Για προληπτικούς λόγους εστάλησαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση 8 οικισμών, ώστε να μην εγκλωβιστούν οι κάτοικοι ή να κινδυνέψουν από την εισπνοή του πυκνού καπνού, που είχε σκεπάσει την περιοχή.