Περίπου 150.000 επιχειρήσεις χρωστούν δεδουλευμένα μηνών, ο αριθμός των συμβάσεων ελαστικής απασχόλησης έχει εκτοξευτεί και η αδήλωτη εργασία καλά κρατεί. «Θα μπορούσε να πει κανείς εμπειρικά ότι το 30% των εργοδοτών χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κρίση, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 70% το οποίο αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες», δηλώνει στο tvxs.gr ερωτηθείς σχετικά ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης.

Ads

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (150.000) δεν έχει καταβάλει μισθούς στους εργαζόμενους για τουλάχιστον τρεις μήνες. «Στην ύφεση και στην αδυναμία πληρωμών από τις επιχειρήσεις εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Χάλαρης.

O ίδιος υπογραμμίζει επιπλέον το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως τα μπαρ, τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία: «Εδώ είμαστε πολύ σκληροί. Γι’ αυτά τα θέματα, έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε επιχειρήσεις». Σημειώνεται πως σχεδόν 1 στους 3 εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, όπως προκύπτει από δειγματοληπτικούς ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε.

Ads

Έπειτα, ακολουθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας. «Σε γενικές γραμμές δεν εφαρμόζονται διαδικασίες όπως οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με αποτέλεσμα το εργατικό κόστος να μειώνεται εμμέσως, μέσα από πρακτικές όπως η μείωση των ωραρίων», αναφέρει ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά, στις νέες προσλήψεις η μερική ή εκ περιτροπής εργασία υπερβαίνει την πλήρη απασχόληση. Παράλληλα, μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, πάνω από 15.000 άτομα μετέβησαν από την πλήρη εργασία στη μερική ή την εκ περιτροπής, με εύλογες συνέπειες στις αποδοχές τους.

Ο κ. Χάλαρης υπογραμμίζει ότι -λόγω της νέας νομοθεσίας- μία επιχείρηση οφείλει σήμερα να αποπληρώνει το σύνολο ενός προστίμου προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί (μετά την αποπληρωμή έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια κοκ): «Πρόκειται για ένα σκληρό μέτρο το οποίο, όμως, έχει αντίκρισμα».

Γενικότερα, επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε έχουν μεταφέρει στο tvxs.gr ότι σε αυτή τη συγκυρία κύριο μέλημα του Σώματος είναι «να υπάρχει ασφάλιση και μεροκάματο» και δευτερευόντως να επιβάλλονται πρόστιμα για περαιτέρω ζητήματα.

Υποχωρούν οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία διμήνου του 2012 που έδωσε – και επισήμως – σήμερα στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, κερδίζουν σταθερά έδαφος στην αγορά εργασίας οι ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ υποχωρούν οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (ΣΕΠΕ).
 
Σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Εργασίας το α’ δίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 παρατηρήθηκε αύξηση στη μετατροπή συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερική της τάξεως του 42%, σε εκ περιτροπής με συμφωνία 21% και σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση 149%, ενώ συγκρινόμενο το διάστημα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2012 με το αντίστοιχο του 2010 οι αυξήσεις αγγίζουν τα ποσοστά 324% για μετατροπή σε μερικής απασχόλησης, 1.372% σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζόμενου -εργοδότη και 6.940% σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
 
Αλλά και στις νέες συμβάσεις, οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ενισχύονται αριθμητικά καθώς το α΄ δίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011 αυξήθηκαν κατά 6% και 5% αντίστοιχα, ενώ συγκρίνοντας Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2012 με του 2010 σημειώνεται μεν μια μείωση στην μερική απασχόληση της τάξεως του -6%, αλλά υπάρχει μια σημαντική αύξηση των εκ περιτροπής συμβάσεως που φτάνει στο 28%.
 
Οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ έδειξαν και αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας, κατά το Α΄ δίμηνο του 2012 σε σχέση με αυτό του 2011. Η αύξηση αυτή φτάνει το 5,1% για τους ημεδαπούς εργαζόμενους και το 7,1% για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, στις 3.138 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2012 το ποσοστό των ανασφάλιστων ημεδαπών σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων ήταν 29,6%, ενώ το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων έφτασε το 42,7%. Το αντίστοιχο διάστημα του 2011 τα αντίστοιχα ποσοστά σε 3.031 ελεγχθείσες επιχειρήσεις ήταν 24,5% για τους ημεδαπούς εργαζόμενους και 35,6% για τους αλλοδαπούς. Ο συνολικός αριθμός των επιβληθέντων προστίμων από την ΕΥΠΕΑ είναι 1.376 για το α΄ δίμηνο του 2012, και το ποσό των επιβληθέντων προστίμων υπολογίζεται στα 1.685.000 ευρώ.