Λένε ψέματα όσοι μιλούν για 4ο πρόγραμμα τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, στην ομιλία του το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης της επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδα. Οι Έλληνες πολιτικοί, βάσει αυτών που άκουσα χθες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά που λένε και κυρίως να μην κρύβουν την αλήθεια. Η «ενισχυμένη εποπτεία» δεν αποτελεί 4ο πρόγραμμα. Όσοι μιλούν για 4ο πρόγραμμα λένε ψέματα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup της 21 Ιουνίου, είπε ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί πάρα πολύ. Προβλέπεται ότι 1,2 δισεκ. ευρώ θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώνει τόκο για τα δάνειά της πριν το 2033 σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Ads

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών, «γυρίζουμε επί τέλους σελίδα». Είναι μια ιστορική στιγμή. Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα βρίσκει το δρόμο της κανονικότητας, υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί.

Σήμερα, επισήμανε, η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με υγιή θεμέλια για βιώσιμη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Όπως είπε, αποφύγαμε το σενάριο του Grexit, κάτι που θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι ουδέποτε στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε μια χώρα να κάνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις μέσα σε τόσα λίγα χρόνια.

Ads

Απέτισε μάλιστα φόρο τιμής στους Έλληνες για το αμείλικτο θάρρος τους, οι οποίοι πάντα διατήρησαν την προθυμία τους να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στα εκατομμύρια των Ελλήνων που έζησαν και ζουν τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης: «Ο καθένας στην Ελλάδα έζησε την δική του τραγωδία, χάνοντας την εργασία του, βλέποντας τη σύνταξή του να μειώνεται, βλέποντας τα παιδιά του να φεύγουν στο εξωτερικό».

Παράλληλα, σημείωσε πόσο σημαντικό ήταν να δείξουμε αλληλεγγύη στους Έλληνες. Η Κομισιόν δεν ήταν ποτέ σύμμαχος της σκληρής λιτότητας, είπε ο Π. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης για το μέλλον της Ελλάδας. Η συμφωνία που πετύχαμε θα βελτιώσει το αίσθημα της αγοράς και η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο Αύγουστος του 2018 είναι ορόσημο τόνισε ο Μ. Σεντένο, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να το γιορτάσουμε».

Επισήμανε παράλληλα, ότι η χώρα οφείλει να εφαρμόζει προσεκτικές δημοσιονομικές πολιτικές. Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε «ενισχυμένη εποπτεία».Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα, αλλά σε αυτό το ασφαλές πλαίσιο έχει την υποχρέωση να δώσει πολιτικές επιλογές στους πολίτες είπε ο Μ. Σεντένο. Τέλος, υπογράμμισε ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού, είπε ότι τώρα η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.