Με το ΔΝΤ να απειλεί ότι δεν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα και τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να απορρίπτουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο συναίνεσης προς την κυβερνητική πολιτική του μνημονίου, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει στο επίκεντρο. Χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ, αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη χρέους αποτελούν ορισμένα από τα σενάρια που «παίζουν» και σήμερα.

Ads

Κατηγορηματικό «όχι» στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας λέει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά και πλήρως το πρόγραμμα». Μιλώντας στην εφημερίδα Aachener Zeitung, υπογραμμίζει πως «Είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να ανοίξει σταθερά ο δρόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Γερμανίας «να προχωρήσει η Ελλάδα στην πορεία της οικονομικής προσαρμογής και να είναι ένας σταθερός εταίρος στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη».

Αντίθετος με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους εμφανίστηκε εκ νέου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που δήλωσε συγχρόνως όμως «ανοικτός» στη συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, στο τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Ads

«Εάν αναδιάρθρωση σημαίνει ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα εξοφλήσει τα χρέη του τότε η λέξη δεν θα ανήκει στο γαλλικό λεξιλόγιο. Είναι σαφές, απλό, καθαρό», υπογράμμισε ο πρόεδρος Σαρκοζί στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Εάν η ερώτηση είναι “μπορούμε να σκεφθούμε τον τρόπο, με τον οποίο ιδιώτες επενδυτές ή ιδιώτες εταίροι μπορούν να αναλάβουν μέρος του φορτίου;”, τότε δεν είμαστε καθόλου μέσα στα όρια μιας αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν έτοιμες φόρμες, δεν υπάρχει πρόβλημα, σ’ αυτήν την κατεύθυνση καθένας θα πρέπει να συγκλίνει», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, που σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ρωτήθηκε, πώς θα συμβιβαζόταν η γαλλική άρνηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους με το ενδεχόμενο οι άλλοι εταίροι να προχωρήσουν στην αντίθετη κατεύθυνση.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει μέσον για να επιτευχθεί, χωρίς όμως να θιγεί αυτή η αξιοπιστία. Σας βεβαιώνω, η Γαλλία δεν χρησιμοποιεί τον όρο αναδιάρθρωση, επειδή νομίζω ότι είναι μία λέξη, που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, μία πραγματικότητα, που δεν πρέπει να οραματιζόμαστε», επέμεινε ο κ. Σαρκοζί.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθούν τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιούνκερ είχε συναντηθεί πριν μερικές ημέρες με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ.

Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αλλά με οργανωμένο τρόπο, δήλωσε, πάντως, ο πρόεδρος της Roubini Global Economics, Νουριέλ Ρουμπινί. Μιλώντας στο 50ο συνέδριο της ACI World στη Βουδαπέστη, ο γνωστός οικονονομολόγος ανέφερε πως η λογική θα κυριαρχήσει και θα έχουμε μία οργανωμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το περιοδικό Economist, η διάσωση της Ελλάδας με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ θα έχει θετική επίδραση για την περίπτωση χωρών κυρίως της πρώην Ανατολικής Ευρώπης που είναι οι πλέον εκτεθειμένες σε ανάλογο κίνδυνο. «Το να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας… αποτελεί μια καλή είδηση για γειτονικές εύθραυστες, κυρίως πρώην κομουνιστικές, χώρες», γράφει το περιοδικό , τονίζοντας παράλληλα πως «Αυτό που κυρίως τις ανησυχεί είναι οι ελληνικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των τραπεζικών συμφερόντων στη Βουλγαρία, περίπου το 15% στη Ρουμανία και το ένα δέκατο στη Σερβία».

Κατηγορηματικά απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο εκτελών καθήκοντα επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

«Έχουμε δρομολογήσει με τις ελληνικές αρχές ένα πρόγραμμα, το οποίο στηρίζουμε εμείς και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, και αυτό το πρόγραμμα δεν προβλέπει κάποιου είδους αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη ή οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Λίπσκι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ίδια είναι η θέση και του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Γερμανίας (DIHK). Ο πρόεδρός του τονίζει στην εφημερίδα του Ανοβέρου Hannoversche Allgeimene Zeitung πως ούτε η αναδιάρθρωση ούτε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αποτελούν επιλογή.

«Θα πρέπει να χειριστούμε το θέμα προσεκτικά και να φροντίσουμε ώστε η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να πατά σε σταθερό έδαφος», τονίζει και προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκού οργάνου που θα παρακολουθεί τα βήματα προόδου της Ελλάδας, ώστε η βοήθεια να είναι συνδεδεμένη με ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, αλλά και ενός ανεξάρτητου ιδρύματος που θα έχει συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Νουτ Βέλινκ δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ότι «ασκείται τεράστια πίεση στην Ελλάδα να επιλύσει το πρόβλημα» του εξωτερικού χρέους της. «Είναι δύσκολο. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι τελικά η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους όρους, με δεδομένο ότι τότε μόνον ΔΝΤ και Ευρώπη μπορεί απ την πλευρά τους να πουν το “ναι”», συμπλήρωσε ο κ. Βέλινκ.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή θα μας γυρίσει στην «εποχή των σπηλαίων». Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ Αλογοσκούφης σημείωσε: «Είναι σαφές σε όλους ότι τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση αλλά και ως κυβέρνηση» και υποστήριξε ότι επί υπουργίας του «η οικονομία και αναπτυσσόταν και το χρέος ήταν σταθερό και το έλλειμμα ήταν υπό έλεγχο».

Παράλληλα, «απενοχοποίησε» το ευρώ δηλώνοντας ότι «ζήσαμε πολύ καλές μέρες την τελευταία δεκαετία, το ευρώ δεν φταίει» και τόνισε ότι οι ευθύνες για την κατάσταση που βιώνει η χώρα βρίσκονται στις βαθιά ριζωμένες αδυναμίες του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου είναι απαραίτητη και εκτιμάει ότι υπάρχει λύση αρκεί να ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής.

Ο αυστριακός Τύπος, πάλι, γράφει σήμερα πως η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ) έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα και ως εκ τούτου μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπληττε σοβαρά την ίδια. Τα δημοσιεύματα παραπέμπουν στη χθεσινή παρουσίαση του ετήσιου ισολογισμού της ΑΚΤ από το διοικητή της και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο ποσό που έχει διατεθεί για την εξαγορά ελληνικών ομολόγων, αν και εκτιμάται ότι πρόκειται για τα δύο τρίτα του ποσού των 2,3 δισεκατομμυρίων Ευρώ, με το οποίο η ΑΚΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κ. Νοβότνι ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει ανασταλεί, ενώ διέψευσε είδηση του γερμανικού περιοδικού Spiegel για δήθεν αγορά, από πλευράς της ΕΚΤ, εκτός ελληνικών ομολόγων, άλλων υψηλού κινδύνου τίτλων ύψους 480 δισεκατομμυρίων eυρώ, προς ενίσχυση ελληνικών, ιρλανδικών και ισπανικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του στελέχους του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Στέφαν Σούλμαιστερ στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης είναι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το καλύτερο σενάριο για τη μείωση του χρέους είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε επίπεδα χαμηλότερα από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ.

Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει τη σταθεροποίηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ στο 1,5% και ένα πρόγραμμα έκδοσης Ευρωομολόγων με σταθερό επιτόκιο, ενώ η πολιτική αυτή θα είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, με ρυθμό 5% μέχρι το 2015 και θα επιδρούσε θετικά, όπως τονίζεται, στις υπερχρεωμένες χώρες, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ειδικά για την Ελλάδα θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τα spread θα αυξάνονταν σημαντικά και πως, κατά την εκτίμηση του κ. Σούλμαιστερ, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα ήταν λάθος κίνηση.

Διαβάστε επίσης: Έντονη ανησυχία και νέα σενάρια πυροδοτούν οι δηλώσεις Γιούνκερ για την 5η δόση