Η νέα χρονιά θα βρει το Κίνημα Αλλαγής μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως σήμερα: Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η ηγεσία του αλλά η ίδια η συνοχή του.

Ads

Το ξέρουν όλοι στην κεντροαριστερά ότι αν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία, το Κίνημα Αλλαγής δύσκολα θα μείνει ενωμένο.

Οι βουλευτές Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης είναι μάλλον απίθανο να παρακολουθήσουν τη δεξιά στροφή που εγγυάται ο Α. Λοβέρδος και υπογραμμίζουν εκ προοιμίου την προσήλωσή τους στις προοδευτικές συγκλίσεις.

Ο άλλος ισχυρός διεκδικητής της ηγεσίας απέναντι στην Φώφη Γεννηματά, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, έχει δηλώσει την υποψηφιότητά του αλλά αποφεύγει επιμελώς να περιγράψει το πολιτικό στίγμα με βάση το οποίο θα πάρει μέρος στην κούρσα.

Ads

Αλλά αν ο Α. Λοβέρδος προκρίνει τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και η Φώφη Γεννηματά την προοδευτική διακυβέρνηση, ποιο είναι το δικό του πολιτικό αφήγημα;

Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσουν οι εκκρεμότητες:

-Πότε θα γίνει η εκλογή ηγεσίας από τη βάση και αν αν προωθηθεί μεταβατική ηγεσία μέχρι τότε.
-Πόσοι και ποιοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι.

Για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ δεν ενδιαφέρονται μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Πολλοί παράγοντες που έχουν κίνητρο για την προστασία του Κυρ. Μητσοτάκη, θέλουν να δημιουργήσουν ένα κόμμα-δορυφόρο και πάντως να βρουν έναν χώρο καταφυγής για τους ψηφοφόρους που θα εγκαταλείψουν την ΝΔ ώστε να μην καταλήξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Για την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ο κίνδυνος δεν έρχεται μόνο από αυτά τα δύο πρόσωπα. Τελευταία ακούγεται όλο και περισσότερο το όνομα του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη ως ενδεχόμενη έκπληξη που θα μπορούσε να ανατρέψει τους κανόνες του εσωκομματικού παιχνιδιού.

Ο ίδιος δεν αφήνει κατά κανέναν τρόπο να εννοηθεί ότι έχει τέτοια πρόθεση αλλά οι φήμες επιμένουν.

Ο Μώραλης προέρχεται από τζάκι, είναι συμπαθής, έχει μεγάλη επιρροή στον κόσμο του Ολυμπιακού και τη στήριξη του συστήματος Μαρινάκη. Δεν είναι και λίγα εφόσον κάνει το βήμα για την κεντρική πολιτική σκηνή.