Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει πως οι δανειστές προτείνουν στην Ελλάδα μια παράταση του προγράμματος μέχρι το τέλος του χρόνου και αξιοποίηση των 10,9 δισ. του EFSF που προορίζονται να την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να πληρωθούν οι δόσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Η εν λόγω πρόταση φέρεται να προβλέπει την αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς όπως έχει ανακοινώσει το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα χωρών, των οποίων το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ads

Επίσης η ΕΚΤ θα αυξήσει το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από τις τράπεζες κατά 2 δις. Το τέλος της παράτασης, όπως γράφει η εφημερίδα, θα ακολουθήσει ένα τρίτο πρόγραμμα ύψους 50 δις ευρώ. Η εφημερίδα κάνει λόγο για την «τελευταία προσφορά» των δανειστών ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση, ωστόσο διπλωματικές πηγές διαψεύδουν το εν λόγω δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «όνειρα θερινής νυκτός».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υποστηρίζει πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ του επικεφαλής της ΕΚΤ και των δανειστών, η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές. Όπως γράφει η εφημερίδα η αποχώρηση του ΔΝΤ, πιθανώς να προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία, κυρίως σε πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, με προεξέχοντα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει θέσει ως προϋπόθεση για συνέχιση δανειοδότησης την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.