Αποφασιστική διαγραφή των χρεών της Ελλάδας προτείνουν οι Financial Times με σημερινό δημοσίευμά τους. Την ίδια ώρα, την προειδοποίηση ότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης απηύθυνε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ενώ η ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad αναφέρεται σε κρυφές προετοιμασίες στην ΕΕ για την επιμήκυνση του ελληνικού κρατικού χρέους. «Υποθέσεις και σενάρια» χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα το υπουργείο Οικονομικών.

Ads

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της τρόικας. Οι επικεφαλής του σχήματος καταφθάνουν την Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση εν όψει της 5ης δόσης, αλλά και να συμφωνήσουν στα τελευταία μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνουν μέχρι και τις 6 Ιουνίου, διάστημα κατά το οποίο θα εξειδικευτούν οι παρεμβάσεις ύψους 1,6 δις ευρώ για το 2011, καθώς και τα μέτρα εξοικονόμησης ύψους 9 δις ευρώ μέχρι το 2015.

Κρυφές προετοιμασίες επιμήκυνσης και προτροπές για διαγραφή χρεών

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από τις Βρυξέλλες, η ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad αναφέρει σε δημοσίευμα της Τρίτης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει μυστικά προετοιμασίες για την επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού κρατικού χρέους, που θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Ads

Από την άλλη πλευρά, δημοσίευμα των Financial Times, επικρίνει την ΕΚΤ για την αρνητική στάση που κρατά απέναντι και στην πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους και ιδιαίτερα τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αποδίδοντας την άρνησή του στα προβλήματα ρευστότητας που θα δημιουργηθούν για την Τράπεζα σε αυτή την περίπτωση. Το δημοσίευμα απορρίπτει την επιχειρηματολογία του κ. Τρισέ ότι εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε θα ακολουθήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η προάσπιση της Ισπανίας.

Το άρθρο των Financial Times καταλήγει σημειώνοντας πως μία αποφασιστική διαγραφή χρεών της Ελλάδας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «αντιπυρική ζώνη», εάν συνοδευτεί από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και από σαφείς επεξηγήσεις στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μία «ειδική περίπτωση». «Μία τέτοια κίνηση πιθανότατα θα δημιουργούσε μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης από ότι μια σειρά πακέτων στήριξης που αποτελούν προσωρινή λύση μετά από μία αδέξια κρατική κατάρρευση. Δεν είναι αργά για να συμφωνήσει η ΕΚΤ ότι την φωτιά την πολεμάς με φωτιά», καταλήγει το δημοσίευμα.

Στο κλίμα αυτό το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρίστιαν Νόυερ δήλωσε ότι αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας θα ήταν ένα «σενάριο τρόμου», που θα ισοδυναμούσε με πτώχευση. Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχέλ Γκουρία ανέφερε σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Le Figaro ότι η αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας «δεν θα ήταν κακή ιδέα» καθώς είναι λιγότερο κακή από μια πτώχευση και «δίνει στην Ελλάδα το χρόνο για να αφομοιώσει τα μέτρα προσαρμογής».

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος επικεφαλής της Nomura για την Ευρώπη, Peter Westaway, δήλωσε στο Capitaltv, ότι η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση για το ελληνικό δημόσιο χρέος και εκτιμά ότι η Ελλάδα χρειάζεται να λάβει επιπλέον βοήθεια 100 δις ευρώ, πέραν του δανείου των 110 δις.

Ρομπάι: Δεν θα αφήσουμε το ευρώ να αποτύχει

«Καμπανάκι» σχετικά με τους κινδύνους που εμπεριέχει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο κάνουν λόγο ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έκρουσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ο ένας ή ο άλλος τρόπος αναδιάρθρωσης ή αναδιάταξης του χρέους να επιδεινώσει την κατάσταση», δήλωσε κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ της Πεντηκονταετίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ανέφερε δε, ότι «κλειδί για την επίλυση του προβλήματος παραμένουν τα καινούργια φιλόδοξα και αποφασιστικά μέτρα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης». «Δεν θα αφήσουμε το ευρώ να αποτύχει. Δεν πρέπει να υπάρξει κερδοσκοπία πάνω στην αποφασιστικότητά μας» κατέληξε.

«Η Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στο πρόγραμμα των κρατικοποιήσεων» δήλωσε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ. Ο κ. Αλταφάζ δήλωσε επιπλέον ότι εξετάσει τα σχέδια της Αθήνας για σύσταση Ταμείου Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας.

Μπ. Σμάγκι: Μπορεί να αποφευχθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Η περικοπή του ελληνικού χρέους (haircut) μπορεί να αποφευχθεί όσο η Ελλάδα εφαρμόζει απαρέγκλιτα το δημοσιονομικό της πρόγραμμα, επισήμανε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι μιλώντας στο αυστριακό ραδιόφωνο. Ο Σμάγκι κάλεσε επίσης την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο, όπως είπε, «ίσως πρέπει να ενισχυθεί».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το μνημόνιο για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. «Δεν θα λύσει το πρόβλημα η Ελλάδα με το να μην εξοφλήσει τα χρέη της. Στην ουσία αυτό θα κάνει χειρότερα τα προβλήματα», συμπλήρωσε, συστήνοντας στην Αθήνα να κινηθεί γρήγορα με τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Moody’s: Πιθανή χρεοκοπία Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στην Ευρωζώνη

Την προειδοποίηση ότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και στο τραπεζικό της σύστημα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης απηύθυνε σήμερα Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Σύμφωνα με τον οίκο μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να έχει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στους όρους και στις προϋποθέσεις, επιλεκτικό reprofiling και μεγάλης κλίμακας εθελοντική επαναγορά χρέους. Επισημαίνεται δε, ότι η συνολική επίδραση μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης είναι δύσκολο τόσο να προβλεφθεί, όσο και να ελεγχθεί.

Αναφερόμενη στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης με «ελεγχόμενο αποτέλεσμα» η Moody’s αναφέρει ότι όσο διατηρείται η σημερινή αβεβαιότητα που επηρεάζει την Ελλάδα, τόσο πιο μεγάλος είναι ο πειρασμός τόσο για τις ελληνικές Αρχές όσο και για τις αρχές της Ευρωζώνης να δοκιμάσουν να προχωρήσουν σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση.

UBS: Ο θόρυβος γύρω από την Ελλάδα θα κοπάσει

Κατά 37% μειώνει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η UBS σε σημερινή της ανάλυση, τονίζοντας ωστόσο πως «ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα γύρω από την Ελλάδα, θα κοπάσει, και το κλίμα θα βελτιωθεί».

Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, παρά το ταραχώδες περιβάλλον, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να παραμείνουν, έστω και οριακά, κερδοφόρες. Θεωρεί δε πως ο πρόσφατος «θόρυβος» που δημιουργήθηκε γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι κυρίως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών. Αν και είναι δύσκολο να υπάρξει μια σύγκλιση, η πιο πιθανή έκβαση θα είναι «κατά την άποψή μας», ένα περαιτέρω πακέτο βοήθειας 60-100 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με την προϋπόθεση της λήψης περαιτέρω μέτρων και αποφασιστικών αποκρατικοποιήσεων. Οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης θα πρέπει να περιμένει.

Επιφυλακτική η αυστριακή καγκελαρία

Επιφυλακτικός σε σχέση με τις χθεσινές ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις νέες λήψεις μέτρων εμφανίστηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φάινμαν σημείωσε μετά το υπουργικό συμβούλιο πως η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υπογράμμισε ότι μόνον αν εκπληρωθούν όλοι οι όροι του ΔΝΤ, θα δοθούν τα χρήματα, ενώ τόνισε: «Είμαι υπεύθυνος απέναντι στον Αυστριακό φορολογούμενο, για το λόγο αυτό και η εμμονή μου στην τήρηση των προϋποθέσεων».

Για «υποθέσεις και σενάρια» μιλά το υπουργείο Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, το Υπ. Οικονομικών με σημερινή του ανακοίνωση γνωστοποιεί ότι τα δημοσιεύματα του τύπου που αναφέρονται σε συγκεκριμένες εξειδικεύσεις παρεμβάσεων, πέραν των όσων παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελούν απλές υποθέσεις και σενάρια και δεν αντιστοιχούν σε ειλημμένες αποφάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε διευκρινίσει χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι παρεμβάσεις για το 2011 αλλά κι αυτές που εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και τη συζήτηση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.