Ισχυρός, αλλά και με διάρκεια ήταν ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που χτύπησε την Βόρεια Εύβοια λίγο πριν τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής.

Ads

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίζεται 7 χλμ. Ανατολικά Νοτιοανατολικά του Προκοπίου Εύβοιας και το εστιακό βάθος ήταν To εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,2 χλμ.

Είχε προηγηθεί άλλη μια δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ με επίκεντρο σε μικρή απόσταση 11 Χλμ. Δυτική Βορειοδυτικά του Λιμνιώνα Ευβοίας και ακολούθησε άλλη μια στις 8.33 μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ, ενώ εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, ώστε όλοι να αποφύγουν τις επικίνδυνες περιοχές, κυρίως όπου υπάρχουν φαράγγια και βράχοι, δεδομένου του κινδύνου των κατολισθήσεων.

ΠΗΓΗ: evima.gr

Πανικός

Πανικός επικράτησε στο Μαντούδι. Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, κάτοικοι και μαθητές βγήκαν στους δρόμους.

Ads

Όπως ανέφερε στο evima.gr o αντιδήμαρχος Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας, «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

Λίγο αργότερα, ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση ότι τουλάχιστον για σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

«Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 8.30 περίπου το πρωί με επίκεντρο το Προκόπι μεγέθους 5.2 Ρίχτερ δημιούργησε ιδιαίτερη ανησυχία. Οι γονείς των σχολείων της πρωτοβάθμιας να παραλάβουν άμεσα τα παιδιά τους από τα σχολεία. Γίνεται συνεννόηση με το ΚΤΕΛ ώστε να γίνει επαναφορά των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σπίτια τους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός τόνισε ότι ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ έχει επίκεντρο στην περιοχή στο Πήλι και ότι έχουν γίνει κατολισθήσεις σε κάποιες περιοχές.

Επίσης έχουν μικρές υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις που έχουν σπάσει τζάμια κυρίως στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο. Η περιφέρεια σπεύδει με τους μηχανισμούς της για τον έλεγχο που απαιτείται

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviaonline υλικές ζημιές καταγράφηκαν στο Α.Τ Μαντουδίου, καθώς έπεσε η ψευδοροφή του κτιρίου, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

ΠΗΓΗ: evima.gr

Τι λένε οι επιστήμονες

Για το σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Μαντουδίου – Λίμνης, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση.

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ¨Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια που έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

«Υπάρχει μία μικρή λεκάνη στην οποία υπάρχει αυτό το ρήγμα. Το εν λόγω ρήγμα έχει χαρακτηριστικά οριζόντιας ολίσθησης, άρα δεν υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει σεισμό κοντά στο 6 και τα λοιπά. Αυτό είναι ένα καλό στοιχείο άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε αρχικά.

Για την έξαρση που έχουν οι σεισμοί τον τελευταίο καιρό, ο κ. Γκανάς ανέφερε πως, «ο σημερινός σεισμός δεν έχει σχέση με αυτόν που έγινε στον Κορινθιακό, είναι αρκετά μακριά, ούτε με τα Καλάβρυτα ή τα Στείρα ή με άλλους σεισμούς. Δεν έχει σχέση με σεισμούς στην Αθήνα».

«Είναι σπάνιο φαινόμενο να έχουμε μικροσεισμικές ακολουθίες αλλά έχει παρατηρηθεί και άλλη φορά. Και στο Κρητικό πέλαγος είχαμε και στην Κάσο σεισμούς. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σεισμικότητας στην Ευρώπη, οπότε είναι κάτι σύνηθες. Έχει να γίνει 2 χρόνια σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ. Υπάρχουν περίοδοι που είχαμε μεγαλύτερα διαστήματα για μεγάλους σεισμούς. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν είναι ο κύριος σεισμός θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ώρες», επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Γκανάς.

Αισιόδοξο ότι η περιοχή δεν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, μιλώντας στην ΕΡΤ για τον σεισμό στην Εύβοια. Ακόμα ανέφερε ότι παρακολουθούν το φαινόμενο και τόνισε αν υπάρχουν κάποια σπίτια τα οποία έχουν πάθει μικροζημιές μέχρι να ελεγχθούν από τους μηχανικούς να αποφύγουν οι κάτοικοι να τα χρησιμοποιήσουν.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ο σεισμός έχει γίνει μεταξύ των χωριών Προκόπι και Βλαχιά. Εκεί γίνονται σεισμοί. Είναι γνωστό ότι γίνονται σεισμοί. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν είναι κάποιο συγκεκριμένο ρήγμα που έχει δραστηριοποιηθεί, αλλά προφανώς για να γίνει ένας σεισμός αυτού του μεγέθους προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο θα μας πάρει όμως κάποιο χρόνο για να το εντοπίσουμε ποιο ακριβώς είναι και αφού καταγράψουμε και κάποια μετασεισμική δραστηριότητα. Στην περιοχή αυτή, δεν είναι γνωστό να έχουν γίνει πολύ ισχυροί σεισμοί, άρα αυτό είναι το αισιόδοξο του θέματος.

Όμως τα τελευταία δύο χρόνια στην Εύβοια, ξεκινώντας από τα Στύρα και προχωρώντας προς τα βόρεια μέχρι αυτή την περιοχή αλλά και λίγο βορειότερα που υπάρχει μία διακοπή βέβαια και συνεχίζει λίγο βορειότερα υπάρχει μία μικροσεισμική δραστηριότητα. Κάποιοι από τους σεισμούς αυτούς που έχουν γίνει εκεί, έχουν δημιουργήσει κάποια ανησυχία και στους κατοίκους αλλά και στα σπίτια έχουν δημιουργήσει κάποια μικρά προβλήματα. Έχουν γίνει κάποιοι αισθητοί μέχρι και στην Αθήνα, πιστεύω ο σημερινός έγινε αισθητός και εκεί και θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο εκτός από το ότι παρακολουθούμε πολύ πολύ καλά τη δραστηριότητα εκεί. Το μόνο που να δώσω ως οδηγία αν υπάρχουν κάποια σπίτια τα οποία έχουν πάθει μικροζημιές, μέχρι να ελεγχθούν από τους μηχανικούς, να αποφύγουν οι κάτοικοι να τα χρησιμοποιήσουν».

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε επικοινωνία που είχε με το evima.gr, τόνισε πως, «η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην Εύβοια, έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί ωστόσο αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είμαστε όμως βέβαιοι πως ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος σεισμός μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερο».

Στην συνέχεια ανέφερε πως, «η περιοχή έχει δώσει ξανά τέτοιο σεισμό, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο».