Ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Εύβοια το πρωί του Σάββατου προήλθε από ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχει στην περιοχή και μπορούν να δώσουν και μεγαλύτερο σεισμό, ανέφερε o καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Ads

Για τα επόμενα δύο 24ωρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε, όπως οι κάτοικοι να αποφεύγουν παλιά κτίσματα.

Η σεισμική δόση καταγράφηκε λίγο πριν από τις 05:23 τα ξημερώματα στην βορειοανατολική Εύβοια. Το επίκεντρο εντοπίζεται 2χλμ νότια, νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας και το εστιακό βάθος στα 18,7χλμ.

«Αν και είχαμε δυο έντονους μετασεισμούς, είναι πρόωρο να μιλάμε για τον κύριο σεισμό και θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», υπογράμμισε.

Ads

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι υπήρχαν δονήσεις αρκετή ώρα πριν. «Ο σεισμός ήταν έντονος, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές, μόνο κάποιες πολύ μικρές ρωγμές, έγινε επικοινωνία με τους Δημάρχους Λίμνης και Αιδηψού, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο σεισμός δημιούργησε την αίσθηση ότι ήταν μεγαλύτερος, αλλά αυτό συνέβη γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμούνταν εκείνη την ώρα και τον αντιλαμβάνονται πιο δυνατά. Δεν μας περνάει απαρατήρητος αυτός ο σεισμός, τον παρακολουθούμε γιατί η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς και είναι μία ευαίσθητη περιοχή».

Δείτε το βίντεο με την ανάλυση του κ. Λέκκα: