Τραγική εξέλιξη είχε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής στη Σάμο, καθώς δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο κτιρίου που κατέρρευσε ενώ περνούσαν από μπροστά. Μεγάλες ζημιές έχουν σημειωθεί σε κτίρια, καταστήματα, αλλά και το οδικό δίκτυο του νησιού. Σημειώθηκαν επίσης κατολισθήσεις, αλλά και μικρά τσουνάμι με το νερό να βγαίνει στο δρόμο και να μπαίνει μέσα σε σπίτια και καταστήματα.

Ads

Από το σεισμό υπάρχουν εννέα τραυματίες. Σοβαρά έχουν τραυματιστεί μία γυναίκα κι ένα παιδί 14 ετών. Πρόκειται για ένα αγόρι το οποίο είναι πολυτραυματίας με πολλαπλά κατάγματα και μεταφέρεται στην Αθήνα με C-130. Στην Αθήνα, με την ίδια πτήση, θα μεταφερθεί και η 63χρονη γυναίκα η οποία έχει υποστεί κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας.  Στο νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, οι οποίοι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ νωρίτερα επέστρεψαν στις οικίες τους 10 πολίτες που είχαν μεταβεί στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, καθώς τους είχαν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τοπικά μέσα οι παραλιακές περιοχές στο νησί έχουν χτυπηθεί συνολικά από τέσσερα μίνι – τσουνάμι. Έντονη ανησυχία υπάρχει και για τη μετασεισμική ακολουθία με μετασεισμούς που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 6 ρίχτερ, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, τονίζοντας πως οι μετασεισμοί θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη και ένα μήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν νέες καταρρεύσεις τοίχων, κυρίως παλιών κτιρίων, μετά από μετασεισμό μεγέθους περίπου 5 ρίχτερ, λίγο μετά τις 17:00. Συνολικά έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 10 μετασεισμοί και η νύχτα για τους κατοίκους του νησιού αναμένεται δύσκολη. 

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ σημειώσε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός, αν και σημείωσε ότι οι πιθανότητες λένε πως λόγω του μεγέθους μάλλον είναι ο κύριος. Συνέστησε πάντως για τις επόμενες ώρες να αποφεύγονται οι παράκτιες περιοχές. 

Ads

Ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι πρόκειται «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά». «Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα», ανέφερε και πρόσθεσε: «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) αναφέρει πως το δυναμικό του ρήγματος υπολογίσθηκε ότι  μπορεί να δώσει σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και καταρρεύσεις παλιών κτιρίων. Ενδεικτική είναι η εικόνα (κεντρική φωτογραφία) από την καταρρευση της εκκλησίας της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι. Ζημιές έχουν προκληθεί και στο οδικό δίκτυο, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις. Ο Αντιδήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Μήτσιος είπε στην ΕΡΤ, ότι ο σεισμός είχε «τεράστια διάρκεια», ήταν πολύ ισχυρός, «η θάλασσα βγήκε στο δρόμο» και ότι «ξεκινάμε τις καταγραφές, υπάρχουν ζημιές σε σπίτια». 

Διαβάστε επίσης:



image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image